CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

A megyei ifjú matematikusai

A Zrínyi Ilona Országos Matematikaverseny megyei fordulójának ünnepélyes eredményhirdetésére kerül sor március 11-én délután 14.30 órakor Győrött, a Megyeházán.
A díjkiosztó ünnepség helyszínét - hosszú évek óta ingyenesen - biztosító megyei önkormányzat képviseletében Szabó Miklós a megyei közgyűlés alelnöke köszönti a megjelenteket és nyújtja át a megye különdíját a verseny megszervezésében a kezdetektől aktív és segítőkész szerepet vállaló Sopronhorpácsi Általános Iskola képviselőinek.

Zrínyi Ilona Országos Matematikaverseny - Ez a név ma már több tízezer embernek hangzik ismerősen. Azoknak, akik az elmúlt 12 esztendőben diákként, szülőként, felkészítő pedagógusként vagy támogatóként kapcsolatba kerültek ezzel az erőpróbával. Hazánkban és a határainkon túli magyarok körében a verseny több érdeklődőt vonz, mint bármely másik, 8-14 éves korosztálynak szervezett megmérettetés.

A rendezvény elsődleges célja természetesen a matematika népszerűsítése.

Zrínyi Ilona Matematikaverseny lényesen eltér a hagyományos versenyektől, hiszen nagyon rövid idő alatt kell öt válasz közül az egyetlen helyes választ kiválasztani. Ez egyszerűnek tűnik, de ha valaki versenyszerűen old meg egy feladatsort, azonnal rájön, hogy találgatással, tippeléssel nem sok eredményt érhet el. A feladatsorok megoldása során az első problémát a szöveg pontos olvasása és megértése jelenti. A legkisebb felületesség, türelmetlenség, a lehetséges válaszok közül egy kipróbálása és jónak minősítése hibát eredményezhet. A tesztekkel való számonkérésnek, versenyeztetésnek számos előnye van: Az életben nagyon sok esetben kell gyorsan dönteni, több jónak látszó lehetőség közül. Ezt a döntési készséget nagyon jól fejlesztik az ehhez hasonló tesztek.  A sok feladat miatt a tanulók tudását sokrétűbben, átfogóbban lehet mérni. A versenyző gyerekek vidáman és örömmel oldják meg a néha játékos, kicsit tréfás matematikai feladatokat.

Tizenkét évvel ezelőtt szervező iskolákat kerestek, egy akkor még újszerű kezdeményezésre, a Zrínyi Ilona Matematikaversenyre. Újszerűségét a teszt, a versenyhez kapcsolódó számos rendezvény okozta. Ekkor jelentkezett megyei szervezőnek a győri Radnóti Miklós Általános Iskola.

Az 1993-as esztendőben az ország 1372 iskolájának közel 30.000 tanulója mérte össze tudását.

Idén országosan 2500 iskola képviseletében 70 000 gyerek jelentkezett a versenyre. Közülük 6000 diák határainkon túl – Szlovákiában, Romániában, Ukrajnában – oldotta meg az első forduló feladatait.

Megyénkben 9 helyszínen zajlott a verseny, 98 iskolát képviselve közel 2000 tanuló versenyzett, minden évfolyamon 300-350 körüli volt a létszám. A legtöbb tanulót, a versenyzők felét Győrbe, a Radnótiba és a Jedlikbe várták a szervezők. Emellett Mosonmagyaróváron, Sopronban, Csornán, Fertődön, Héderváron, Lébényben és Sopronhorpácson is lehetett versenyezni.

A verseny mindenütt február 27-én délután 14 órakor kezdődött – ahol egy feladatra átlagosan 3 perc jutott - a 3.-4. osztályosoknak 60 perc alatt 20 feladatot kellett megoldani, az 5.-6. osztályosoknak 75 perc alatt 25 feladatot, és a 7.-8. osztályosoknak 90 perc alatt 30 feladatot.

Minden évben Húsvét előtt kerül sor az országos versenyre Kecskeméten, melyre a megyék legjobbjait várják. A háromnapos rendezvény programjában a versenyzésen kívül színházlátogatás, kirándulás, városnézés, múzeum, játékház, planetárium, érdekes kísérletek és logikai játékok bemutatója szerepel.
P.Z.



2004. március 10., szerda 13:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület