CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Erdélyi egyetemi hallgatók mártírhalálára emlékeztek
Egy 59 évvel ezelőtti szomorú történetet őriz Sopronban, a Mátyás király utca 5. szám alatti épület falán elhelyezett egyszerű márványtábla

Egy 59 évvel ezelőtti szomorú történetet őriz Sopronban, a Mátyás király utca 5. szám alatti épület falán elhelyezett egyszerű márványtábla:
,,Ebben a házban volt az Erdélyi Diákotthon, ahol a soproni egyetem mártírjai laktak. Csaszlava Jenőné, Ferenczy János, Ferenczy Sándor, Neumann János. A táblát elhelyezte az EFE ifjúsága 1984-ben".
Molnár László bányamérnök, nyugalmazott múzeumigazgató, az egykori diák volt az, aki az Erdélyi Kör mai megemlékezésén a felidézte a történteket.

Dr. Molnár László személyesen is ismerte a törénet szereplőit

- A Mátyás király utca 5, 7, 9 számú épületeben több lakás volt, ahol elsősorban erdélyi származású hallgatók laktak. A légoltalomra alkalmas aknákat keresve ment ki Brennbergbe a 30 éves Csaszlava Jenő és a vele egyidős felesége Mária, az akkor 22 éves Ferenczy János, erdőmérnök hallgató, és bátyja, a 44 éves Ferenczy Sándor és Neumann János, 21 éves kohómérnök hallgató, akiről csak annyit tudunk, hogy a perbáli jegyző egyetlen fia volt.
Közel ahhoz a helyhez, ahol 1753-ban szenet először fedezték fel a szenet, találtak egy bunkert, ahol meghúzták magukat.
Egy Gablek Anna nevezetű lány látta meg Ferenczy Sándort. Ezt elmondta egy idősebb brennberginek, aki azt közölte az ottani SS-parancsnokkal. Georg Lentz parancsnok elfogta a diákokat, és azzal, hogy Muck-kilátóra, a parancsnokságra viszi fel őket, Csaszlava Jenőt és feleségét elválasztotta a másik két társától. ,,Ezek agyonlőnek bennünket". - mondta az asszony, amely pillanatban eldördültek a lövések, és az asszony azonnal meghalt. Csaszlava Jenőnek a tarkóján ment be és az arcán jött ki a golyó, de – százezer eset közül egyetlen kivétel adódik – életben maradt.
Az erdélyi fiatalok jó barátja volt Tompa Károly, (a későbbi egyetemi tanár), akinek április 23-án Csaszlava Jenő a helyszínen elmesélte az egész történetet.

Dr. Úry Előd, a Soproni Erdélyi Kör elnöke koszorút helyezett el a márványtáblánál

Molnár László, aki bányamérnök hallgatóként jól ismerte meg a társaságot, a mai megemlékezésen összegyűlteknek azt is elmondta : a tragikus történet majdnem elfelejtődött, de Tompa Károly szívós, következetes harcának köszönhetően a történteket többek emlékezete megőrizte. Később, 1975-ben pedig ,az egyetemi könyvtár vezetője Hiller István A Soproni egyetemi hallgatók mozgalmai címmel megjelent munkájában azt megírta, de akkor még senki sem tulajdonított jelentőséget annak.
Németh Alajos atya öt évvel később a Soproni Szemlében szintén ír az esetről, amely miatt támadás is érte, nagyrészt annak a ténynek a félreértelmezéséből származóan, hogy a meggyilkoltak mártírok voltak-e, vagy sem - mondta Molnár László.

A húsz fős közönség megemlékezése a Székely Himnusszal zárult

Aztán 1983-ban, halottak napján Molnár László is jelen volt, a Brennbergi völgyben, a tragédia színhelyén, ahol akkor egy kopjafát állítottak, a négy meggyilkolt nevének feltüntetésével, továbbá tervbe vették azt is, hogy 1984-ben a Mátyás király utca 5. számú ház falára elhelyezzék az eméktáblát.
Molnár László elmondta: Egy furcsa vita támadt a tábla körül, amelynek feliratát a megyei pártbizottság utasítására meg kellett változtatni. ,,Ebben a házban volt 1941-46-g az Erdélyi Diákotthon, melynek lakói tevékenyen résztvettek a Soproni Egytemi Ifjúság antifasiszta mozgalmában". - kellett volna állnia a táblán, ezért annak ellenére, hogy az avatásra kiküldték a meghívókat, jöttek rokonok Erdélyből, Franciaországból, az utolsó pillanatban mégis el kellett halasztani az avatást. Annyira utolsó pillanatban – a napilap lapzártája után – történt mindez, hogy a másnapi Kisalföldben annak ellenére megjelent a cikk – hogy a mártírok emlékére lezajlott az ünnepség, megemlékezést mondott Tompa Károly és Bocsánzi János – , hogy semmilyen avatás nem volt. A táblát levetették, azt az egyetemi Könyvtár őrizte. Így aztán várni kellett, míg elérkezett 1986 március 17-e, az a dátum, amikor eldöntetett:,, Le kell venni a napirendről az emléktábla és a kiadvány ügyét."
1990 március 30-án, az események 45. évfordulóján Tompa Károly szervezésében megtartották a méltó emlékezést, amelyen már a soproni Erdélyi Kör is szép számmal képviseltette magát.

Molnár László emlékeztett arra, hogy Tompa Károly érdeme, hogy a tábla áll és emlékeztet. (Tompa Károly 1923-ban született Kisbaconban, egy hétgyermekes református lelkészcsaládban, 2002. október 8-án Sopronban hunyt el.).
Molnár László a megemlékezés végén azt is elmondta: hiányolja a megemlékezésekről az egyetem képviseletét, a Selmeci Körök ifjait, ugyanakkor hozzátette: az Erdélyi Körnek a történelmi hagyományok ébren tartásában és őrzésében kifejtett mukájáért Sopron köszönettel tartozik.
T.É.



2004. március 30., kedd 20:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület