CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Magyar Szent Koronáról koronaőrként és ékszerészszemmel

    A Magyar Szent Korona a legújabb kutatások tükrében címmel tartott előadást Woth Imre koronaőr, a Magyar Koronaőrök Egyesületének elnöke, a Magyar Vitézi Rend tagja Sopronban a Wrenckh Ede Közösségi Házban.
    Az előadó, a Szent Korona tanával egyező módon röviden összefoglalta, hogy a Szent Korona miért több mint királyi dísz vagy jelvény. Az egyetlen ,Szent Koronaként" ismert beavató korona hazánknak, függetlenségünknek, nemzeti önérzetünknek letéteményese; a Szent Korona maga a magyar nemzet, a magyar nép, a haza.
    A Szent Koronának és tanának lényegét, történetét, érvényességét hangsúlyozva a koronaőr, egyben az ékszerész-aranyműves mester szemével, ugyanakkor azoknak a meghatározó személyeknek személyes ismerőse-, és munkatársaként, akiknek 1983-ban módjukban állt aranyműves szempontból vizsgálni a Szent Koronát –  szólt arról, ahogyan megtapasztalta azt, hogy a Magyar Koronát bemutató addigi leírások, és a képek, illetve a valódi korona látványa – bizonyos értelemben – egymásnak ellentmondanak.
 

Woth Imre, koronaőr ,,civilben"

A  hatalmas, – és akár egymásnak ellentmondó nézeteket és feltételezéseket is tartalmazó – a Szent Korona tanát taglaló irodalom egy részének ismeretében beszélt arról az előadó, hogy a történelmi ereklyénk kódolt üzeneteket tartalmaz, amelyek egy részének a megfejtésére is vállalkozott.

    Woth Imre a korabeli rézzománc-technika csúcsának tartott technika lényegét ismertetve, továbbá a (párta részen alkalmazott) háttérnélküli zománctechnika, a későbbi pótlások, cinezések, fúrások és faragások szakmai szempontból történő értékelésében egyértelműen kiállt azon feltételezés mellett – amelyet többek között Csomor Lajos és Pap Gábor is vall - hogy a korona zománcképei közül három kép Geobitzász (Turkia királya) vagy I. Géza, (Bíborbanszületett) Konsztantinosz római császár, Dukász Mihály bizánci császár – később csereként került rá a Koronára. Ezt a képeknél alkalmazott, utólagos mechanikai beavatkozásra utaló jelek bemutatásával és szakmai szempontból történő értékelésével támasztotta alá, a szakszerű magyarázattal együtt a vetítettképeken nagyítva is bemutatva a korabeli ötvös-, illetve aranyműves tevékenység jellemző nyomait.
 
 

A Dukász-kép nem fér bele a mögötte lévő foglalatba, ami egyértelmű jele annak, hogy nem tartozik a magyar Szent Korona eredeti képanyagához. Másodlagosan, szögeccsel erősítették a mögötte lévő oromzat hátlapjához, továbbá a keresztpánthoz. A helyén eredetileg - feltétlen hitelű, közvetlen látványélményen alapuló leírás szerint - a "Szűzanya" képe volt. Ez a híradás, Révay Péter koronaőr 1613-ban közzétett beszámolója kijelentő mód jelen időben fogalmaz, így semmi okunk nincs kételkedni benne, hogy a Dukászkép ekkor még nincs rajta a Koronán. Első említésével 1790-ben találkozunk, így a képcserére - kizárásos alapon - az 1784 és 1790 közötti időszakban kerülhetett sor. 
1784-ben vitette ki az országból törvényellenesen a Koronát II. József, és ettől kezdve egészen hazahozataláig, 1790-ig semmit sem tudunk róla. - vélte az előadó Pap Gábor történésszel egybehangzóan. 
 
 

    Woth Imre a szakmai fogások és technika ismeretében bizton állította, hogy a Szent Koronát ékesítő kereszt eredetileg egyenes volt. A hallgatóság között volt, aki ezzel a nézettel vitába szállt.
 

Woth Imre, koronaőr Ágfalván, a vitézavatáson

    A Szent Korona állaga folyamatosan romlik. Például a cinezéssel, ,,egy időzített vegyi úton ható bombát rejtett el " a hozzá nem értő ,,mester" annak idején, pedig, ameddig lehetett a koronát csak saját anyagával javítgatták.
    Ugyan joggal vetődik fel a korona esetleges helyreállításának (restaurálásának?) kérdése, amelyre vonatkozóan az előadó maga is csak további kérdéseket tudott megfogalmazni.

    Kérdés, hogy ki adhat engedélyt arra, hogy a Magyar Szent Koronát akár restaurálás, javítás céljából szétszereljék? Kérdés, hogy a feltételezések szerint, később rögzített lapok, zománcképek helyett az ,,erdetit" kell-e visszatenni? Ha igen, akkor azoknak milyeneknek kellene lenniük valójában? Ezeket ki hivatott megtervezni, elkészíteni, hiszen szinonímákat meg lehet állapítani, de kérdés, hogy a Szent Korona esetében ezt meg lehet-e tenni? Lehet-e a sérült gyöngyöket pótolni? Újakkal, vagy korabeliekkel? Nagyon sok lényeges és alapvető kérdésben még a korona kutatói sem egyeznek meg. 
    A előadás végezetével az előadó a koronaőri szolgálatról, a Magyar Koronaőrök Egyesületének tevékenységéről is szólt.

T.É.



2004. március 14., vasárnap 18:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület