CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Rendzavarók a Parlamentben
NOL • MTI
www.nol.hu
    „Ki Irakból” feliratú transzparenssel és röpcédulákkal zavarták meg az Országgyűlés hétfői ülését ismeretlenek. A narancssárga pólót viselő négy fiatalt a teremőrök kivezették a karzatról.
     Szili Katalin, az ülést vezető elnök példátlannak nevezte a történteket, és bejelentette, hogy a házbizottság kivizsgálja az ügyet.
    Áder János, a Fidesz frakcióvezetője azonnali vizsgálatot követelt annak kiderítésére, hogy hogyan juthattak be a rendzavarók a Parlamentbe, kitől kaptak belépési engedélyt. A röpcédulákon aláírásként „Ahimsa Csoport” szerepelt.
    Garamvölgyi László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a három férfi és egy nő úgynevezett napi belépővel ment be a Parlamentbe, amelyet az Országgyűlés Hivatala állított ki. „A Köztársasági Őrezrednek be kell engednie, aki ilyen belépővel jön” - tette hozzá. Mint mondta, a beléptetésnél nincs motozás, az érkezőknek egy mágneskapun kell átmenniük, az pedig nem jelzi, ha röplap, papír van a belépőnél.
    A Parlamentből kitessékelt négytagú csoport egyik tagja az épület bejáratánál újságíróknak elmondta: csoport vasárnap este alakult, és állampolgárként külön-külön jelentkeztek a parlament civil irodáján országgyűlési látogatásra, így jutottak belépőhöz.
    A nyilatkozó négy fiatal az arcát vállalta a kamerák előtt, de a nevüket nem árulták el. „Az volt a célunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy ez egy létező probléma és abban reménykedünk, hogy a közhangulat alakításához a béke irányában, hozzájárulhatunk” - tették hozzá.
    A csoport résztvevői úgy fogalmaztak, hogy ez „egy polgári engedetlenségi akció volt”, tudatában vannak, hogy ezzel megsértették az Országgyűlés házszabályát. „Hogy ez milyen következményekkel jár, kiderül” - mondták.
    A csoport tagjai kérdésre válaszolva hozzátették, hogy a politikától és a politikusoktól teljesen függetlenül szánták rá magukat az akcióra. Elmondták, hogy az „ahimsa” indiai kifejezés, ami erőszakmentességet jelent. (MTI)



Génmanipuláció Magyarországon
www.dunatv.hu
 A Greenpeace arra kéri a magyar kormányt, és az összes, május elsején csatlakozó ország vezetőit, hogy ne engedélyezzék az Európai Unióban már engedélyezett génmanipulált növények termesztését. L Várhatóan Magyarországon az elhúzódó hazai engedélyezési eljárás miatt egy-két éven belül még nem lesznek elvethetőek ezek a génmódosított növények.

A Greenpeace a genetikailag módosított növények, GMO-k betiltását követeli az Európai Uniótól, mivel attól tart, hogy a génmanipuláció komolyan veszélyezteti a még érintetlen ökoszisztémáju, most csatlakozó országok környezetét. - Hazánkban nem történt semmiféle kockázatfelmérés, tehát nem mérték fel azt, hogy a mi környezeti adottságunkban, a mi környezeti régiónkra milyen hatással lenne a GMO növénytermesztés. Az Európai Uniós csatlakozással egyidőben Magyarországon is megnyílik a lehetőség három génmódosított kukoricafajta termesztésére. A Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézete által végzett előzetes vizsgálatok bizonyos bakteriális toxinok, szokásosnál nagyobb mértékű megjelenését mutatják a génkezelt kukoricatáblák környékén. Egyes szakértők szerint túlzott a Greenpeace aggodalma, mivel a magyar termelőknek nem áll érdekében a génkezelt növények termesztése. - A mi exportunkra nézve nem lenne jó, ha géntechnológiával módosított kukoricát próbálnánk értékesíteni az EU piacán. A magyar hatóságok várhatóan egy-két éven belül a forgalmazási fölhasználási vizsgálatokat követően engedélyezhetik a génkezelt kukoricafajták termesztését, amikorra az unióban ismételten engedélyeztetni kell ezeket a növényfajtákat.



Gašparovič az új államfő
http://www.ujszo.com/
Elnökválasztás, 2. forduló: Mečiar még a mozgalma bástyájának tekintett Trencséni kerületben sem tudott nyerni

Belekóstolt a hatalomba. Megkeseríti az életünket?
TASR-fotó
A második fordulóban kevesebben járultak az urnákhoz, mint két héttel ezelőtt. Akkor a lakosok csaknem 48 százaléka, most pedig 43,5 százalék voksolt; a politológusok ennél kisebb részvételre számítottak. Gašparovičra a résztvevők 59,91 százaléka szavazott, összesen 1 079 592 voksot kapott, ami az első fordulóhoz képest óriási növekedést jelent. Akkor mintegy 440 ezren támogatták, Mečiart két hete körülbelül 650 ezren választották, és sokan kételkedtek, hogy Gašparovič képes lesz legalább 300 ezer pluszszavazatot szerezni. Meglepetésre kétszer annyi polgárt sikerült meggyőznie és mozgósítania, mint amennyire szüksége lett volna, Mečiar pedig mindössze 70 ezerrel több szavazatot szerzett – most 722 368-an voksoltak rá, s ez 40,09 százalékos támogatottságot jelent. Bár Gašparovič többször hangsúlyozta, az ő legnagyobb erénye és előnye, hogy nem Mečiarnak hívják, csaknem 20 százalékos különbségre – saját bevallása szerint – ő sem számított. Még éjjel, az első félhivatalos eredmények ismeretében kijelentette: tisztában van azzal, hogy nemcsak a saját szimpatizánsai, hanem kormánypártiak is támogatták, sőt Dél-Szlovákiában is kapott szavazatokat, ezért pártokon felül álló államfő akar lenni. „A kisebbségek számomra soha nem okoztak gondot, a magyarok között vannak barátaim” – szögezte le néhány órával a választóhelyiségek bezárása után. A kormánypártok egyetlen jelölt támogatására sem ösztönöztek, a pártelnökök nem is szavaztak. Rudolf Schuster államfő voksolt, ám nem árulta el, kire, sőt a sajtót végképp ignorálta. Vladimír Mečiar is rejtőzködött az újságírók elől, a Szlovák Rádióba nem a főbejáraton érkezett, nehogy reagálnia kelljen. Később kijelentette: az eredmény nem sikertelenség számára, Gašparovičnak pedig nem volt hajlandó gratulálni. „Nincs mihez” – szögezte le, majd hozzátette: az új államfővel nem fog tárgyalni, mert nincs közös témájuk. Gašparovič még az első forduló előtt – Mečiar és Edurad Kukan túl magabiztos fellépése kapcsán – leszögezte: amikor ketten veszekednek és mindketten biztosak a dolgukban, a küzdelemből egy harmadik szokott kikerülni győztesen. Úgy tűnik, neki lett igaza. „A falvakban szoros eredmény született, lényegében a városokban dőlt el minden. Ezúttal a rózsahegyiek találták el legpontosabban az eredményt. A kelet-szlovákiai Havranovcében és Felsőkormánokban 100 százalékos volt a részvételi arány” – tájékoztatott Peter Mach, a Statisztikai Hivatal elnöke. A szavazatokat Párkányban számolták össze a leggyorsabban – egy órával a választóhelyiségek bezárása után. Kassaújfaluban a polgárok a szavazócédulákhoz nem kaptak borítékot, ami Lívia Škultétyová központi jegyzőkönyvírót felháborította, mert a belügyminisztérium biztosan elküldte. A Központi Választási Bizottság szerint törvénysértés történt, ezért tiltakozásul a testület HZDS-es tagja nem írta alá a jegyzőkönyvet. (sza)

A VÁLASZTÁS EREDMÉNYE

Ivan Gašparovič
1 079 592 szavazat
59,91%

Részvételi arány: 43,5%

Vladimír Mečiar
722 368 szavazat
40,09%



Ennio Morricone Győrben készül a koncertre
www.hirtv.net
 
A világhírű filmzeneszerző, Ennio Morricone jövő heti budapesti koncertje előtt először és utoljára állt a sajtó rendelkezésére. A hét hátralevő részét Győrben tölti, a filharmonikusokkal együtt készül nagyszabású koncertjére.

A magyar közönség most április huszonötödikén a Budapest Sportarénában találkozhat a világ egyik legnevesebb és legjobb filmzeneszerzőjével. Ennio Morricone koncertjén világsztárok kíséretében a győri filharmónikusok mutatják be többek között a Volt egyszer egy amerika, a Jó, a rossz és a csúf, az Óceánjáró zongorista legendája és a Maléna ismert dallamait. A hatszoros Oscar-díj jelölt zeneszerzőt örömmel tölti el, hogy ismét Budapesten koncertezhet.
 

Ennio Morricone, zeneszerző: "Büszke vagyok arra, hogy ismét a magyar közönség elé léphetek. Budapestet mindig is Európai városnak tartottam, és most, közvetlenül az uniós csatlakozás előtt, úgy érzem, mintha egy képzeletbeli híd lennék."

Morricone jellegzetessége a hangszerelés mesterségében elért tökéletessége: a grandiózus nagyzenekartól a harmonikáig, harangig vagy elektromos gitárig minden megtalálja a maga helyét. A szimfonikus zenekartól eltérő hangszereket ő kezdte el alkalmazni a filmzeneírásban, és máig a legnagyobb mestere ennek.
 



A talapzathoz szállították a Szabadság- emlékmű elemeit
http://www.hhrf.org/nepujsag/

A már elôkészített talapzathoz szállították át az aradi Szabadság- emlékm? elemeit vasárnap délelôtt a helyi minorita templom udvarából, hogy egy hét múlva fel lehessen avatni a tizenhárom vértanú tábornok emlékét ôrzô szoborcsoportot.

Öt allegorikus alakról van szó. Ennek nôi fôalakja a Hungária, a többi négy pedig az Ébredô szabadság, a Harckészség, az Áldozatkészség és a Haldokló harcos.

Az elemeket a hét folyamán állítják fel a T?zoltó téren már elôkészített talapzatra, ahol a jövô vasárnap, április 25-én újra leleplezik Zala György alkotását, és felavatják a téren kialakítandó - a magyar alkotás mellett egy majdani román emlékm?nek is otthont adó - magyar-román megbékélési parkot.

Horváth Levente, a Szabadságszobor Egyesület alelnöke az MTI-nek elmondta: a reggel hat órakor kezdôdött átszállítást, amelyre a polgárôrség és a rendôrség felügyelete mellett került sor, nem zavarta meg semmiféle incidens. Az elemek talapzatra állítását hétfôn kezdik el, naponta két-két alakot helyeznek fel, s a végén kerül a helyére a tetôalak, a Hungária. A tervek szerint csütörtökre befejezik az egész m?veletet. A csiszolt gránittalapzatra felkerülnek az aradi vértanúkat ábrázoló eredeti bronzplakettek is. Ezután már csak térrendezést végeznek, hogy kiállíthassák a megbékélési park román emlékm?vének makettjét, s ezzel minden készen áll majd az egy hét múlva esedékes ünnepséghez.

Bár a szobrok bô egy évszázad után is tökéletes állapotban vannak, gipszbôl és szilikonból másolatot készítenek róluk, hogy késôbbi esetleges megrongálódásuk esetén restaurálhassák azokat. A T?zoltó téren a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) néhány fôs csoportja most is felügyeli a munkálatokat, amelyeket egyébként webkamera is rögzít. Az élô közvetítés a következô internetcímen látható: www.szabadsagszobor-arad.ro



Politikai üzenet a magyar vírusban: csatlakozásra élesítve
www.magyarhirlap.hu
E-képeslapnak tűnteti fel magát, valójában egy féregvírus. A Zafi egy május elsejére időzített politikai üzentet is tartalmaz.
/A szerző mailboxa /
Hétfőn kezdett terjedni - Magyarországon - a Zafi nevű féregvírus. A Matáv nevében küldött levél tárgysora "Önnek képeslapja érkezett!" Ha a kéretlen elektronikus levelet megnyitjuk, véletlenszerű névvel bemásolja magát Windows operációs rendszer alatt futó számítógépünk WINDOWSSYSTEM32 mappájába, és továbbküldi magát a fellelt e-mailcímekre.

Mindezt saját SMTP levélküldő protokollal teszi. Az eddigi tesztek szerint a Zafi nem küldi el magát olyan e-mail címekre, melyek a következő töredékszöveget tartalmazzák: anti, avp, f-prot, gov, hotmail, microsoft, norton, panda, trendmicro és vir.

A Symantecnél ezzel kapcsolatban azt közölték a Magyar Hírlap Online-nal: már a Beagle nevű vírus is alkalmazta ezt az eljárást, valószínűleg azért, hogy a nagy antivírus cégek később értesüljenek a féregvírus megjelenéséről, és így nagyobb pusztítást tudjon végezni. A Norton Antivírus forgalmazója szerint ugyanakkor ez a "trükk" nem tekinthető komoly próbálkozásnak.

A szakértők szerint nem nagy a veszély
A Panda Antivirus is közzétette a Zafi megjelenésének hírét. A cég besorolása szerint a magyar féregvírus a fenyegetettségi foka "alacsony". Ugyanilyen besorolást kapott a terjedés és a rombolás tekintetében is. A cég szerint a vírus megszakítja az antivírus-programokkal és a tűzfalakkal kapcsolatos műveleteket. A Panda analízise szerint a Zafi a Windows 2003/XP/2000/NT/ME/98/95 operációs rendszerekre van hatással.

A Symantec részéről is megerősítették az MHO-nak: a Zafi egyelőre nem tűnik különösebben veszélyes féregnek. A cég részéről Bartha Hedvig elmondta "most úgy tűnik, hogy nem egy eget rengető dologról van szó."

A Symantec hibabejelentő címére érkezett Zafi-gyanús bejelentések 57 százaléka Magyarországról érkezett, így a nemzetközi cégnél is azt valószínűsítik, hogy egy kifejezetten hazánkban terjedő féregvírusról van szó. Persze ez érthető is, hiszen maga a vírusos levél magyar nyelvű szöveggel érkezik e-postaládánkba.

Rejtett üzenet a fertőzött gépeken
Maga a féregvírus egy rejtett üzenetet is tartalmaz, mely a feltételezések szerint május elsején, vagyis hazánk uniós csatlakozásának napján aktiválódik a fertőzött gépeken:

"Emberek! Magyarok szazezrei, millioi elnek naprol - napra, halnak ehen - szomjan, s szegenysegben hazankban! Mikozben jonehany felso parlamenti gazember millios vagyonokra tesz szert, mitsem torodve velunk. Latszat emberek iranyitanak, kik emelik fizetesunk, s ketszer annyi adot vonnak le, kik igazsagszolgaltatasrol regelnek, mikor a bunozoket es a novekvo agressziot vedik torvenyeikkel, kik inkabb Forma1-re pocsekoljak a penzt, mialatt hajlektalanok halnak meg naponta utcainkon, s korhazi betegek szenvednek szukseges muszerek nelkul. Hogy - hogy nem latja ezt senki ???? Miert nincs egy igaz magyar, ki vegre mar nem sajat erdekeit, hanem az orszag sulyos problemait helyezne eloterbe!!! Nem eleg akarni, s beszelni, meg szonoklatni a szepet,s jot, tenni-tenni-tenni kell, egyarant mindenkinek - mindenkiert!" - áll a 'Hazafi' álnévvel aláírt, vírusba rejtett üzenetben.
 
Szabó Gergely



Szerdán drágul a benzin és a gázolaj
www.mtv.hu

A Mol Rt. szerdán 3 forinttal emeli a motorbenzin és 4 forinttal a gázolaj literenkénti fogyasztói árát.

A Mol közleménye szerint az elmúlt időszakban a nemzetközi piacokon folyamatosan emelkedtek a kőolajtermékek jegyzésárai, aminek oka, hogy a gazdasági élénkülés következtében nőtt a fogyasztás, a készletek viszont továbbra is alacsonyak.

A nagykereskedelmi árak változása miatt szerdán nulla órától a 91-es ólmozatlan benzin literje 239,50 forintba, a 91-es keverék literje 242,50 forintba kerül. A 95-ös ólmozatlan benzinért literenként 242,50 forintot, a 95-ös keverékért 245,50 forintot, a 98-as ólmozatlan benzinért pedig literenként 251,50 forintot kell fizetni. A gázolaj literje 215 forintba kerül.

Az egyes Mol-töltőállomások, illetve a más olajtársaságok által alkalmazott kútárak a Mol listaártól eltérhetnek.



Számítógépek fából
www.fn.hu  FigyelőNet, MTI-Eco
Egy svéd vállalat környezetbarát számítógépekkel jelent meg a piacon.
A kínai faültetvényekből származó alapanyagból több ezer monitort, billentyűzetet és egereket gyártott a Sollentuna-i Swedx. A számítógépek amellett, hogy kellemesek a szemnek, még a környezetetet is kímélik, mivel előállításuk kevesebb vegyi anyagot igényel a hagyományos megoldásnál.

A számítógépek ára mintegy 30 százalékkal haladja meg a megszokott kivitelűekét. Egy 15 colos monitor például 400 euróba kerül.



Kaszálnak a topmenedzserek
30 milliárd forintnyi dollárt vitt haza a csúcstartó
RTL Klub Online - http://www.online.rtlklub.hu/
 
Több mint kilenc százalékkal nőtt tavaly az amerikai topmenedzserek jövedelme, szemben a gyáripari dolgozók alig 2,1 százalékos bérnövekedésével. A 25 legjobban fizetett vezető 24 millió dollárt, azaz mintegy ötmilliárd forintot vihetett haza 2003-ban. A magyar vezérigazgatók fizetése 1 millió felett kezdődik – írja a Magyar Hírlap.

Száznegyvenegymillió dollár, vagyis harmincmilliárd forint. Kereken ennyit keresett tavaly a Business Week üzleti magazin összeállítása szerint az év legjobban fizetett amerikai felső vezetője, Mark Reuben. A Magyar Hírlap által felhasznált forrás szerint a Colgate-Palmolive vegyipari-kozmetikai konszern első embere persze nem alapbérének köszönheti a mesés összeget: a gigantikus summa részvényopcióiból jött össze. Reubennek 1993-ban szavazta meg a társaság igazgatósága a tízéves ösztönző csomagot, azzal a kikötéssel, hogy az csak akkor hívható le, ha a cég részvényárfolyama ez idő alatt legalább nyolcvan százalékkal emelkedik. A papírok 286 százalékkal drágultak.
Opcióinak köszönheti második helyét Steve Jobs, az Apple számítógépgyártó vezére is, aki részvényei beváltásából 74,8 millió dollárt szedett össze tavaly. Igaz, Jobsnak különösen fontos ez a jövedelmezési forma, hisz bérként egyetlen centet sem kap. Nem panaszkodhat a negyedik Sanford Weill, a Citigroup exelnöke sem, akit noha októberben lemondattak a bank éléről, 54,1 millió dollárt vágott zsebre, szintén jórészt opcióinak köszönhetően. Weill egyébként az elmúlt tíz évben 930 millió dollárt gyűjtött be opciókból.

Persze nem csupán a nagyágyúk kaszáltak tavaly, a Business Week statisztikái szerint a 365 vezető amerikai vállalat vezérei átlagosan 8,1 millió dollárral lettek gazdagabbak 2003-ban. Ez heti 156 ezer dolláros, azaz mintegy 33 millió forintos jövedelmet jelent, szemben az átlagos amerikai munkás által zsebre tett 517 dollárral (110 ezer forinttal). A különbség háromszázszoros, ami némi emelkedést jelent a 2002-es 282-szeres, ám óriási visszaesést a 2001-es 530-szoros szorzóhoz képest. Ha viszont a 25 legjobban fizetett topmenedzsert vesszük, akkor a különbség már kilencszázszorosra emelkedik.

Jól jellemzi az amerikai kapitalizmus alakulását, hogy a különbség a 80-as évek elején még nem volt több negyvenszeresnél. A különbségek csökkenésére a jövőben sincs esély, a vezetői jövedelmek – a dotkom buborék kipukkadása és a tőzsdei lejtmenet miatti – 2002-es visszaesése egyszeri kisiklás volt. Tavaly egyébként a menedzserjövedelmek 9,1 százalékkal nőttek, szemben az átlagos gyári munkás 2,1 százalékos pluszával – írja a Magyar Hírlap.

S ami a hazai kereseteket illeti, Pintér Zsolt fejvadász szerint a magyar kézben lévő nagyvállalatok vezérigazgatóinak alapfizetése havi 1 millió 191 ezer forintnál (4707 euró) kezdődik. A teljes munkaidőben foglalkoztatott fizikai dolgozók átlaga pedig 1,1 millióval kevesebb, azaz 91 ezer forint (360 euró). Az arány tehát alig 13-szoros - áll a Magyar Hírlap cikkében.



2004. április 19., hétfő 20:04


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület