CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

“Aranygyűszűn innen és túl”

“Aranygyűszűn innen és túl” címmel Dr. Kosztkáné Vránich Rozália iparművész aranygyűszűs és nívódíjas ruhatervei láthatók Brand Károly hosszúbánfalvi szabóműhelyének kellékei társaságában. A kiállítás megnyitóján, csonka csütörtök - farsang zárónapján beköszöntőt mondott Füzi Edit. Tangóharmonikán muzsikált Karácsony Róbert. A kiállítást Igrecz Katalin rendezte.

    Dr. Kosztkáné Vránich Rozália ruhatervező iparművész Zomborban született. Sopronba járt általános iskolába, majd szülői utasításra a budapesti Ruhaipari Technikumban érettségizett, szakmunkásvizsgát tett. Orvos édesapja szülői utasítását úgy kell érteni, hogy a Vránich családban kötelező volt egy kenyérkereső szakma megszerzése. Mindez úgy, hogy a kollégiumi élet is kötelező volt: mondván, szokja aközösséget. Egy év Könnyűipari Felsőfokú Technikum után nyert felvételt a Magyar Iparművészeti Főiskolára, ahol textil szakon ruhatervezőként 1968-ban végzett. Ennek elvégzése után a Soproni Ruhagyárban helyezkedett el, aminek 30 éven át volt meghatározó egyénisége. Meghatározó, hiszen a gyár tervezője és művészeti vezetője.
 

Igrecz Katalin, Füzi Edit és Kosztkáné Vránich Rozália

    Csoportos kiállításokon szerepelt: “Művész az iparban” (Budapest), “Iparművészek kiállítása” (Celldömölk), V. és VI. Ipari Textilművészeti Biennálé (Savaria Múzeum, Szombathely), Caroussel kiállítás, vásár (Sopron). 1969 óta a Magyar Népköztársaság Művészeti Alapjának, 1991 óta a Képző és Iparművészek Textil Szakosztályának tagja.

    BNV díjas 1977-ben, 1980-ban, 1983-ban, 1986-ban, BNV Nagydíjas 1981-ben, 1984-ben, Divat Korszerűség III. díja 1974-ben, Aranygyűszű pályázat III. díja, különdíj 1980-ban, ennek ugyanennek I. díja 1981-ben, Biennálé díjat kap 1981-ben, 1983-ban, Formatervezési Nívódíjat 1984-ben.
 

A kiálított terveken a hatvanas évektől napjainkig végigkísérhető a divat változása 

    A kiállításon megtekinthető főiskolai tervei közül az esőköpenyek és gyermekruhák rajzai, valamint diplomamunkájának rajzai, tervei. Külön egységet képeznek viselettörténeti, textilgyűjtési, drapéria és mozdulattanulmányai. Megtaláljuk az 1980-as aranygyűrűs terveket, az 1981-es fekete-fehér “LINDA” jeligéjű Biennálé díjas termék rajzokat, az 1984-es BNV Nagydíjas fehér, rácsos “Margaréta” ruhaterveket. Hozott pályázati és gyártmányterveket, ruhagyári munkarajzokat. Ezek után a ruhagyári munkarajzok után dolgoztak a modellszerkesztők, varrónők. A kiállításon vele együtt ott voltak a Soproni Ruhagyár híres csapata: Dr. Némethné Magyar Rozália, Szemző Gáborné Lujza és Póczáné Irma. A kiállítást saját készítésű, a ’80-as, ’90-es farsangi ruhái tették még színesebbé.
 
 

    Dr. Kosztkáné Vránich Rozália emberként is színes egyéniség. Szeret kertészkedni, túrázni, olvasni és természetesen szabni, varrni. Számára a ruhatervezés ugyanaz, mint egy festőnek a színek, egy szobrásznak a kő, egy írónak az írás. Ő ebben, textilben álmodik és gondolkodik. Ruhákat tervezett régen milliós standard példányokban, ruhákat tervez most egyedileg. Így alkot, lát. Egyszerre színben, anyagban, emberben, egyéniségben. Tervei és ruhái azért örökállóak, mert klasszikus stílussal dolgozik, és attól korszerűek, mert minden munkájában benne van az a többlet, rafinéria, ami egyedivé teszi. Ennek a kettőnek a harmóniájával válik olyan utolérhetetlenül vránichossá.
 

Brand Károly hosszúbánfalvi szabóműhelyének kellékei között a precízen vezetett főkönyv is beszédes korrajzot mutat;
a Singer-varrógép muzeális tárgy, a befejezés előtt álló ruhadarab, pedig a fáradhatatlanul dolgozó mesterembert idézi

    A kiállítás március 13-ig tekinthető meg a bánfalvi fiókkönyvtár nyitvatartási idejében, a Bánfalvi út 180. alatt. Hétfőn, szerdán, pénteken 10-12 óra és 15-17 óra között.
 

Múltidézés muzsikával: Karácsony Róbert harmonikás

Csiszár Á.
 
 



2004. február 27., péntek 10:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület