CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Nagyobb biztonsággal az Európai Unió felé

Nagyobb biztonsággal az Európai Unió felé
Számítástechnikai labor amerikai segítséggel


Nincs gátja annak, hogy a siket, vagy a nagyotthalló gyerekek jó számítógépes szakemberek legyenek. E felismerés jegyében az amerikai Rochesterben jött létre az úgynevezett Access projekt, amely a Soros Alapítvánnyal karöltve a siket és hallássérült gyerekek számítógépes képzését tuzte ki célul.

A soproni Tóth Antal Óvoda, Általános Iskola és Kollégiumban - az ország számos rokon intézetéhez hasonlóan - nagyszabású ünnepség volt a minap. A magyarországi program amerikai létrehozói - Kenneth Nash és James de Caro, valamint Tóth Egon, a budapesti Siketek Intézetének igazgatója, aki egyben a Fogyatékos Gyermekekért Közalapítvány Kuratóriumának is az elnöke - a Tóth Antal emléknappal egybekötött ünnepségen adták át a hatmillió forint értéku számítástechnikai labort. A komplett oktatói rendszer szkennerrel, lézernyomtatóval, digitális fényképezogéppel és CD-másolóval egészül ki.

Fazekas Ferencné, a vendéglátó intézmény igazgatója elmondta, a számítástechnikai felszereléssel a diákság hatalmas lépést tett az esélyegyenloség megteremtése terén. A manapság elengedhetetlen ismeretanyag birtokában a tanulók képesek megfelelni a huszonegyedik század elvárásainak. Az Internet elérési lehetoséggel a siket és nagyothalló gyermekek számára is kitárul a világ. Tanulmányaik befejeztével sokuknak jó elhelyezkedési lehetoséget nyújt a számítógép ismerete és biztos alkalmazása.

Az intézmény nevében Fazekas Ferencné köszönte meg az anyagi hozzájárulást az amerikai vendégeknek, a Soros Alapítvány, az oktatási minisztérium, a megyei önkormányzat, valamint a Tóth Antal Alapítvány képviseloinek. Külön tett említést a helybéli FullNet Információtechnológiai Bt. lelkes szakember csoportjának munkájáról, akik idot és fáradságot nem kímélve hozták létre a számítógépes hálózatot. A korszeru gépeket az iskola tanárai helyezték üzembe.

Avatóbeszédében Ivanics Ferenc, a megyei közgyulés elnöke nagyra értékelte az amerikai kezdeményezést. A nemzetiszín szalag átvágásával jelképesen átadta a tanulóknak a számítástechnikai labort.

A vendégek megtekintették az intézetet, majd részt vettek a Tóth Antal emléknapon. Az ünnepi musor után megjutalmazták a kiemelkedo munkát végzo tanárokat és a technikai személyzet egyes dolgozóit. Végül a diákokkal együtt elhelyezték az emlékezés virágait az iskola névadójának emlékhelyénél.

Török M.



1999. november 25., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület