CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A rászorulók nem maradnak támogatás nélkül

A rászorulók nem maradnak támogatás nélkül

    A távhődíj emelése miatt nehéz helyzetbe jutottak támogatására kompenzációs alapot hoz létre a város.
    Az önkormányzati költségvetés két tételéből, –  azaz az önkormányzati kiadvány és az Európai Uniós csatlakozásunk ünnepi eseményeinek megrendezését segítő pénzeszközökből – 17 millió forintot csoportosít át a város az érintett családok támogatására.
    Az átcsoportosított 17 millió forintot kiegészítik azzal a szükséges összeggel, ami elegendő lesz azok számára, akiknek nehézségük lesz a fűtésszámla kifizetése miatt - hangzott el az ígéret.

Walter Dezső polgármester (középen), Kalmár István és Hruby József alpolgármesterek

    Mindezeket Walter Dezső polgármester, Hruby József és Kalmár István alpolgármesterek a Városházán tartott mai sajtótájékoztatón jelentették be.
 
    Walter Dezső polgármester bevezetőjében rámutatott: Sopron idei évi szigorú, feszes működést kívánó – csütörtökön megszavazásra előterjesztett – költségvetése, ugyanakkor észszerű gazdálkodást tesz lehetővé. Abban súlyos, illetve az intézmények működését lehetetlenné tevő megszigorítások nincsenek, a forrásokból fejlesztésre is jut.
    A megfogalmazott célokat mindenképpen végre fogják hajtani – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: többek között városi útszakaszokat igyekeznek rendbe tenni, továbbá pénzösszegeket szánnak olyan célokra is, amelyekre eddig nem jutott a városnak.

    A továbbiakban a polgármester kifejtette, hogy az idei büdzséből önkormányzati újságra szánt 12 millió forintból 8 millió átcsoportosításával, továbbá az unióba való lépés előestéjén tartandó, illetve az egy hétig tartó rendezvénysorozatra szánt 15 millió forintos költségvetésének 9 millióval való csökkentésével egy olyan kompenzációs alapot hoznak létre, amely a távhődíj emelés következtében nehezebb helyzetbe kerül családok – alacsony jövedelműek, a nyugdíjasok és az egyedül élők – támogatására kívánja fordítani a város.

    Walter Dezső polgármester a csütörtöki közgyűlésen napirendre kerülő, a távhő díjának tervezett áremelésének okairól szólva, a rámutatott: a fűtéshez szükséges kellékek árának emelkedése és sok apró tényező hatására az ország szinte mindegyik városában arra kényszerülnek, hogy a távhő díját emeljék.
    Sopronban a jelenlegi városvezetésnek az árak emelkedése mellett azzal is szembesülnie kellett, hogy az előző városvezetések a távhő díját egyetlen évben sem igazították az inflációhoz, gyakorlatilag egyáltalán nem emelték a megfelelő mértékben.
    A polgármester úgy vélte: ennek politikai okai voltak, a hatezer, lakótelepeken élő családdal szemben nem merték megtenni a népszerűtlen lépést.
    A komoly gazdálkodási problémák keletkezése előtti lépéshez a városvezetés részéről ,,bátorság és igen nagy elszántság kell" - mondta Walter Dezső hozzátéve: számítanak a lakótelepen élők belátására, miután a díj szükséges mértékben való emelése lakásonként havi kétezer forint többletkiadást jelent.

    Hruby József, gazdasági ügyekért felelős alpolgármester kifejtette: Egy egyszeri nagymértékű díjemelés következik be március elsejétől.
    Amíg egy átlag, 53 négyzetméteres lakótelepi lakás 2003-ban a fűtésre 98-99 ezer forintos éves díjat fizetett, addig ez 2004-ben 119 ezer forintot jelent majd, amely a továbbiakban a melegvízdíjjal is kiegészül.
    Az emelésre azét van szükség – fogalmazott az alpolgármester –, mert január-februárban a SOTÁV -nak, a gázáremelés miatt keletkezett 40 milliós vesztessége a jövőben akár az üzembiztonságot is veszélyeztetheti.
    A SOTÁV kiadásainak közel a kétharmadát a gáz ára teszi ki, illetve a gázlekötési díj, ami a tavalyhoz képest 45 százalékkal emelkedett.
    Hruby József ismételten kijelentette: Az elmúlt években a SOTÁV díjai nem emelkedtek az infláció mértékével, és a még be nem indult gázmotoros beruházás várható megtakarítása is hozzájárul majd ahhoz, hogy az emelés mértéke ne növekedjen.

    Kalmár István szociális ügyekért is felelős alpolgármester két kompenzációs lehetőségről szólva említette az 516 lakótelepi lakás állami és önkormányzati támogatásból való felújítása megindítását. Arra bíztatta a panelházban lakókat (Sopronban 6112 távfűtéses lakás van), hogy vegyenek részt a pályázatokon, hogy a nyílászáró-, illetve gépészeti felújítások következtében az emelés mértékénél nagyobb megtakarítást érjenek el.
    Emlékeztetett arra a januárban elfogadott lakásfenntartási rendelet-módosításra, amely a szociális rendelet újrafogalmazása révén a rászorulókat nagyobb támogatásban részesíti. Elmondta: a szociális iroda vizsgálja a rászoruló családok számát a kompenzációhoz szükséges forrás mértékét. Jelenleg 1212 lakásból érkezett lakásfenntartási támogatási igény, amelyek száma valószínűleg növekedni fog.
    A polgármesterhez hasonlóan Kalmár István azt hangsúlyozta: a fűtési költségek emelésére létrehozott 17 milliós kompenzációs alap rugalmasan változtatható, és a rászorultság okán, akár növelhető, hogy minden rászorulónak jusson támogatás.

T.É.



2004. február 23., hétfő 20:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület