CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Kiss Péter kancelláriaminiszter, Walter Dezső polgármester, valamint Kránitz László országgyűlési képviselő társaságában Sopronban ismertette az Európa Tervet.

Beindult az Európa Terv

     Kiss Péter kancelláriaminiszter, Walter Dezső polgármester, valamint Kránitz László országgyűlési képviselő társaságában Sopronban rövid sajtótájékoztatón ismertette az Európa Tervet.
    Bevezetőjében Walter Dezső köszönetét fejezte ki, hogy a kormányzat 36 millió forinttal járult hozzá a Hűség kút felállításához és megemlítette, hogy egy rövid tárgyalást folytattak Kiss Péterrel. Elmondta, a megbeszélés során szó esett a soproni egyházi tulajdonban lévő ingatlanokról, a városban létesítendő Akadémia Házáról, valamint a választások idején Medgyessy Péter által ígért, Kópházát Klingenbachaal összekötő autóútszakaszról is.

Walter Dezső, Kiss Péter, Kránitz László a soproni sajtótájékoztatón

    A polgármester hozzátette, a közelgő uniós csatlakozással kapcsolatban a felek kölcsönösen tájékoztatták egymást Sopron helyzetéről, illetve a várost érintő fontosabb kérdéskről.

    Kiss Péter köszöntőjében úgy fogalmazott: szeretné ha Sopron a sikeres magyar városok jelképe lenne a csatlakozás után. Majd felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a csatlakozó országok közül elsőként írta ki a 2004-re tervezett összes uniós pályázatot, útjára indítva a Nemzeti Fejlesztési Tervet, amely 1350 milliárd forintot foglal magában, és egyik letéteményese lehet a sikeres magyar csatlakozásnak.
    Kifejtette: ez az összeg 510 milliárd forintos uniós, 178 milliárd forintos hazai forrásból, 280 milliárd forintos hazai magántőkéből épül fel, amelyhez az EU-s kohéziós alapokból további 283 milliárd forintra lehet majd számítani, amelyhez még hazai források is hozzáadódnak: 113 milliárd forintnyi itthoni forrás. Az Európa Terv részeként még ebben az évben 62 pályázat kerül kiírásra, amelyekből 22 a gazdasági versenyképesség, 18 a humánerőforrás fejlesztés, 9 a regionális fejlesztés, 8 az agrár- és vidékfejlesztés, 5 pedig a környezetvédelem és az infrastruktúra terén kerül majd kiosztásra.
    A pályázati konstrukciók kedvezményezettjei döntően a vállalkozások lesznek 60 konstrukcióval, míg a nonprofit szervezetek 51 konstrukcióval, az önkormányzatok pedig 42 alprogrammal indulhatnak a versenyben.

    Kiss Péter még hozzátette, már működik a pályázat elektronikus regisztrációs rendszere, amely az europaterv.hu internetes oldalon, valamint a magyarorszag.hu oldalon egyaránt elérhető. A MeH első embere szerint a sikeres Magyarország záloga, hogy az 1350 milliárdos bemelegítőfutamot hogyan abszolválja az ország, mert ha sikeresen, akkor 2007-2013 között a következő EU-s költségvetési ciklusban újabb fejlesztési forrásokhoz juthatunk.
    Ehhez természetesen kellenek azok a városok és települések, amelyek a pályázatok megírása mellett képesek felállítani az elkövetkező 5-10 évre a legfontosabb prioritásokat. A következő években Sopronban nem a forráshiány lesz jellemző - zárta beszédét Kiss Péter.

    Újságírói kérdésre Walter Dezső még elmondta, Sopron célja, hogy a pályázatokon minél jobb arányban jelen legyen. Befejezésként Kránitz László kijelentette a Turisztikai Vonzerők Fejlesztése projekt részeként, a Közép-Európa leghosszabb tereként ismert Deák tér, valamint a belváros egyaránt megújulna.

StD



2004. április 16., péntek 14:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület