CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Államadósság - az elmúlt két évben bekövetkezett adósságnövekedésből az egy főre eső rész 228.108 forintot tesz ki

Államadósság címmel tartott sajtótájékoztatót április 19-én Pongrácz Nóra, a Fidelitas országos alelnöke és Schlosser András, a soproni csoport elnöke.

Schlosser András tájékoztatójában elmondta: Magyarország államadóssága ma már meghaladja a 11.000 milliárd forintot, ma 2.308 milliárd forinttal több az adósságunk, mint amikor a jelenlegi kormány hivatalba lépett. Csak a kamatok fizetésére 200 milliárd forinttal többet költünk ma, mint 2002-ben. Míg a Fidesz kormány alatt az államadósság csökkent, addig az elmúlt 2 év során az ország adósságállománya több, mint 20 százalékkal nőtt. A szocialisták a rendszerváltoztatás előtt ugyanígy vitték csődbe az országot – hangsúlyozta a Fidelitas soproni csoportjának elnöke.


Pongrácz Nóra és Schlosser András

Pongrácz Nóra az elmúlt két évben bekövetkezett adósságnövekedésről beszélt, amelyből az egy főre eső rész 228.108 forintot tesz ki. Ez az összeg egy átlagos család esetében meghaladja az 1 millió forintot. Medgyessy Péter elzálogosítja az országot és az embereket, hiszen a kormány veszi fel és költi el a hiteleket, mégis nekünk kell majd azokat kemény munka árán visszafizetni. Az elmúlt két év során megemelték az adókat, a diákhitel kamatát, emelték a gáz árát, ellehetetlenítették az otthonteremtést.

Ezzel szemben saját kényelmükre új irodabútorokat vásároltak 13 milliárd forintért, mobiltelefonokat 7 milliárdért, és duplájára emelték a miniszterek fizetését - hangoztatta a Fidelitas országos alelnöke.

A Polgári Összefogás képviselője szerint ugyanez igaz az önkormányzatra is, hiszen a város adósságállománya jelenleg 3 milliárd forintra rúg, amely fejenként 55.000 forintot tesz ki. Ennek ellenére semmi pozitívumot nem kaptak az emberek, és az adók és a közüzemi díjak is nagymértékben emelkedtek.
A Fidelitas szerint nem jelent jóléti államot az, ha az emberekre egyre nagyobb terheket rovunk, miközben nem adunk nekik semmit, és nem tesszük élhetőbbé Magyarországot, Sopront. Csak azok nevezik és érezhetik jóléti államnak ma Magyarországot, akik ezt hangoztatják – jelenette ki Pongrácz Nóra.

tsz



2004. április 19., hétfő 19:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület