CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Steinhausi sítábor – lackneros diákoknak
A boldogság síléceken érkezik

- Sí!

- Hó!

- Sí!

- Hó!

- Sí!

- Hó!

- Hurrá! – ezzel a csatakiáltással kezdődik és ér véget minden sítáboros nap a soproni Lackner Kristóf Általános Iskola diákjai és az őket kísérő felnőttek számára. A síelők változnak (évről évre többen lesznek, a régiekhez újak jönnek), a csatakiáltás azonban marad. S marad az a lelkesedés is, amellyel Forrás Béla igazgató, Sejber Istvánné és Sejber István testnevelő tanárok, okleveles síoktatók immár tizenkét éve fáradhatatlanul szervezik és irányítják az egyhetes tábort. Azóta összesen több mint ötszáz diákkal szerettették meg e nagyszerű sportot.
 

A zárónapi síversenyek eredményhirdetése

    A helyszín ezen a télen is az ausztria Steinhaus volt, ahol a gyerekek és tanáraik festői környezetben élhették át a hóekézés, a siklás, a jobbra- és balra kanyarodás, a felvonózás – semmi máshoz nem hasonlítható – élményét. A Semmeringen található sípályát családias volta és gyerekközpontúsága miatt szerették meg a Lackner-iskola pedagógusai és diákjai, akik szinte már hazajárnak a Soprontól másfél órányira fekvő aprócska településre.
    A sítábor egyik különlegessége, hogy a jelentkező diákoknak az iskola felszerelést biztosít, így azok a gyerekek is megtapasztalhatják e sportág szépségeit, akiknek nincs saját sílécük, -botjuk és - bakancsuk. A szülőkre ezért évek óta csak az utazás és a síbérlet költsége hárul. A téli sporthoz nélkülözhetetlen, használt, de jó minőségű felszerelések egy részét régi lackneros tanulók ajánlották fel az iskolának, másik részét az ausztriai testvériskola diákságától kapták. Mára már ötven gyereknek tudnak síbakancsot, lécet és síbotot biztosítani a szervezők.
 

Sejber Istvánné síoktató és a 2. A osztályosok csapata 

    A diákok a korábbi évekhez hasonlóan idén is öt napig siklottak a havon. A két busz (a jelentkezők magas száma miatt már nem volt elég egy!) reggel nyolc órakor indult az iskola elöl, s este fél hat körül érkezett haza a kipirult arcú, boldogan mesélő hetvennégy gyerekekkel. A leglelkesebbek természetesen most is a kezdők voltak, akik a középhaladókkal és a haladókkal együtt énekelték a sínótákat, cipelték a busztól sípálya aljáig a felszerelésüket, s fáradságot nem kímélve gyakorolták a hóekét. A zárónapon aztán az oktatók igazi versenyeket rendeztek, s az eredményhirdetéskor valamennyi versenyző igyekezetét honorálták. A legjobbak – a szponzoroknak köszönhetően – gyönyörű serlegekkel lettek gazdagabban, ám oklevél, csokoládé és síbizonyítvány (a nagyobbaknak sídiploma) minden diáknak jutott.
 

A kezdők bemelegítése

    Ezen a télen - hagyományteremtő szándékkal - a lackneros tanulók szüleinek is szerveztek sítábort. A kétszer egynapos rendezvény hangulatáról és a tizennyolc kezdő tanításáról az Iskolai Síoktatók Egyesületének három tagja, Forrás Béla, Sejber Istvánné és Sejber István gondoskodott. Az utazás költségeit pályázaton nyert pénzből fedezték, a felszereléseket a diákokéhoz hasonlóan az iskolai “közösből” kölcsönözték. A felnőttek – kezdők és haladók egyaránt – nagyszerűen érezték magukat Steinhaus lankáin, és bizonyára még sokáig emlékeznek az együtt töltött napokra.

Módos Anikó



2004. február 26., csütörtök 15:51


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület