CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Lehet még újat kezdeni?

Lehet még újat kezdeni?
Schedewegi énekkar szolgálata Sopronkőhidán

Az Élő Reménység Alapítvány és a Magyar Evangéliumi Börtönmissziós Alapítvány meghívására negyvenkét tagú énekkar érkezett Magyarországra a németországi Scheidewegből. A szolgálócsoport tíz napos itt-tartózkodása során tizenkét börtönt látogat meg, hirdetve a Biblia üzenetét az elítélteknek. A program első állomásaként vasárnap Sopronkőhidán jártak. A koncertet megelőzően Szabó Józseffel, az Élő Reménység Alapítvány vezetőjével beszélgettünk.

A Scheidewegi Veszélyeztetetteket Segítő Szervezet egy felekezetközi lelkigondozó munkaközösség, amely Németország nyolc fogházában vállal szolgálatokat. Istentiszteleteket, koncerteket szerveznek, vagy személyes beszélgetések által tartják a kapcsolatot az elítéltekkel. Céljuk, hogy a börtönben élők reménységhez jussanak, s szabadulásuk után teljes és helyreállt életet élhessenek. Lakóközösséget működtetnek, ahol a fogházból szabadult rabok szállást és munkát kapnak, amíg nem sikerül visszailleszkedniük az életbe. Ezekben a lakóközösségekben szakképzett lelkigondozók foglalkoznak az emberekkel, s az ottlakók szabadidejét is tartalmas programokkal töltik ki.

A Magyarországra érkezett csoport tagjai között vannak olyanok, akik régen ugyancsak börtönben voltak, de Istent megismerve megváltozott az életük, s mára sikerült beilleszkedniük a társadalom életébe, dolgoznak, családot alapítottak. Úgy tapasztaljuk, hogy az ő tanuságtételük a leghitelesebb az elcsúszott életű emberek előtt.

Az énekkar tagjai a magyarországi programra magyar keresztény dalokat tanultak be, hogy üzenetük érhető legyen a hallgatóik számára. Hoztak magukkal Németországból egy kiadványt “Valaki veled megy" címmel, amit ugyancsak magyarra fordítottak. Ez a kiskönyv olyan volt elítéltek beszámolóit tartalmazza, akiknek szabadulásuk után sikerült talpraállniuk Isten segítségével.

- Magyarországon a mi alapítványunk is hasonló célokat tűzött ki maga elé, mikor 1990-ben megalakult. Családommal egy lakóközösségben élünk Dunakeszin 11 volt elítélttel, akik asztalos és kertész szakmát tanulnak, többen közülük már a börtönlátogatásokban is segítségünkre vannak. Fő szolgálati területünk a baracskai és a balassagyarmati börtön, de meglátogatunk alkalmankként más fogházakat is így, gyakran járunk Sopronkőhidán is - fejezte be Szabó József a beszélgetést.

Merényi Zoltán



2000. május 08., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület