CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

FIBISZ KUPA 2004


„Együtt az Unióba!”
FIBISZ KUPA 2004


Április 17-én, szombaton a FIBISZ soproni szervezete „Együtt az Unióba!” elnevezéssel szervezett focitornát a Sportcentrumban. Horváth Antal alelnök, a torna főszervezője, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a tornára a város szervezeteit, politikai pártjait hívták meg, hogy ezzel is bizonyítsák – közösen szeretnének dolgozni a városban. A focitornán amely a szervezet második bemutatkozó rendezvénye, öt csapat vett részt az MSZOSZ, Matáv szülők, a Fidesz-Fidelitas, valamint a FIBISZ győri és soproni szervezeteinek képviseletében. A FIBISZ hagyományteremtő céllal rendezte meg a tornát, ugyanakkor tervezik egy régebbi hagyomány, a juniális felújítását, illetve egy 24 órás focitorna megszervezését, és természetesen kimennek az utcára is, hogy a fiatalokkal beszélgessenek és találkozzanak - mondta Horváth Antal alelnök.


Horváth Antal és Boros Tamás,
a FIBISZ soproni szervezetének alelnökei

A sajtótájékoztató keretében a Holocaust emléknapja alkalmából a FIBISZ helyi szervezete nyilatkozatot adott át a sajtó képviselőinek:



Nemzedéki Nyilatkozat
a Holocaust emléknapja alkalmából
„Isten megteremtette az embert,
s az ember megteremtette Auschwitzot."

Kertész Imre

A mai napon, április 16-án a Holocaust magyar áldozataira emlékezünk. Hatvan éve ezen a napon kezdődött meg a magyarországi zsidó vallásúak, roma származásúak, és a politikailag másként gondolkodók gettókba zárása. Mint azt a Harmadik Birodalom által megszállt Magyarország történelméből tudjuk: A gettókba zárt magyarok útja egyenesen a náci haláltáborokba vezetett.

Hatszázezer magyar honfitársunkat gyászol ezen a napon minden demokratikus eszmét valló polgár és társadalmi szervezet. Hatszázezer, vallása, bőrszíne, vagy eszméi alapján megsemmisítésre ítélt magyar polgár: férfiak és nők, idősek és fiatalok, anyák és gyermekeik életét oltották ki a náci haláltáborokban.
Miféle beteg elme, miféle beteg ideológia volt képes kiötleni ezt a szörnyűséget? Miféle torz lélek volt képes kiszolgálni ezt a gépezetet?

Az utókor feltárta a hitleri gépezet rémtetteit. Az utókor, ma már határozottan jelenti ki: A Holocausttal a világtörténelem legborzasztóbb, legkegyetlenebb, legszégyenteljesebb emberiség elleni bűncselekménye valósult meg.

Mégis, napjainkban neonáci jelképeket viselő, hitleri karlendítéssel tisztelgő fiatalok tűnnek fel köztereinken. Napjainkban beteg elmék rasszista irományait teszik közzé jobboldali sajtóorgánumok, jelentetik meg könyvkiadók, árusítják pult alól elhivatott könyvkereskedők. Napjainkban egy jobboldali identitását nevében is viselő ifjúsági szervezet vezető tisztségviselője a televízió élő adásában tiltakozik a kínai bevándorlók Magyarországon való letelepedése ellen. Napjainkban antiszemita illusztrációt tartalmazó szórólap kerülhet postaládánkba. Napjainkban izraeli zászlót égetnek a polgári körök tömegtüntetésén. Napjainkban közszereplők keltenek gyűlöletet nagy nyilvánosság előtt. Napjainkban a legnagyobb ellenzéki párt kommunikációs stratégiává avanzsálja a harmincas évek antiszemita sajtójának konzekvensen és félreérthetetlen módon használt „bankár" szavát.

Mi, szociáldemokrata fiatalok valljuk: egy plurális demokráciában nem helyes a szólás szabadságának túlzott korlátozása. Nem kívánjuk törvényi úton szabályozni még azon társadalmi jelenségeket sem, amelyek jelenlétét határozottan elutasítjuk.

Mi sokkal többre törekszünk. Azt kívánjuk, hogy a Holocaust után hatvan évvel minden magyar polgár, minden magyar társadalmi szervezet vallja: Magyarországon nincs helye a rasszizmusnak, az antiszemitizmusnak, a neonácizmusnak és a gyűlöletkeltésnek. Önmagát kell, hogy kirekessze a magyar társadalomból a kirekesztő.

Mi, szociáldemokrata fiatalok hisszük, hogy nekünk, és minden, önmagát demokratikusnak valló társadalmi szervezetnek lelkiismereti kötelessége figyelmeztetni a magyar társadalmat a gyűlölet megnyilvánulásaira. Kötelességünk felhívni a figyelmet minden rasszista, antiszemita és neonáci jelenségre.
Mert bűnösök közt cinkos, aki néma.

Sopron, 2004. április 16.

FIATAL BALOLDAL - IFJÚ SZOCIALISTÁK


A torna helyezettjei az MSZOSZ, MATÁV Szülők, FIDESZ-Fidelitas, FIBISZ, Győri FIBISZ csapatai voltak, az eseményről képriportunk ad ízelítőt

tsz



2004. április 18., vasárnap 14:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület