CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A távhődíj-emelésről a Szövetség Sopronért Egyesület

A távhődíj-emelésről a Szövetség Sopronért Egyesület

    Két témakörben tartott sajtótájékoztatót a Szövetség Sopronért Egyesület pénteken a Perkovátz-házban.
    Miért drágul Sopronban jelentős mértékben a távhőszolgáltatás díja? címmel Dr. Gimesi Szabolcs, volt polgármester, továbbá Kész átverés show címmel Dr. Szekeres Csaba, a Szövetség Sopronért elnöke fejtette ki a Szövetség véleményét.
 

Dr. Szekeres Csaba és Dr. Gimesi Szabolcs

    Dr. Gimesi Szabolcs szerint ,,visszamutogatás folyik, a korábbi önkormányzati cselekményeire", amelyekben úgy találja, hogy ,,némi igazítanivalóra van szükség", ezért szólal meg. Cáfolta, hogy az előző önkormányzat ,,azért nem lépte mg a távhődíj-emelést mert népszerűséget akart szerezni a lakosságnál." Dr. Gimesi Szabolcs hangsúlyozta: ,,Egy jó szerződést kötött akkor az önkormányzat, ezért nem kellene valótlan indokok alapján a jelenlegi jelentős távhődíj-emelést az előző önkormányzat nyakába varrni."
    Kifejtette:
    Egyrészt a távhő díjának lehetőség szerinti alacsonyan tartása stratégiai elképzelés volt az előző városvezetés részéről. A városban a távhő kapacitás nem volt kihasználva, a gazdaságosság érdekében cél volt, hogy minél több szolgáltató kapcsolódjék a távhőszolgáltatásra, amihez az árakat versenyképesen kellett tartani. Ennek környezetvédelmi okai voltak.
    Másodsorban a SOTÁV Kft. egyik legjobban gazdálkodó társasága volt az önkormányzatnak, az inflációkövető szolid áremelkedések mellett, éves 20-25 millió forint eredménnyel, amit az előző önkormányzat a SOTÁV-nál hagyott fejlesztésekre felújításokra. Rámutatott: a 100 millió forint feletti eredménytartalékát 2003-ban az önkormányzat egy tollvonással elvonta a SOTÁV-tól. Dr. Gimesi Szabolcs, hozzátette: jelenleg ezeket a forrásokat a cégnek hitelekből kell előteremtenie.
    Harmadsorban a volt polgármester rámutatott: a a hőközpontok üzemeltetésének gazdaságosabb működése érdekében 2002 nyarán az utolsó döntések között hozta meg az előző testület a két távhőrendszer – a Kőfaragó téri és az Észak-nyugati lakótelep – összekapcsolásáról szóló döntést, aminek következtében – a számítások szerint – bizonyos gázár-emelést is tolerálhatott volna a SOTÁV anélkül, hogy áremeléshez. kellett volna folyamodnia.

    Dr. Szekeres Csaba önkormányzati képviselő, a Szövetség Sopronért frakció vezetője emlékeztetett arra, amire a gázáremeléssel indokolt távhődíj-emeléssel kapcsolatosan a városvezetés – szerinte – nem: ,,hogy a kormányzat hat és félszeresére növelte a gázár kompenzációt, azért, hogy a lakossági fogyasztókat jelentős támogatásban részesítse."
    Másrészt a SOTÁV Kft. üzleti tervét bemutatva fejtette ki a képviselő, hogy a Szövetség Sopronért Egyesületnek a – Polgári Összefogásétól eltérő véleménye szerint –, egészen más az indoka a nagymértékű gázár emelésnek.
    Kijelentette: ,,A város pénzt vont ki a SOTÁV Kft-ből, ami az indoka a jelentős mértékű áremelésnek." Ezt alátámasztotta a költségvetési rendelet elfogadásakor az a kitétel, hogy egymilliárd forint körüli összeget kíván elvonni a város a költségvetési hiányának finanszírozására a SOTÁV Kft-től - mondta dr. Szekeres Csaba, hozzátéve: ,,döntő bizonyítékra bukkantak, amely alátámasztja a Szövetség Sopronért Egyesület igazát.
    A továbbiakban a SOTÁV Kft 2004. évi üzleti tervének számadatait idézve, részletesen ismertette, hogy az előző önkormányzat által megkötött szerződés szerinti a szerződés módosításával a jelenlegi lemond az 50 millió forintos bevételről, amely mellé a SOTÁV Kft-re terhel csaknem 60 millió forint plusz kiadást, az egyik cég részére. Az így keletkezett 110 millió forintos elvonás mellé közel 60 millió forintos eredményt tervez, ami az előző évi eredményeknek legalább két és félszerese.
    Az a 110 millió forint, amely a korábbi szerződés alapján az önkormányzatnál kellene hogy megjelenjen, eszerint az említett cégnél fog megjelenni -véli a Szövetség Sopronért Egyesület.

- Be kellene ismerni, hogy nem a gázár emelés eredményeképpen történik ilyen mértékű távhődíj-emelés Sopronban, a valódi indok a költségvetés egyensúlyának a biztosítása - jelentette ki Szekeres Csaba, hozzátéve: A távhődíj-emelésnek eredményeképpen az önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló SOTÁV Kft mintegy 30 %-kal drágábban szolgáltat távhőt a városban, mint az ÉDÁSZ Rt, illetve rajta keresztül a Fűtőerőmű Kft, amely jelenleg is ellátja a város Északnyugati részén lévő üzemeket. Ez azt jelenti, hogy az ÉDÁSZ Rt. – a lakossági fogyasztók meghódítása érdekében tett – lehetséges stratégiai döntése következtében a város saját cége, a SOTÁV Kft. akár csődbe is mehet.
    A Szövetség Sopronért Egyesület konstruktív javaslatnak szánja azt, amellyel szerinte a távhődíj-emelés következtében a lakosságot sújtó, éves szinten 25.000 forintos növekedést 5.000 forintra lehetne csökkenteni, akár a következő közgyűlésen meghozható döntéssel.

T.É.



2004. március 06., szombat 09:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület