CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

EU vetélkedő Szilban

    „Hetedhét próba az Európai Unióról” – ezzel a címmel rendeztek (hétfőn) vetélkedőt Szilban. A Győr-Moson-Sopron Megyei Közoktatási Alapítvány és a helyi önkormányzat összesen 170 ezer forintos támo-gatásából rendezett játékos versenyen a Rábaköz általános iskoláiból érkeztek a játékosok.
    A hat oktatási intézményből verbuválódott kilenc csapat tagjai tudják, hány csillag van az Európai Unió zászlaján, azt is, mit jelent az Európai Parlament; nem okoz gondot számukra elhelyezni a térképen az Európai Unió tag-országai és a csatlakozó nemzetek zászlaját, vagy felismerni az egyes országok himnuszát. Fluckné Bálint Lívia EU szakértő, a verseny szervezője a Cyberpress-nek elmondta: izgalmasan zajlott a hét feladatból álló vetélkedő, a gyere-kek jól felkészültek és meglepően sokat tudnak az Európai Unióról. A játékos feladatok között (teszt, zenefelismerés, Activity, barkóba stb…) megoldása mellett a versenyzőknek arra is lehetősége nyílt, hogy elmond-ják, mit várnak hazánk Európai Uniós csatlakozásától. A legtöbb diák a továbbtanulás és a munkavállalás lehetőségében bízik. A szervezők remélik, ez a verseny is hozzájárult a gyerekek tudásának elmélyüléséhez, ami – mint mondják - azért is fontos, mert néhány év múlva ezek a fiatalok is az Európai Unió szavazópolgárai lesznek.

Tóth Anita Lilla



Újraindul az Edupress!

    Az Educatio Press Magyar Oktatási és Ifjúsági Hírügynökség április 19-én - miután az Oktatási Minisztérium vezetése több mint három és fél hónapig hivatalos válaszra sem méltatta hallgatói újságírókból álló csapatunkat - újra megkezdi hírszolgáltatását. Úgy gondoljuk, hogy az Európai Unió leendő tagjaként hiba lenne felszámolni egy ilyen hírügynökséget.

    Amint arról hírt adtunk, az Educatio Press Hírügynökség 2004. január 1-jén pénzügyi nehézségek miatt leállította hírszolgáltatását, ugyanis az Oktatási Minisztérium nem tudott dönteni arról, hogy kívánja-e 2004-ben is finanszírozni a "hírgyár" tevékenységét.
    A hírügynökséget három éve, 2001 áprilisában alapította a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtó Egyesület (MESE) azzal céllal, hogy az oktatás, a felsőoktatás és az ifjúságpolitika társadalmi súlyának megfelelő kommunikációs szerepet kapjon a magyar sajtóban, ezáltal a közbeszédben és a közgondolkozásban is. Az egyesület saját forrásainak szűkössége miatt a hírügynökséget a kezdetektől fogva az Oktatási Minisztérium finanszírozta, megteremtve annak a lehetőségét, hogy mindenki nap mint nap ingyenesen hozzáférjen a felsőoktatás és az ifjúságpolitika aktuális híreihez.
    Hosszú, négy hónapos halogatás után az Oktatási Minisztérium úgy döntött, hogy a továbbiakban nem kívánja semmilyen formában támogatni az Educatio Press Hírügynökség munkáját. Annak ellenére sem, hogy mára egyértelművé vált, nemcsak a magyar sajtóorgánumokban növekedett meg az oktatással fogalakozó hírek száma az Edupress tevékenysége nyomán, hanem a hírügynökség segítette az Oktatási Minisztérium és a háttérintézmények, valamint az oktatási intézmények közötti információáramlást is.
    Az Educatio Press Hírügynökség április 19-én hétfőn változatlan formában folytatja hírszolgáltatását. A híreket továbbra is ingyenesen tesszük közzé mind a honlapon mind a naponta kiküldött hírlevelünkben. A hírlevet megkapja mindenki, aki ezidáig kapta, de szívesen és ingyenesen fogadjuk az új felhasználók jelentkezését is. Ők a honlapon (www.edupress.hu) regisztrálhatják magukat, így automatikusan felhasználóvá válnak.
    Kezdetekben, a szerényebb anyagi lehetőségek miatt kisebb mennyiségű hírrel tudunk szolgálni, de a minőséget továbbra is a legfontosabbnak tartjuk! Folyamatosan dolgozunk azon, hogy mind pályázati, mind piaci forrásokból növeljük az Educatio Press hírügynökség forrásait és ezáltal fejlesszük szolgáltatásaink színvonalát.
    Ezúton is köszönjük az eddigi támogatást, információkat, híreket felhasználóinktól és együttműködő partnereinktől és a továbbiakban is szívesen vesszük segítségüket.
 

Educatio Press Magyar Oktatatási és Ifjúsági Hírügynökség
Kiadó: MESE Közhasznú Társaság
1146 Budapest. Szitakötő utca 12.
Tel: 273-33-76
E-mail: edupress@edupress.hu
www.edupress.hu



Következetes szigor a nem fizetőkkel szemben

Mivel márciusban sokan egy összegben már megkapták a pénzüket, ezért az áprilisi folyósítás alkalmával csak 1,61 milliárd forint került kifizetésre, amivel a 2001 szeptembere óta összesen folyósított Diákhitel összege 58,9 milliárd forintra emelkedett.

Április 15-én, a Diákhitel e félévi második kifizetési napján 1.213 új igénylő most először jutott hozzá a kért kölcsönéhez, amely esetükben, a visszamenőleges kifizetés következtében, legalább háromhavi (február, március, április), illetve ha az egyösszegű kifizetést kérték, akkor öthavi pénzt jelentett. Velük együtt - a korábban felmondott 120 szerződést is figyelembe véve - a Diákhitel Központ Rt. ügyfeleinek száma 158.845-re emelkedett. Mivel márciusban sokan egy összegben már megkapták a pénzüket, ezért az áprilisi folyósítás alkalmával csak 1,61 milliárd forint került kifizetésre, amivel a 2001 szeptembere óta összesen folyósított Diákhitel összege 58,9 milliárd forintra emelkedett.

A 2003/2004 tanév tavaszi félévére érvényes utolsó Diákhitel-igénylési határnap május 15-e.

Aki 2004. május 15-ig beadja az igénylését és jogosulttá is válik, az 2004. június 15-én, az igényelt összegtől függően akár 125 ezer forinthoz is hozzájuthat. A 2004. május 15-e után beadott igényléseket már csak a következő 2004/2005-ös tanulmányi évre lehet figyelembe venni, ebben az esetben tehát az igénylő végérvényesen elesik a mostani tavaszi félévre kérhető Diákhitelétől.

A közel harmincezer már törlesztésre kötelezett egykori hallgató döntő többsége rendszeresen utalja a kötelező havi törlesztő részletet (3.180 Ft). Azonban a napokban újabb 174 ügyfél számára már az ún. utolsó fizetési felszólítást postázták el, mert a  hátralékuk meghaladta a jogszabályban rögzített (6, ill. 12 hónapos) mértéket. Nekik 8 napjuk van arra, hogy rendezzék elmaradásukat, ellenkező esetben a Diákhitel Rt.  felmondja a szerződésüket.

A diákhitel-rendszer történetében először - még a hónap elején - kiküldött 120 felmondó levél hatására eddig már többen megfizették egy összegben esedékessé vált, kamatokkal növelt teljes tartozásukat.  Április végén azonban már - ebből a "csoportból" - a Diákhitel Rt. behajtás végett átadja azoknak az ügyfeleknek az adatait az Állami Adóhatóságnak (APEH), akik a felmondást követően sem rendezték tartozásukat.

A nem fizetőkkel szemben a Diákhitel Rt. a rendszer fenntarthatósága és a többi hiteligénylő érdekében a jövőben is élni fog a jogszabályban rögzített szigorú szankciókkal.
(Educatio Press)



Károli könyvbemutatók

Dr. Gecse Géza "Állam és nemzet a rendszerváltás után" című könyvét mutatják be a Károli Könyvbemutatók sorozat keretében április20-án.

A Károli Könyvbemutatók sorozat keretében most Dr. Gecse Géza történész, a Magyar Rádió "Határok nélkül" című műsorának felelős szerkesztője "Állam és nemzet a rendszerváltás után" című könyvét (Kairosz/Logos Kiadó 2002) mutatják be.

A bemutató helyszíne a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának (KRE BTK) Díszterme (VIII. ker., Reviczky u. 4/c.), időpontja: április 20., kedd, 17 óra.
(Educatio Press)



2004. április 19., hétfő 20:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület