CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 13., hétfő, Szervac, Imola napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A megtalált harmónia

A megtalált harmónia
Roisz Vilmosnak állandó kiállítása lesz Sopronban

Katalógusból valók ezek a képek, a kiadvány a Sopron Megyei Jogú Város, a Soproni Képzőművészeti Társaság és a Roisz Alapítvány támogatásával tavalyelőtt készült, s azt az embert mutatja be, aki életével és művészetével ragyogó példát mutatott. Roisz Vilmos Sopronban nevelkedett, középiskolát itt végzett - szülőfaluja ma Burgenlandban található: Boldogasszony - a Képzőművészeti Főiskolán kapott rajztanári diplomát; mesterétől, Réti Istvántól a nagybányai szemléletet ismerhette meg. Munkálkodott a közjóért, díjakat alapított, képeit sok hazai és külföldi műgyűjtő és közintézmény vigyázza. A kiválasztott alkotások másoknak talán újak, nekem újralátottak, tehát valóban mélyebbről jövők, megfognak, mint régebben. Az egyszerű festeni valókba - utóbb a Kozmoszba - szűrte bele minden tudását, megszerkesztettségbe, színösszefüggésekbe, csillagközi muzsikába. Megmaradt értékmérőnek, útmutatónak, megmaradt a követőknek és a tanítványoknak.

"Több évtizedes művészeti tevékenységem során kezdetben a természeti, a városi környezet, az emberábrázolás intenzív szépsége, a formák és színek harmóniája ragadott meg. Később fokozatosan fordultam a világmindenség rendje, törvényszerűsége, az anyag szerkezete, geometriája, a makrokozmosz és a mikrokozmosz lényegének analógiája felé. Egyformán lekötött és izgatott az égitestek mozgásának és fényjelenségeinek dinamikája, valamint környezetünk térproblémái, az épületek szerkezetének szépsége. Így jutottam el a kozmosz fényjelenségeinek, majd a városképek, épületek leegyszerűsített ábrázolásához, amelyeknél a színek redukálása mellett a szerkezet szépségét és a fény-árnyék játékát hangsúlyoztam szigorú kompozíciós elvek alapján." (Roisz Vilmos)

Tavaly júniusban kapott közhasznú fokozatot a Roisz Vilmos nevét viselő alapítvány. A kuratórium elnökét, a Pécsen élő Roisz Erzsébetet kérdeztük - a férje nagybátyja volt a festőművész - a tervekről.

- A soproniak jól tudják, hogy Roisz Vilmos 1997-ben, kilencvenegy évesen halt meg Szigetváron. Rám bízta az alapítványt és a folytatást. Erkölcsi kötelességünk ápolni a hagyományt. Az alapítvány célja változatlan, támogatjuk a tehetséges fiatal képzőművészeket, köztük a határainkon túl élő magyar alkotókat, támogatásokat nyújtunk kiállítások szervezéséhez, ugyancsak támogatjuk a Roisz Stúdiót, továbbá azokat, akik a festőművész példájának, munkásságának népszerűsítése érdekében munkálkodnak. Elkezdődött Roisz Vilmos műveinek leltározása. Szeretnénk a soproni lakás rendbetétele után mielőbb egy állandó Roisz-kiállítást nyitni - mondta a kuratórium elnöke.

"A harmónia a Roisz-képek végső sugallata. Azé a harmóniáé, amit az embernek kell megteremtenie zaklatott mai világunkban - és vívódó önmagában." (Sarkady Sándor)

Nyugati Kapu



2000. január 20., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület