CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

,,Szülőföldünk a költészetben": ma zajlott a döntő
A diákok fél éven keresztül ismerkedtek Sopron irodalmi életével

Tavaly szeptemberben immár tizedik alkalommal hirdette meg a Széchenyi István Városi Könyvtár ,,Szülőföldünk a költésztben" című irodalmi vetélkedőjét.

Hagyományosan a hetedik osztályosoknak meghirdetett verseny elindítása Roskó Mária tanárnő nevéhez fűződik.

A versenyre három fős csapatok jelentkezhettek, a felkészülést és a vetélkedőt a könyvtár munkatársai Ősze Erzsébet, Komáromi Judit könyvtárosok és ifj. Sarkady Sándor könyvtáros-helytörténész szervezték.

A csapatokat a felkészülésben Sopron irodalmi életéről és személyiségeiről szóló előadások segítették. Frankenburg Adolfról Ősze Erzsébet, Berzsenyi Dániel és Sopron kapcsolatáról ifj. Sarkady Sándor, Petőfi Sándorról Sarkady Sándor költő tartott előadást. Dukai Takách Judit költőnő ma élő, vele azonos nevű rokona is ellátogatott a csapatokhoz a felkészülés során, aki több igen értékes iratot is magával hozott: versek kéziratait, különböző hivatalos okmányokat, régi családi leveleket.

A felkészítő előadásokat követően az írásbeli fordulókon a versenyzőknek feladatlapokat kellett kitölteniük.

A felkészülésnek része volt a város irodalmi életében fontos szerepet betöltő személyiségek emléktábláinak megkeresése, azok szövegeinek lejegyzése és készítőinek megnevezése.

A szervezők által javasolt irodalom a verseny teljes ideje alatt a városi könyvtár gyermekkönyvtári részlegében a versenyzők rendelkezésére állt.

A verseny feladatai között minden csapattagnak meg kellett tanulnia egy-egy verset könyv nélkül, és valamelyik költővel, vagy irodalmi személyiséggel képzeletbeli interjút is kellett készíteniük. Helyszínek, események, időpontok ismeretében való jártasság, a művek, költők, írók arcképei, nevekhez tartozó adatok szintén szerepeltek a kérdések között.


Az első három helyezett csapat: középen a Poénos Poéták, balra a második-, jobbra a harmadik helyezést elért csapat

A mai középdöntőbe bejutott nyolc csapat a Széchenyi ,,Okosokk", Széchenyi Ördögök, Scarbantia Gyermekei (Fenyő téri Általános Iskola), Triolett (Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum), Poénos Poéták (Gárdonyi Általános Iskola), A Tűztorony Őrzői (Lackner Kristóf Általános Iskola), Hóbortos Lányok (Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium), Könyvmolyok2 (Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium).

A döntőben versrészletek felismerése, idézetek mögött ,,rejtőzködő" szerzők megnevezése, emléktáblák szövegeinek azonosítása után alakult ki a verseny végeredménye.

Az idei ,,Szülőföldünk a költészetben" könyvtári vetélkedőt a Poénos Poéták csapata, azaz Böröndi Boglárka, Fellner Anett és Szabó Réka, (Gárdonyi Iskola) nyerte meg. Második helyezést a Könyvmolyok2 csapata, Deli Franciska, Németh Georgina, Popp Eszter (Szent Orsolya Iskola) ért el, a harmadik helyezett a Berzsenyi Dániel Líceum Triolett csapata (Horváth Balázs, Kuppán István, Tóth Zsombor) lett.

A diákok érdekesnek tartották a vetélkedőt, elmondták az előadások mellett a leginkább izgalmasnak a megoldások érdekében végzett ,,kutatómunkát" tartották.

T.É.

Fotó: S.S.


Kapcsolódó cikkek:

,,Szülőföldünk a költészetben” 2003/2004
“Szülőföldünk a költészetben"2002/2003



2004. február 11., szerda 21:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület