CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

"Thurner Mihály igazi példakép"

„Thurner Mihály igazi példakép”
Emlékgyűrűt kapott dr. Sütő Teréz irodavezető

A köztisztviselők idei ünnepségén Sopron város önkormányzata Horváthné dr. Sütő Terézia irodavezetőnek a szociális és egészségügy területén végzett kiemelkedő színvonalú, példaértékű szakmai tevékenysége, a közjóért végzett áldozatos munkálkodása elismeréséül Thurner Mihály emlékgyűrűt adományozott. A szociális érzékenységet, az elesettekkel való bánásmódot nem lehet tanulni - azt az ember a génjeiben hordozza.

Dr. Sütő Teréz sem az iskolapadban tanulta, miként kell az ügyfelekkel bánni, mikor és mit kell mondani, adni a rászorulóknak. Rendkívüli szociális lelkülettel négy évtizede azon fáradozik, hogy a kezében lévő eszközökkel segítsen a nehéz anyagi helyzetbe került családokon, a hajléktalanokon, s a szívéhez közel álló időseken. Közreműködött a nagylózsi Időskorúak Szociális Otthona bővítésében, a soproni Balfi utcai Szakosított Otthon rekonstrukciójában, a gondozóház kialakításában, az idősek klubja létesítésében, a szociális alapellátás intézményrendszerének megalapozásában, továbbá a hajléktalan-otthon megvalósításában.Szakmai és emberi tevékenysége példaként állt és áll a fiatalok előtt, akik körében tiszteletet, megbecsülést vívott ki az elmúlt évtizedek során.
- Meglehetősen nehéz volt megszólalni az ünnepségen, a szó szoros értelmében küszködtem a könnyekkel, mivel mindvégig titok volt, hogy én kapom a Thurner Mihály-emlékgyűrűt - vallotta be érdeklődésünkre a vá-ros talán legismertebb köztisztviselője, a szegények, a betegek és az idősek pártfogójaként is ismert dr. Sütő Teréz irodavezető. -
Miközben átvettem a Soltra E. Tamás szobrászművész tervei alapján készült aranygyűrűt, édesanyámra gondoltam. Tőle örököltem fáradhatatlanságomat és kötelességtudásomat. Férjem, fiam jutott még eszembe, akik mindig megértették, miért vagyok távol. Azért is fontos nekem a gyűrű, mert arról a polgármesterről nevezték el, aki megválasztásakor azt mondta: "A városházát szent helynek tekintem, melyben más politikát nem fogok csinálni, mint a város politikáját." Sopronyi Thurner Mihály életútja és szociális politikája mintaszerű volt, a szegénység felszámolásáért küzdött minden eszközzel. Thurner igazi példakép. Örömmel viselem a róla elnevezett gyűrűt. Követem példáját, amíg csak erőm engedi. A Thurner Mihály-emlékgyűrű birtokosa fiatalon abban reménykedett, hogy az öregkor nem az élet vége, hanem annak koronája lesz. Némi csalódással élte meg, hogy ez negyven év elteltével sem valósult meg. Az országos és a helyi intézkedések, próbálkozások ellenére is számos teher nehezedik az idősek vállára. A pénzhiányban látja a bajok gyökerét. Sütő Teréz naponta szembesül az időseket ért hátrányokkal.
A finanszírozás hibája miatt nem műtöttek meg valakit, mert öreg. Ugyanezért nem kapta meg a megfelelő gyógyszert, képtelen fűteni, csak ritkán tisztálkodhat, vagy ehet kedvére valót, az egészséget szolgáló kikapcsolódásról nem is szólva. Márpedig munkássága során mindenki a boldog nyugdíjas korra vágyik. Joggal... Bár nagyon sokat tett, Sütő Teréz mégsem elégedett. Mint mondta, kezdő korában csak az öregek kopogtattak segélyért. A helyzet nem hogy javult volna, inkább romlott. Manapság egyre több a segélyért, jó szóért, támogatásért kilincselő fiatal. Sok a kisnyugdíjas, akik pénzükért a drága Sopronban jóval kevesebbet kapnak, mint más városbeliek. Napi munkája során örökös harcot vív, hogy a napsugarasnak álmodott nyugdíjas kor ne a gyötrelmek, a nélkülözések és a lemondások érája, hanem valóban az élet koronája lehessen.

Török Magda



2000. július 06., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület