CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Vámszakmai napok

A vámhatár állomások számának csökkenése, növekvő eljárási díjak – ami az Európai Uniós csatlakozás után várható Magyarországon. A Vámszakmai Napok rendezvényén többek között a vámellenőrzés átalakulásáról, a vámhatósági engedélyek változásairól tanácskoznak a szakemberek Sopronban.

     Európai Uniós csatlakozásunk után Magyarország belső határain – azaz az Uniós tagországokkal közös határszakaszokon - a vámellenőrzés megszűnik; az úti okmányok átvizsgálása azonban nem. Szigorúbb ellenőrzésre viszont csak a nem EU tagoszágokból érkezők számíthatnak – hangzott el a tanácskozáson.
    Dr. Kaizinger Tibor ezredes, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának, főosztályvezetője úgy fogalmazott: “A Határőrség a schengeni egyezményhez való teljes jogú csatlakozásig helyben marad és határellenőrzést végez, tehát ha valaki arra gondol, hogy a belső határokat ellenőrzés nélkül átlépheti, akkor ez így nem igaz.”
    A csatlakozásig az utas- és áruforgalmi korlátozások szabályait az Uniós normákhoz kell igazítani, ami egyebek mellett fegyver-, a pénzmosásról szóló törvény, illetve a haditechnikai termékek ki- és behozatalát szabályozó rendelkezések módosítását jelenti – mutattak rá a szakemberek, akik megvitatták a növény- és állategészségügyi szabályok változásait is.
 
    Dr. Bálint Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Főosztályának vezetője elmondta: “Az egyedi behozatali engedélyezést az esetek többségében felváltja az előzetes, ún. általános állategészségügyi behozatali engedélyezés rendszere, ebben már nagyot léptünk előre, majdnem kész vagyunk május elsejére.”
    Az élelmiszeripai termékekre vonatkozó legfőbb változás, hogy az Unió tagországaiban csak olyan élelmiszerek forgalmazhatók, amelyeket az EU listáján szereplő üzemben állítottak elő. A szakemberek májustól a különböző vámügyintézési eljárások díjainak emelkedésére számítanak.

Tóth Anita Lilla



2004. március 08., hétfő 18:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület