CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Huszonkét művész négy országból - Az Art Focus Europa folytatódik

Döbling, a nagyváros nyugodt szigete

    Bécs tizenkilencedik kerületében, Döblingben, a villamossínes zakatolós ,,Döblingi Főutcáról"  – Döblinger Hauptstraße – a  nyitott kovácsoltvas kapun át begördülve a látogató hirtelen egy száz évvel ezelőtti világba érkezik.
    Gépkocsival a hatalmas és nyugodt park övezte Wertheimstein Villa hátulsó, egykori  ,,szolgálati bejárata" közlíthető meg, amely az ide először betérőnek sejtetni engedi a biedermaier épület homlokzati látványát. Ezért, az ideérkezők (betévedők) többsége valamiféle furcsa késztetéstől hajtottan az évszázados parkon keresztül azonnal megkerüli az éplületet és a villa túlsó oldali főbejáratához megy, ahova meredek, kanyarívet leíró, bokrok és cserjék szegélyezte járda kapaszkodik a lejtős utca másik végéből. Aztán az épületbe belépvén a látogató egy óvatlan pillanatban (úgymond elvonatkoztatva a bársonykordonra függesztett táblán olvasottaktól) a lépcsőház látványától lenyűgözötten mindenképpen felmerészkedik a falfestményekkel díszített, emeleti folyosóra.

    A 13. században a mai épület helyén domonkosrendi apácák kolostora állt. Ezt 1782-ben bontották le, emléküket tábla őrzi, majd 1833-ban a bécsi iparmágnás, Rudolf von Arthaber szerezte meg a telket és hamarosan megépítette az egyemeletes villát, amelybe száznál is több darabból álló, értékes és nem kevésbé híres, korabeli művészek munkáit felvonultató festménygyűjeményét helyezte el. A villa, amelyben az udvar rangos és befolyásos személyiségei, mi több a kor legismertebb művészei – írók, költők, zeneszerzők –  is gyakran megfordultak, Bécs egyik izglmas társasági helyévé és látványosságává vált.
    1867-ben Leopold Ritter von Wertheimstein tulajdonába kerül a villa, amelyet lánya, Franziska von Wertheimstein 1908-ban a városnak adományozott. Ezzel egyidőben az adományozó kívánsága szerint a villa körüli évszázados parkot a nagyközönség előtt megnyitották.1964 óta a Döblingi Kerületi Múzeum anyagának is otthont ad – a jó állagú és mindenben eredeti állapotát mutató – épület. Így a múzeum borkultúrát bemutató anyaga is látható annak alagsori részében, míg a fölszinti kiállítótermeket a Döblingi Képzőművészeti Kör használja.

Art Focus Europa: az együttműködés folytatódik

    A századfordulós hangulatot árasztó kiállítótermekben érkezésünkkor már a falakon, tárolókban, posztamenseken elhelyezetten álltak a német, osztrák, és szlovák művészek munkái, amelyek mellé hamarosan a soproni alkotók – Bazsó Gabriella, Dorosmai Erzsébet, Török Bernadett és Tranta Julianna – képei is felkerültek.
 
 

Ausztria, Magyarország, Németország, Szlovákia művészei együtt Bécsben
És a soproniak: Bazsó Gabriella, Tranta Júlia, Tóth Zoltán, Dorosmai Erzsébet, Török Bernadett

 A megnyitóra összegyűlt több mint százötven főt Richard A. Des Balmes, a Döblingi Képzőművészeti Kör elnök köszöntötte. A művész felidézte az Art Focus Europa címmel, 2000-ben elindított nemzetközi együttműködés emlékezetes momentumait, ezek között a soproni Fetőterembeli kiállítást. És mielőtt előadóművészi képességeit is megcsillogtatta a képzőművész, arról is szólt, hogy az együttműködés hagyományát a résztvevők tovább folytatják: a döblingi jelenlegi tárlat anyagának egy része a közeljövőben Bambergbe is eljut.

    Prof. Kurt Apfel, a Wertheimstein Villa igazgatója német, magyar és szlovák nyelvű köszöntőjében egy pillanatra a hely ,,monarchiabeli szelleme" újra megelevenedett.  A művészek közös Európája már évtizedekkel ezelőtt megteremtődött Döblingben, mi több, ezen a vidéken már a monarchia idején is megvolt, amikor Döbling, Bécs, Sopron, Pozsony egy és elválaszthatatlan térség kultúrájában egyesült. Amit a politikusoknak nem, vagy nehezen sikerül, azt a művészek egy pillanat alatt megoldják a maguk eszközeivel - mondta Apfel professzor.
    A társaságot Adolf Tiller, Bécs, Döbling-kerület polgármestere is köszöntötte, akit követően a Sopront képviselő Wilfing Ferenc kabinetfőnök üdvözlő szavai hangzottak el.
    Nina Lendl fuvolán, Grete Stinauer zongorán játszott.

S hogy a művekről is szóljunk

    A soproniak előtt a több éves kapcsolatnak köszönhetően, – a számos soproni bemutatkozásukat követően – a kiállító német, osztrák és szlovák művészek többnyire ismertek, hiszen a közös nyári alkotótáborok, illetve kiállítások alkalmával, majd az ART FOCUS vándorkiállítással – mondhatni – kialakult egy külön kis alkotóközösség.

    A kiállított művek között mindenképpen jó újból felfedezni Richard A. Des Balmes igen magas művészi színvonalon és figyelemreméltó technikai tudást igénylő grafikáit, Karl Schellneger különös érzéknységgel megfoglmazott elvont ábrázolásait, Albreht Volk kompozícióit, Elisabeth Hautzinger ikonképeit (a művész 17 évig, Oroszországban egy paptól sajátította el az ikonfestészet művészetét). A biztos és nyugodt kiegyensúlyozottságot sugalló Gertrude Stix akvarellben megfogalmazott tájképei, vagy az ötvösművész Romy Wasner egyedi, expresszív ékszerei, vagy az Eva Triller-Wiegisser természetességükben valamint formai és tartalmi harmóniájukban egységes gondolatiságot hordozó képei mind említésre érdemesek. Természetesen a közös tárlatra ki-ki a legjobbnak gondolt alkotásával nevez be, ezért a soproniak képei is a már jól ismert jegyeket és megfogalmazásokat hordozzák, a többnyire eddig már mind bemutatott alkotásokon.
    Igen színvonalas, a műfaji, technikai, megfogalmazás-, illetve szemléletbeli különbözőségek ellenére is egy egésszé szervesen összeálló anyagot lát a látogató Döblingben, a Wertheimstein Villában, aminek illuziójához, valószínűleg hozzájárul a hely sajátságos hangulata is. Bár, amint azt mindannyian tudjuk: a közös gondolatok egymásratalálásához csak a hely szelleme nem lenne elég.

A tárlat március 13-ig látogatható, a 1190 Bécs, Döblinger Hauptstrasse 96 szám altt a Villa Wertheimstein kiállítótermében.

T.É.
 



2004. március 07., vasárnap 00:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület