CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Van mit tanulni Semmelweistől

Van mit tanulni Semmelweistől
Ünnepség az Erzsébet- kórházban

Semmelweis Ignácra, az anyák megmentőjeként ismert orvos-professzorra emlékeztek az Erzsébet-kórházban. Az ünnepségen ott volt Tengerdi Antal alpolgármester és dr. Amberger Erzsébet tisztifőorvos is.
- A 47 évesen elhunyt szülészprofesszor leginkább a betegek mellett dolgozó egészségügyieknek mutatott példát. Alig 29 évesen felismerte: a szülő anyák ezreit elpusztító gyermekágyi láz megelőzhető, ha a szülész kézfertőtlenítést végez. Az édesanyák megmentője haláláig küzdött, hogy eljárását a világon mindenütt elfogadják. Semmelweis Ignác hős volt. A hősök nem jókedvükből válnak hőssé. Lelkiismeretük és a körülmények teszik őket azzá.
A hősökre rendkívüli körülmények között van szükség – mondta beszédében dr. Cseke István, a kórház legfiatalabb főorvosa, aki a Sopron vármegyéből származó Semmelweis család világhírű fiának munkásságára emlékezett. Az ünnep szónoka az egészségügy jelenéről, a mérföldkőnek számító kórházrekonstrukcióról is szólt. Kételkedett abban, hogy lesz elegendő motiváltságú, tudású, lelkiismeretes ápolói és orvosi személyzet a kedvező technikai körülmények között. Félő, hogy kénytelenek lesznek olyan emberekkel dolgozni, akiktől nem várható kitartás, mert a kórház adta munkalehetőséget átmeneti menedéknek tartják. Cseke főorvos szerint van mit tanulni Semmelweistől. Elsősorban lelkiismeretességet, ami nélkülözhetetlen tőkéje az egészségügynek. Ildomos volna, ha az egészségügy irányítói tudnák: ez a tőke nem pótolható bankhitellel, és nagyon kell rá vigyázni.
Az igazgatótanács döntése alapján dr. Mozsolits Imre sebész-traumatológus és dr. Varga Zita neurológus szakorvosok vehették át adjunktusi kinevezésüket. Dr. Baranyai Tibor osztályvezető főorvos javaslatára, a tudományos és szakmai tanács döntése értelmében ugyancsak adjunktus lett két radiológus szakorvos: dr. Cseh Zoltán és dr. Gergely István. Az igazgatótanács döntése alapján A soproni Erzsébet-kórház kiváló munkatársa elismerő címet dr. Bertha György sebész főorvos, dr. Pálvölgyi Nóra belgyógyász szakorvos, Csiszár Gyuláné sebészeti ápolónő, Németh Fábiánné osztályvezető főnővér, Kurdi Mária, a takarítószolgálat vezetője, valamint Peszlen László gépkocsivezető érdemelte ki. Dr. Vargha Péter, a kórház főigazgató-főorvosa végül törzsgárdatagsági és jubileumi jutalmakat adott át.

Török Magda



2000. jĂşlius 04., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület