CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 10., pĂ©ntek, Ármin, Palma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Szeretem a házikolbászt

SZERINTEM
Szeretem a házikalbászt
 
 

Nekem elegem van a sógoromból! Azt mondja, hogy majd ô megmutatja, a puhány mindenemet!

- Állandóan sírtok, hogy nincs gazdája az útnak, nyáron kátyús, ôsszel sáros, télen nem kotorják, hogy három kilométer a buszmegálló, meg hogy nem törôdnek azzal a száznegyven emberrel odafönn... Satnyák vagytok! - csapott a fotel karfájára. - Fogadjunk egy láda pezsgôben meg egy kiló házikalbászban, hogy simán fölsétálok Brennbergbôl Új-Hermesre! - Megállás nélkül, két ötkilós csomaggal, havas úton, töksötétben! - soroltam a feltételeket.

Elmaradtak a fények, csak a fatörzsek közötti derengés mutatta az utat. - Ezzel az egyenletes, hintázó tempóval ki lehet gyalogolni a világból - magyarázta -, hol vagyunk, félúton? - Úgy háromszáz métert jöttünk, még elôttünk az emelkedô. - Hoppá! - esett nekem - Csúszik! Hát mikor csússzon, nyáron? - heherészett. - De tél van ám! - komolyodott vissza.

- Gyönyörû ez a tó! - zihálta - Kocsoly, korcsolyáztok? - Ne társalogj - szóltam rá -, mert elfogy a levegôd! - Engem te ne taníts! - állt meg imbolyogva - Valószínû, lázas vagyok. Hozd már a táskákat, mert lázas vagyok! - Akkor megnyertem a fogadást - vettem át a szatyrokat - Nem! - kiáltotta. - Én betegen is végig bírom! - Hát jó! Akkor most menjünk tovább a hosszabb úton, vagy levágunk a meredeken? - kérdeztem. - A meredeken! - lódult neki.

- Ez most infarktus - rogyott a hóba -..., vagy agyvérzés. - Kínlódva lélegzett, húzta, mint a szamár. - Le-ledôlök egy picit, addig hívjál mentôt! - Akkor véged van, mert ilyen úton föl nem jön, nyáron is háromnegyed óra, és itt még a rádiótelefonjuk sem mûködik! Ne félj, hazahúzlak! - segítettem talpra. - Gondolj a hegymászókra!

Sósborszesszel dörzsöltük a mellét. - Azért..., azért fel lehet ám jönni - szólalt meg -, ha nincsen ilyen súlyos lázam... - Nincsen lázad, az elôbb mértük. Szusszansz egyet - csavartam kicsit az orrán -, aztán mindjárt fordulunk, lecsúszkálgatunk. - Akinek két anyja van - hördült föl -, holnapra csak jobb lesz az út! - Márciusig nem hiszem. Megvárod?  - Akkor inkább te nyertél        - nyögött -, amiben fogadtunk, megkapod! - Köszönöm - vigyorogtam. - Figyelj! Nem lehetne a pezsgô helyett is házikolbász?

Farkas István



2000. január 13., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület