CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Rendszerességre segítés

Rügyből jövés


Régóta gyűjtetik a növényeket, a növényi részeket, terméseket-magvakat a biológiatanárok a legkülönbözőbb korosztályú nebulókkal, növendékekkel, hallgatókkal. Az ismeretszerzés mellett a rendszerességre nevelésnek is eszköze ez a munka.

A rügyek gyűjtésének itt van már az ideje. Résen kell lenniük az erdészeti szakközépiskolásoknak, nehogy lemaradjanak a kellő pillanatról - ami, ugye, fajonként eltérő, így aztán a tanulók már csak kötelességből is járják a természetet. Nem hinném azonban, hogy kizárólag eme feladat következményeképp dugják ki az orrukat a ligetekbe, erdőkbe - hiszen már iskolaválasztásukban is döntő szerepet játszhatott a természet szeretete.

Találkoznak majd a tavaszi dallal viháncoló verébkékkel - hiába hullogat hó, tombol szélvihar: ahogy a költöző madarak érzékei pontos tájékoztatást adnak a különböző madárfajok csapatainak az indulás pillanatáról, a honos tollasok is "tudják", közelít a tavasz, a boldog újrakezdés ideje. A cinkék is nyitnikékkel társalognak, akárhogy fagy is pici lábacskájuk az ágakon. A patakokban a tőkés récék - "kacsák" - már párban grasszálnak...

A diákok értik már a "csíziót", egy-egy fafaj rügyeiből nem csupán egyet gyűjtenek be, hanem "cserealapnak" többet is - azután így körkörös "üzleteléssel" mindenkinek meglesz a megfelelő gyűjteménye.

Pénteken volt a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium negyedikeseinek szalagavató ünnepsége - ott találkoztam az egyik végzős képzőművész tanuló húgával, aki erdészeti ünneplőjében tisztelte meg nővérét és a társaságot. Példamutató! Megható volt látni a fiatal leányt, aki ilymódon is ráirányította a figyelmet a természet templomához kötődő hivatásra, az erdészetre.

A rügy, a hajtás a tavasz szülöttei, neveltjei. Messze van még április 24-e, Szent György napja, amikor majd Kőszegen idén is bejegyzik a szőlő ezévi állapotát a híres Szőlő Jövésnek Könyvébe, amint teszik azt évszázadok óta minden tavaszon. Egy-kettő kivételével, kb. 260 éve minden Szent György napon megválasztják a városbírát, és több dűlőből behozzák a levágott szőlővesszőket, hogy írásban - és szintén az 1700-as évektől - életnagyságú akvarellel is rögzítsék, mekkora a jövés (hajtás).

Rügyből a hajtás, azután az ékes ág, majd a tápláló termés "elkészülése"... A természet is rendszeresen elkészíti a feladatait. Mindig a soron következőt. Nem kapkod ide-oda, halad szépen, pipálja ki a pontosan ütemezett megteendőket, egyiket a másik után. És ha nem jók az érdemjegyei, a vizsgaeredményei - egészen biztosak lehetünk, hogy nem rajta múlott. Ő legnagyobb igyekezete szerint készült, tevékenykedett, hozta ki magából a maximumot - de a körülmények folytán lehet, hogy csak kettesre sikerült a dolgozat... és mindig, és csakis a körülmények folytán. A fáknak nincs hangulatuk, kedvük - hogy hajtásnövelés helyett inkább a patakban nézegessék magukat, vagy társalogjanak a madarakkal. A fák - erdei vagy gyümölcsfák egyaránt - olyanok, akár egy jól megírt program. Évről évre lefuttatja rajtuk a kezelő a programot... és az, kisebb-nagyobb akadozásokkal ugyan, de végig is megy, az írottaknak megfelelően. Az akadozásokat lehetőség szerint kiküszöböli a (rendszer)gazda... no persze, ha kellően felkészült!! Mert itt is elég egy "vessző"- vagy egy "idézőjel"-hiba...

Értő rügymegfigyelést Mindannyiunknak!



A kép forrása: www.viztorony.hu

Sebők Lili



2004. február 09., hétfő 23:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület