CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Magyarok, németek, osztrákok, japánok együtt ünnepeltek

Jubileumi piknik

Magyarok, németek, osztrákok, japánok együtt ünnepeltek

Egy történelmi esemény kapcsán, mikor emlékünnepséget rendeznek, nagyon nehéz neveket nem említeni. A Páneurópai Piknik esetében előre lehetett tudni, hogy a konferencián ki mondja a megnyitót. Kik voltak az ötletadók és rendezők egykor. Ki volt jelen, akit foglalkozásában, szolgálatában érintett az esemény, ott, a határ egyik, vagy másik oldalán. Vagy talán sokkal magasabb szinten, hazánk, vagy valamelyik másik ország fővárosában. Mindenki nevét tudtuk, aki szól majd.
 
Konferencia a Pannonia Med Hotelben

De óvakodott mindenki, s óvott mást is attól, hogy akár előadók, hozzászólók, vagy a sajtó képviselői bárkinek egyéni érdemeket kovácsoljanak az évfordulón. Előre megjelent a konferencia, a koszorúzás, az út- és díszkútavatás, az Európa Koncert részletes programja a nevekkel, többezer példányban. Név szerint tudhattuk előre, hogy ki és melyik alkalmon fog szólni, vagy szerepelni. De nemsokára a magyar és a német kiadványban széles e világon elolvashatják majd, hogy ki és mit mondott, ki és mivel járult hozzá a történelem formálásához és az értékrend utólagos, hiteles kialakításához.
 

Magyarok. A debreceniek, akiktől az ötlet kipattant. A soproniak, akik oly gyorsan reagáltak a kezdeményezésre és szerveztek és szerveztek. A hivatalos szervek, melyeknek feje fölött átléptek az események. A vezetők, akik érezhették - esetleg tudták is -, hogy lejárt már az idejük. Akik cselekedtek és szóltak, vagy egyszerűen csak hagyták, hogy mások cselekedjenek és szóljanak. Magyarok, akik jól vizsgáztak európaiságból, emberségből.

Németek. A keletiek, akik nem akartak végre börtönükben maradni és rabságukból bármilyen módon a szabadság felé igyekeztek. Akik elindultak, mindenüket otthagyva, úttalan utakon haladva, hogy otthonukból végre hazataláljanak. A nyugatiak, akik bölcs nyugalommal s gondos előkészítéssel várták testvéreiket, és nem akartak robbanást a nemzetközi politikában. És felfigyeltek arra, hogy egy távoli kis országban miként ássák alá a ledöntésre ítélt falat.
 
Harangszentelés

Osztrákok. Szomszédaink, közel a határhoz, akik oly gyorsan kapcsolódtak be a szervezésbe. Akik annyira meglepődtek, hogy a várt magyarok helyett németajkúak özönlenek át a benyomott kapun. S bár szerették volna a németeket hosszabb ideig vendégül látni, gyorsan megszervezték, hogy mielőbb hazaérkezhessenek. Hivatalos szerveik, melyek nem gördítettek akadályt a mielőbbi továbbutazás elé, sőt minden segítséget megadtak ahhoz.
 

Japánok. Akik hallván az eseményekről, tiszteletüket fejezték ki azok iránt, akik Európában a háború és a rabság logikájával szemben a béke és a szabadság logikája szerint cselekedtek. Japánok, akik álmaik nyomán emlékparkot építettek az esemény színhelyén. Japánok, akik önfeledten énekelték - magyarral, némettel, osztrákkal együtt - az Örömódát.

Emlékeztünk a tíz évvel ezelőtti Páneurópai Piknikre. Valóban nem akartunk neveket leírni, mert nagyon sok lett volna. Nem
akartuk, hogy bárki is fölöslegesen glóriát képzeljen a saját feje fölé, vagy netán megbántódjék kimaradása miatt. Csupán egyetlen egy nevet írunk le: EMBER. Aki életet, szabadságot, békességet óhajt, és azért mindent megtesz a népek nagy és szent közösségében.

Valtinyi Gábor

A fotókat készítette: Németh Béla


Páneurópai Piknik az Interneten
 



1999. augusztus 24., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület