CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Akt fotográfia - Horváth Endre fotóművész jubileumi tárlata

Amikor Horváth Endre fotóművész női aktképeiből nyújt át a közönségnek egy kötetre valót gyermekkorom jut eszembe. Körülöttünk a lakásban neves festőművészek több aktképe függött a falon. A négy fiú elől nem kellett takarni a képeket. Természetesnek, és nagyon szépnek tartottuk azokat, ugyanakkor másnak és egy kicsit izgalmasnak is. Lassan megtanultuk és megértettük a két nem közötti különbséget, ami életünk, létünk mozgatórugója.

Dr. Winkler András

Édesapánk a nagyműveltségű és finom lelkű építész sokszor idézte nekünk kamaszkorunkban Rabindranath Tagore-t, a hazánkban is járt nagy indiai költőt:
“Oh nő! Te nem Isten teremtménye vagy csupán, hanem az embereké is:
Ezek ékesítenek fel Téged az ő szívük szépségeivel."
Az emberi test, melynek felépítését, működését, titkait egyre alaposabban megismerjük, külsőleg egyszerű, könnyen papírra vethető. A sematikus rajz nem mond többet, mint egy szék, egy asztal rajza.
És mégis - írja Bródy István - a két kar, a két láb, a törzs és a fej, ez a kevés elem az, amiből a világ legtökéletesebb szépsége: a női test felépül.
Miből áll a női szépség? Erre a kérdésre ősidők óta keresik a választ az emberek. Festők, költök, zeneszerzők és újabban a fényképezést művészetté emelők.
Horváth Endre, aki előző kötetében meghatóan szép templomfotókkal ajándékozott meg bennünket, most az örök kérdésre igyekszik válaszolni: Miből áll a női szépség?

Horváth Endre művészetét, képeit szemlélve nyilvánvaló, hogy különleges emberrel találkozunk. Képei pontosan megkomponáltak, finomak és mint aktok is szemérmesek.
Mint fiatalember az egészségügyben helyezkedett el, ott képezte tovább magát. Családi indíttatás nála a békesség, az embertársak szeretete, a harmónia. Erre törekedett és törekszik életében. A rábízott betegeket türelemmel, szeretettel kezeli, bíztatja, segít rajtuk. Valami hasonlót szeretne képeivel is elérni: örömet szerezni. Foglalkozása, hivatása, művészete is harmónia. Úgy érezzük neki joga van a meztelen emberi test szépségeit észrevenni, hiszen az emberi test az emberi lélek gyógyításában vállal részt.
Ifjúkora óta fényképez. A kapuvári fotóklubon keresztül vezetett az útja Sopronba, ahol érett emberré, és érett művésszé vált.
A kötetben megjelent női aktok mindegyike külön kompozíció. Komoly mesterségbeli tudással, fantáziával, a fotóművész eszközeivel, de az emberi lélek érzékenységével ábrázolja a női testet. A háttér, a díszletek, egy-egy meghökkentően egyszerű jelmez alkalmazásával hangsúlyozza ki, takarja el, élesíti vagy tompítja a kép hatását. Képeit szemlélve úgy tűnik, a környezet megfürdik a női test szépségében és azonosulni kezd vele.
Horváth Endre képei sejtelmesek, vágyakozást keltőek, és mindegyikük egy-egy kicsiny, de fontos adalék a női szépség fogalmához.
Horváth Endre, a művész számos kiállításon bizonyított, sok elismerést kapott művészetéért. Sopronban nagy tárlaton mutatja be eddigi alkotásait. A templomoktól a női test szépségét bemutatókig - az aktfotókig.
E szép kötet bevezetőjében idézzük, hogyan párosítja a költő, Babits Mihály gondolatait a templomról és a női szépségről örök szép versében:
“Zeng a nád a tó fölött
zeng a szél a nádon-
édes, álmaid között
halld a szerenádom:
ima rád e szerenád,
tested titkos templomát
dallal így imádom."

Winkler András

(Elhangzott a soproni Festőteremben, 2003. február 21-én, az 50. életévét betöltött fotóművész jubileumi tárlatán)

Horváth Endre
1954-ben született Iván községben.
Egészségügyi szakiskolát végzett Győrött, majd a továbbiakban szakosítókat Budapesten és Szombathelyen végzett. A soproni Líceumban érettségizett.
Általános iskolás kora óta foglalkozik fotózással; A 28 önálló kiálítása mellett több száz csoportos kiállításon vett részt.
A Soproni Fotóművészeti Kör vezetője, és a Soproni Képzőművészeti Társaság tagja.

Horváth Zoltánné a Pro Kultúra Kht. kulturális igazgatója, Walter Dezső polgármester, Horváth Endre, a művész és Winkler András egyetemi tanár

Jubileumi tárlata alkalmával Akt fotográfia címmel jelent meg a 44 aktfotót tartalmazó, albuma, amelyhez bevezetőt Winkler András, köszöntőt Walter Dezső polgármester írt. Az album kiadását a soproni Polgármesteri Hivatal és vállalkozók támogatták. A cikkünkben a szerző engedélyével felhasznált reprodukciók láthatók.

Horváth Endre tárlata a Petőfi tér 8. szám alatti Festőteremben március 7-ig naponta 10-18 óra között látogatható.



2004. február 22., vasárnap 14:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület