CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Hobo Sopronban
,,A Milyen jó lenne nem ütni vissza nem József Attila-est volt, ez énrólam szólt."

  - ,, Az én hitemet úgy osztom szét köztetek…" - idézte József Attilát  Hobo, a blues-énekes, az énekmondó, a poéta, a dalköltő és - dalszöveg-fordító, ( továbbá tanulmány- cikk, és novellaszerző és komédiás) Sopronban a Költészet Napját ünneplő előadáson. A számtalan műfaj és kifejezőeszköz között az egyszemélyes kiállást követelő, pódiumelőadás az, amelyet ezúttal a ,,gondolatok szétosztására" választott.
- A Milyen jó lenne nem ütni vissza nem József Attila-est volt, ez énrólam szólt.
Ha az ember nem tud szavalni, akkor nincsen más lehetősége, minthogy kitépje magából a dolgokat, vagyis, hogy őszinte legyen. Ez a legnehezebb, de ha az ember ehhez jó költőket választ, akkor az előadót ők magukba szívják, rántják. Ez hasonlóképpen működik a blues -ok esetében is. Minden esetben az őszinteség az egyetlen menedék.

- Akinek műveit tolmácsolja, azokkal, bizonyos értelemben azonosulnia kell az előadónak
- Én József Attila verseivel azonosulok. A Nagyon fáj című vershez megvan a saját tapasztalatom. ,,A csecsemő is szenvedi, ha szül a nő. Páros kínt enyhíthet alázat. De énnekem pénzt hoz fájdalmas énekem s hozzám szegődik a gyalázat." a vers kulcssorának tartom, amely nekem átjárást nyitott a költészet és blues között.

- Más-e egy csápoló közönséggel szemben állni, mint egy szolid, időközönként egy-egy végszóra tapsoló előadóest nézőivel?
- Engem ebből a szempontból elkényeztettek, mert a Hobo Blues Band legsikeresebb lemezein is voltak versek: Ginsberg, József Attila, Pilinszky. Tehát megtapasztaltam azt is, hogy a közönség csápolt és közben a verseket is befogadta; vagy síri csendben, maradt, esetleg nevetett, vagy éppen meghatódott. Ezek a reakciók nagyban függtek az együttes belső természetrajzától. Azokban az időkben, amikor a HBB-nek olyan tagjai voltak, akik szerették a költészetet, – ez most ismét így van – , akkor egy couplét, egy vadállati rock and rollt, egy bluest, esetleg egy verset eljátszva, a muzsikájukon érződött, hogy ezt szeretik, ez örömet okoz nekik, tehát, nem valamilyen alkalmi munkát végeznek pénzért. Ezért hiteles az egész.


- Egyedül kiállni természetesen nehezebb. Jobban szeretek a zenésztársaimmal együtt kiállni, mint gépre énekelni, verselni, bár ennek az utóbbi kiállásoknak is megvannak a jó értelemben vett tanulságai: Az ember még több alázatot tanul és még kevésbé saját magát figyeli, hanem azt, amit csinál.
- Május elsején Sopronban a Fő téren a Vadászatot fogja játszani a HBB. Milyen más produkciókban vesz részt Földes László?
- József Attila-, Jim Morrison- és Vlagyimir Viszockij -estet is játszom. A zenésztársaimmal együtt egy Faludy-estre készülök.

- Sopronban a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központp Petőfi termében a teltházas előadásra kb. 300-an jötek el a Költészet-napi estre. Ön, aki számos színházi produkcióban is résztvesz, milyennek látja a magyar kultúra, előadóművészet jelenlegi helyzetét?
- Inkább teszem a dolgom, minthogy beszéljek erről. Amúgy sincs rálátásom a teljes egészre.
Tavaly 168 előadásom volt, idén is már legalább hetven.
Vannak általam nagyra becsült kollégák: Mácsai Pál, Jordán Tamás. A műfajban talán én vagyok már csak az egyedüli, aki városról városra jár.
A kultúra természetesen olyan soha nem lesz már, mint amilyen Latinovits Zoltán, Mensáros László idejében, vagy Jordán Tamás fénykorában volt, de a helyzet az utóbbi három évben javult, legalább is ezt magam így tapasztalom.
T.É.



2004. április 18., vasárnap 12:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület