CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Miért szeret Dinnyés József zsoltárokat énekelni?

    Dinnyés József daltulajdonos egy ideje rendszeres vendége Sopronnak. A Civitas Pinceszínházban a versben megénekelt magyar történelmet idézi alkalomról alkalomra: talán ha okulnán(a)k valamit belőle! - gondolja bizakodóan az előadó a költőkkel együtt, merthogy ö maga örök optimista, akárcsak az irodalom és az azt segítő muzsika: a lélekből és ihletből született alkotások.

    S ha már Sopronba hozta az útja, Dinnyés József zsoltárosestjével felkereste a helyi református gyülekezetet is.

    S hogy miért is szeret Dinnyés József zsoltárokat énekelni?
    - Kiderül az előadás végére - bíztatta hallgatóságát. Egyébként a zsoltáréneklés olyan foglalatosság, amelyről nem lehet ,,elmesélni", hogy miért jó. Olvasni, hallgatni mi több, énekelni kell a zsoltárt.
    De, nem egy versét, hanem az egészet végig - figyelmezet Dinnyés, aki csak úgy spontán szegezi neki a kérdést a legközelebb ülőnek. ,, Vajon létezik-e Isten?" Mert ha van, akkor miért  e sok baj a világon? Ha meg nincs, akkor mire az egész? Mindezekre a kérdésekre is választ adnak a zsoltárok, ígéri Dinnyés. (S lám, igaza lett.)
    - Minden kiderül a végére - ígérte az előadó, majd a gitárral és hangjával megszólaltatta a Szenci Molnár Albert által fordított zsoltárokat és azokkal együtt Dávid királyt, ezer évek között száguldoztak a gondolatok, és mégis ugyanabban a pillanatban egyszerre volt minden jelen. Kérések, gondolatok, bajok, akár a mieinkek, emberi kérdések, sóhajok, és vágyak, amelyek azokkal azonosak, amelyek beteljeseését mi is látni szeretnénk. Közben folyamatosan magyaráz is Dinnyés József: az üzenetet, a történelmet, a sorsunkat, a jelent és a múltat, a ritmust és a dallamot, a gondolatokat a fejekben megszületetteket és az elhallgatottakat, amolyan jó prédikátor módjára, és bizony, gyakran élesen kiviláglik az igazság.
    S közben helye van Szabó Lőrincnek, Somlyó Zoltánnak, Kacsó Sándornak és Szép Ernőnek is, no meg József Attilának.
    Prédikátoros igehirdetés Dinnyés József minden előadása.
    A zsoltárokkal művelik a szellemet, finomítják a lelket, fényesítik az ünnepi kedvet, segítenek a küzdelmekben, tanítanak helyes hitbeli gondolkodásra, imádságra, igaz istenismeretre. Tartást adnak, bátorítanak. A zsoltárok segítenek kimondani a kimondhatatlant, igaz és tiszta beszédre tanítanak.
    Szenci Molnár Albert felbecsülhetetlen értékű, 16. századi zsoltárfordításai egyenként is források. Minden szép mondat forrás, minden jó gondolat forrás, és minden ember maga is forrás lehet. Mindenkinek szüksége van erőt adó forrásra, a tiszta, csillogó forrás mindenkinek örömet szerez.
    Évezredes bölcsességet és istenszeretetet hordozó gondolatok, a magyar nyelv minden szépségét kibontó több évszázados üzenetek a zsoltárokba foglaltak, de mindenekelőtt életet adó és megtartó forrás a százötven zsoltár. Ezért énekeli és szereti Dinnyés József a zsoltárokat.

*

A Szenci Molnár Albert által ,,nem egészen száz nap alatt" lefordított százötven genfi zsoltár a reformátusok templomokban elhangzó énekeiken keresztül belenőttek történelmünkbe, zeneművészetünkbe, formálták nemzedékek jellemét, szépérzékét. A református gyülekezetekben ma is élnek, érdemes azokra vigyázni, óvni, újra és újra elővenni, nem csak a reformátusoknak.

T.É.



2004. február 10., kedd 20:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület