CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Szürke a felhő, rózsaszín a naplemente, mégis...

Hátborzongató volt


Szombaton délután az ember miért ne tegyen rövid sétát, csak egy kicsit, amúgy lassacskán, még naplemente előtt, beszélgetve, flangálva, ha a dolgait nagyjából-egészéből rendben lévőnek érzi, s elfáradt már a sablontevékenységben? Így voltunk mi is, lányom és én. Csak úgy "lementünk"... kóvályogtunk egy kicsit a környező utcákban. Telefonon híva minket távoli családtagunk is bekapcsolódott rövid időre a sétába...

Talán éppen a vele való beszélgetés volt az oka, hogy egy pár percre nem a tájra figyeltünk, hanem a hallottakra. Nem lehetett sok perc. Négy-öt, talán hat - azután letettük a telefont, és ismét elmélyedtünk a körülöttünk gomolygó létezés látványában. Nézelődtünk, szemléltük a néhol hullámot vető, összefüggő középszürke felhőpaplant a fejünk felett - nyugat felé, az ég alján halványrózsaszínben játszott. Néztünk erre, néztünk arra, mindketten egyre idegesebben forgattuk a fejünket, mert mindketten éreztük azt az azonosíthatatlan, furcsa, nyomasztó másságot a levegőben, amit... amit még soha nem tapasztaltunk, nem éltünk át.

Egymást kérdezgettük, meg úgy magunknak is motyogtuk szemöldökráncolva, mi az a furcsa... mi lehet... Valahogy... valahogy halványsárgában, majdnem kénsárgában játszott a táj... Azután bújt lejjebb a napocska, amit, persze, nem láttunk mint szürke függönye mögé rejtőző szégyenlőset, csak a mélyülő szürkületből érzékeltünk. De azt is, hogy a még rózsaszínebb égalja-látvány ellenére most is maradt a sárgaság - de már narancsos az érzet. Borsózott a hátunk, furcsa, nyomasztó érzés nehezedett ránk. Olyan volt a környezet, mint amikor egy filmen régi-film-hatás keltése kedvéért sárgásbarna színszűrővel veszik fel a témát. Hazamenve az ablakból mégegyszer kinéztünk a még-narancsabb légkörbe, ahol egyáltalán nem stimmelt a valóság... azután behúztuk a függönyt, és tettük tovább a dolgunkat, a séta által kissé felfrissülve. Nem értettük, de nem morfondíroztunk tovább a látottakon-tapasztaltakon.

A mai napon a következő cikk azután megvilágosította, miért is éreztük úgy, hogy valahogy a "levegő" a sárga!

http://hirek.mti.hu/news.asp?newsid=171484&pub=47

Emlékszem, nagyapám mesélte, hogy valamikor az ő életében valóban esett "piros hó", azaz a hóval együtt a vöröses szaharai homok is lehullott, az emberek nagy rémületére-ijedelmére - s a jelenség mélyről feltolakvó, torokszorító félelmet keltett még nem-babonásokban is!

Ez a por most nyilván valamely más részéről érkezhetett a Szaharának, mint az a több tíz évvel ezelőtti - mert ez bizony kimondottan sárgára "festette" a valóságot...

Én még nem éltem át ilyet. A cikkben említett tájak lakói viszont már találkozhattak hasonlóval - böngészgetvén ugyanis a neten a következő hírre találtam:

http://www.planetark.com/dailynewsstory.cfm/newsid/15437/newsDate/11-Apr-2002/story.htm

Hozzáteszem: port, valódi, fogható matériát mi nem láttunk-nem érzékeltünk - aki fizikus, meteorológus, tudós, biztosan magyarázni tudja, akkor mégis hogyan lehetséges, hogy sárga lett a levegő körülöttünk... de hogy egyedülálló élményt szerzett nekünk az a húsz-huszonöt percnyi kis séta, az bizonyos. Olyasmi rangú élmény emlékeként maradt meg bennünk, mintha legalábbis repülő csészealjat láttunk volna.



A kép forrása: http://www.mmsh.univ-aix.fr/

Sebők Lili



2004. február 22., vasárnap 16:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület