CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Beszámoló a Soproni Polgárőr Egyesület munkájáról

Létszámhiány a polgárőröknél


Tapasztaljuk, hogy a hivatalos rendfentartó szervek az elhatalmasodó bűnözéssel nehezen tudnak megbírkózni. Ezért szerte az országban - más demokratikus államok példái alapján- polgárőr egyesületek szerveződtek a lakosság önkéntes munkájára építve. Sopronban 1996-ban alakult meg hosszú szünet után újra a Polgárőr Egyesület, székelye a Kossuth Lajos utca 1. szám alatt van.

A célunk az, - mondta el lapunknak Vig József Attila, a Soproni Polgárőr Egyesület ügyvezető elnöke - hogy a a hivatásos rendfenntartó szervek munkáját segítsük, hogy ezzel a lakosság biztonságérzete növekedjen. Országos szinten megállapítható, hogy jelenleg több polgárőr van, mint hivatásos rendőr. Sajnos Sopronban ez nincs így, jelenleg csupán 34 önkéntes polgárőr teljesít szolgálatot, s így nem biztosított az, hogy a nap 24 órájában kint legyünk az utcán. Jelenleg heti 35-40 órában tudunk járőrszolgálatot vállalni. Nem értjük, mi az oka a polgárok passzivitásának. Szeretnénk, ha több polgár érezne felelősséget a város közbiztonságáért, mert csak így valósulhat meg az a tervünk, hogy a jövőben a járőrök csak a saját lakókörzetükben teljesítsenek szolgálatot. A múlt évben megyszületett az együttműködési szerződés a helyi önkormányzattal, ami egyfajta anyagi segítéget jelent az egyesület részére, de természetesen ez a támogatás nem fedezi a kiadásainkat. Több helyi vállalkozó segítségével sikerült három URH rádióadó-vevő készülékeket vásárolnunk az idén, amely segítségével a polgárőr a városi tűzoltóság ügyletén keresztül pillanatok alatt értesítheti az illetékes szerveket az észlelt eseményről. Annak ellenére, hogy ilyen kevesen vagyunk, mégis számos eredményt tudhatunk magunk mögött az eltelt három esztendőben. Jó kapcsolatot alakítottunk ki a tűzoltósággal és a határőrséggel. Több esetben segítettünk elfogni tiltott határátlépőt, polgárőr bejelentése alapján meghiusult már ember- és vagyontárgy csempészet. Közterületi rongálásokat észleltek és jelentettek be önkéntes szolgálattevőink. Rendezvények közterületi biztosításánál is jelen voltunk, valamint közlekedési baleseteknél segítkeztünk a forgalomirányításban.

Egy komoly fájdalmunk az, hogy a Soproni Rendőrkapitánysággal számunkra ismeretlen okoból a kapcsolat csupán formális. A rendőrség közös járőrözésekben egyetlen területen sem tart igyént a polgárőrök segítőkészségére és tenniakarására, holott a soproni rendőrség által üzemeltetett FALCON tipusú körözött jármű- és személyazonosító rendszert is a Soproni Polgárőrség biztosította a rendőrség részére. Létezik egy szerződés a rendőrség és az egyesület között, de valójában csak egyirányú a kapcsolat a két fél között, pedig éppen az elmúlt hetekben volt egy jó példa arra, hogy a polgárőrség segítségül tud lenni a rendőrségnek, mikor Győrben polgárőrök segítségével fogtak el a rendőrök egy brutális gyilkost.

A közelmúlt gyakorlata arra mutat, hogy az ország ezen részében is fokozódik a bűnözés. Mindannyiunk érdekében reméljük, hogy a “Hűség városának" polgárai egyre nagyobb számban vesznek részt a polgárőrség munkájában és a rendőrség nálunk is végre ténylegesen igényli majd a jövőben a lakosság ezen ingyenes segíteni akarását.

Merényi Zoltán



1999. november 01., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület