CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Dr. Horváth Jenő: a matematika oktatás és kutatás kitüntetettjét köszöntötte az egyetem
 
    A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara a Faipari Mérnöki Karral együtt Dr. Horváth Jenő DSc. professzor  70. születésnapja alkalmából rendezett tudományos tanácskozást Erdészeti, Faipari és Földméréstörténeti Gyűjtemény  Sopron, Templom u. 4. szám alatti székhelyén.
    A közelmúltban Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett matematikust Prof. Dr. Faragó Sándor rektor (NyME), Prof. Dr. Mészáros Károly dékán (NyME EMK), Prof. Dr. Molnár Sándor dékán (NyME FMK) köszöntötte. Dr. Péterfalvi József dékánhelyettes (NyME EMK) az ünnepelt életrajzát ismertette, Prof. Dr. Böröczky Károly (ELTE TTK).
A tudományos tanácskozás

     Horváth Jenő tudományos életrajzát és geometriai kutatásait, Dr. Ambrus András tszv. egy. docens (ELTE TTK) Horváth Jenő oktatási tevékenysége, szakmódszertani kutatásairól szólt.
    A további előadások alatt Prof. Dr. Tamássy Lajos (DE TTK) Finsler terek és általános metrikus terek témáról, Prof. Dr. Sebestyén Zoltán tszv. (ELTE TTK) a   Szimmetrizálható operátorok témáról, Dr. Veperdi Gábor tszv. egy. doc. ( NyME EMK) A fatermelési táblák függvényesítése témáról, valamint Prof. Dr. Makai Endre (MTA MKI) a Körülírt háromszögek Minkowski geometriában témáról szólt.
    Borsuk-típusú felosztás állandó szélességű testek  jellemzésére címmel Prof. Dr. Heppes Aladár,   Többdimenziós terek a számítógép képernyőjén címmel Prof. Dr. Molnár Emil tszv. (BME TTK),  Faszerkezeti elemek erőtai méretzésénekelméleti és kísérleti alapjai címmel Prof. Dr. Szalai József int.ig. (NyME FMK), Kockamozaikok a hiperbolikus terekben címmel  Németh László egy.adj. ( NyME EMK) tartott előadást.

A kitüntetett ünnepelt. Dr. Horváth Jenő

    Dr. Horváth Jenő, a matematikai tudományok doktora, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János-díjas egyetemi tanára nemzetközileg is számontartott tudományos munkássága, tudományszervező és oktatói tevékenysége elismeréseként 2004. március 15-én,  a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta.
    Horváth Jenő egyetemi tanár 1934. március 29-én a Celldömölktől 6 kilométerre fekvő Merseváton született. A tízgyermekes földművescsalád legidősebb gyermekeként már gyerekkorában kemény mezei munkával edződött az élethez.

,, Gyermekkoromból az első hat évből szinte semmire sem emlékszem. A következő 5-6 évre sajnos, nagyon is, akkor volt a II. világháború. Az amerikai bombázók átvonulása, egy-egy ,,szeretetcsomag" (bomba) ledobása. celldömölk, Pápa, Szombathely bombázása, ezeket elfelejteni nem lehet. 1944-45-ben iskolába is keveset jártunk. 1940-46 között végeztem el az elemi iskolát (6 osztályos volt). Én, mint a töbi falusi gyerek (néhányan a gazdagabbak közül mentek tovább iskolába) befejezettnek véltem az iskolát, következik a munka. 1946 őszén – egyetlen egyszer – volt a faluban V. általános iskolai osztály. (...) Az öcsémnek nem volt kedve, így én kezdetem el a tanulást."

    1949-ben került a celldömölki Gábor Áron Gimnázium reáltagozatú osztályába, ahol a III. osztályban elért matematikai sikerei, majd a későbbi tanulmányi versenyeken elért eredményei is szerepet játszottak abban, hogy a matematika élethivatásává vált. 1953 és 1957 között az ELTE TTK matematika-fizika szakán folytatta tanulmányait, 1957-ben középiskolai matematika-fizika tanári oklevelet szerzett, 1962-ben az ábrázoló geometria szakot is elvégezte.
- 1957-1960 életem talán legsikeresebb időszaka volt, amikor visszakerültem a volt iskolámba a katedra másik oldalára. - mondja a mai egyetemi tanár, aki a maga sikereit tanítványai eredményeiben méri, akiket ma is látható büszkeséggel tart számon. Kollégái, korábbi tanárai is befogadták.
    1960-ban Kárteszi Ferenc professzor hívását elfogadva az ELTE TTK Ábrázoló és Projektív Geometriai Tanszékére került tanársegédnek
    A továbbiakban tanított a szombathelyi főiskolán, előadásokat tartott Debrecenben, 1991-től tanít Sopronban az egyetemen. Számos külföldi egyetemen és intézetben – Bécs, Salzburg, Graz, München, Stuttgart, Jena, Erfuhrt, Potsdam, Halle, Belgrad, Freiburg, Göttingen, Moszkva – tartott előadást, több mint 70 hazai és nemzetközi tudományos és oktatási konferencián vett részt.
    A geometria és a matematika oktatás szakmódszertana területén elért tudományos eredményeit, valamint a matematika oktatás területén végzett közel fél évszázados kiemelkedő munkásságát ismerte el a szakma a kitüntetéssel. Külön öröm a kitüntetett számra, hogy a kollégái és az egyetem vezetői is elismerik kitartó munkásságát azzal, hogy a díjra felterjesztették.

,,Kedvenc témám annak vizsgálata, hogy euklideszi geometriában ismert tételek igazak-e a Bolyai-Lobacsévszki és szférikus geometriában.'Pl. sok érdekes tulajdonsága van az un. egyenlő oldalú (lapok egybevágók) tetraédereknek.
A geometria tárgyi dolgozataim száma 45 többsége idegen nyelvü. Irányításommal geometriából 5 egyetemi doktori és 3 kandidátusi értekezés született.
Kutatásaim harmadik területe szorosan kapcsolódik az oktatáshoz. E témakörben kb. 30 dolgozatot írtam, többségét magyar nyelven. Föbb területek: térszemlélet fejlesztése, modellezés, sík- és térgeometria együtt tanítása, koordinátageoinetria tanítása más módszerekkel, Bolyai-Lobacsevszki és a szférikus geometria elemei az iskolában, transzformációs személet kialakítása és fejlesztése, matematika oktatása a mííszaki felsöoktatásban, differenciálegyenletek felállítása, stb. Irányításommal kb. 10 doktori értekezés készült. Most is van két doktorandusz a Debreceni Egyetemen, akiknek témavezetője vagyok."

,,Eredmény csak kemény munkával érhető el."

,,Nem kívánom azt, hogy mindenkinek ilyen kemény utat kelljen végigjárni a siker érdekében, de akinek a siker gyorsan jön, az gondoljon arra, hogy neki szerencséje volt. A siker ne tegye elbizakodottá. Nagy általánosságban kemény munka nélkül nincs eredmény. Van nekem egy nagy hibám, mindenáron segíteni szeretnék. Ebből adódott a sok csalódásom. Kialakult bennem egy szólás mondás ellenkezője: „Jó tett helyébe jót ne várj" Sajnos sok esetben, akiket legjobban segítettem, azok ezt természetesnek vélték és mikor elértek valamit, gyorsan hátat fordítottak. Szerencsére az ellenkezőjére is akad példa bőven. Jó tanács: Ha segíteni akarunk, először ismerjük meg. Megérdemli-e a segítséget?
Szeretném megérni, hogy a magyar iskolai oktatás olyan színvonalú legyen, mint 30-40 évvel ezelőtt és a Magyar Felsőoktatásra azt mondhassuk, hogy jobb mint Európai Unióban, jobb mint az amerikai elit egyetemeken."

T.É:



2004. április 04., vasárnap 21:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület