CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Végső nyugalomra helyezték Wágner Géza ágfalvi polgármestert
,,...nem napokkal mérte az idő múlását, hanem cselekedetekkel..."

A család, a rokonok, jó barátok, ismerősök, ágfalviak és az ország minden sarkából és a határ túlsó oldaláról érkezett gyászolók részvéte mellett helyezték örök nyugalomra az 59 éves korában elhunyt vitéz Wágner Géza polgármestert az ágfalvi temetőben.
A honvéd hagyományőrzők és a vitézi rend tagjai díszőrséggel búcsúztak Wágner Gézától.
A polgármester kollégák nevében Pilsits Mária, Kópháza polgármestere emlékezett az emberszeretéről, derűjéről, küzdeni akarásáról és szolgálatkészségéről közismert Wágner Gézára, aki ,,nem napokkal mérte az idő múlását, hanem cselekedetekkel".

,,Egy voltál azoknak sorából, akik hivatásuknak a nép szolgálatát, községed felemelését választották. A búcsú óráiban még nem is tudjuk igazán, hogy Ágfalva község, de mi polgármesterek is, milyen értéket veszítettünk el a személyedben. Majd később, évek múltán válik világossá az a sok jó, amit tőled kaptunk. Jó kolléga voltál, támogattál, segítettél bennünket, mindig a jó oldalt vetítetted elénk, mindig elmondtad kudarcaidat, ezzel is tanítva bennünket. Bölcs mondásaidat megszívleljük.(...)
Büszkék vagyunk Rád, mert tetteiddel, cselekedeteiddel Ágfalva érdekeit szolgáltad, életed a község fejlődése érdekében áldoztad fel, de soha nem felejtetted el szülőfaludat, Nagycenket.
Te tetteiddel, személyeddel belevésted magadat az Időbe, a továbbélők megtartó emlékezetébe."
- mondta Pilsits Mária, Kópháza polgármestere búcsúbeszédében.
Ágfalva nevében Márkus István alpolgármester nehéz szívvel vett búcsút életének az 59. évében elhunyt polgármestertől.
***
A 12 évig tartó polgármestersége alatt Wágner Géza nem csak Ágfalva fejlődésén fáradozott szüntelenül, hanem jó hazafihoz és vitézhez méltóan, igaz magyar emberként a történelem és hagyományok tiszteletének szolgálatában a térég megőrzésre méltó eseményeire is figyelmet fordított, igyekezett azokat feleleveníteni és méltó emléket állítani azoknak.
Az ő kezdeményezésére újították fel az 1919 júniusában mártírhalált halt vasutasok síremlékét, Kelle Artúr, az Erdővédelmi Tanszék alapító professzorának síremlékét, aki fő szervezője volt a Magyar Királyi Erdő- és Bányamérnöki Főiskola Selmecbányáról Magyarországra menekítésének.
Felújíttatta az első ágfalvi csatában 1921. augusztus 28-án hősi halált halt kecskeméti népfelkelő, Baracsi László síremlékét, és felújíttatta a Kecskemét városa által adományozott Baracsi-emlékművet. Emlékművet emeltetett a II. világháború végén az Ágfalván működő tábori kórházban elhunytaknak. A népszavazás évfordulójára emelt Hűség-emlékmű felállításának harcát is megvívta. Őrizte és ápolta, évente méltóságteljes megemlékezésen idézte fel az ágfalviak körében a Don-kanyart megjárt katonák és a háborúban elesettek hősiességét.
Az Ágfalva felemelkedéséért tettek mellett a hagyományőrzés eme nemes tetteiért írta a Vitézi Rend egyik tagja Wágner Gézához intézett levelében:
,, Példa értékű lehet minden magyar ember számára – tisztségétől függetlenül is – az Ön lelkes, igaz magyarhoz méltó magatartása..."


Ágfalvi égnyitogató

Áll a nemzeti zászló a templomban. Régi darab, kissé kopottas, színevesztett. Körülveszi vadonatúj társa, meg a csillogóan világító millenniumi, és a Rákóczi-emlékzászló, meg a faluzászló is.
Áll a zászló, a ,,történelmi", amely az eltelt ágfalvi száz évet hordozza; 1921-et, amikor az állomás épületére kitűzve hirdette: Ágfalva magyar maradt!
És ezt a zászlót tűzték ki az állomás épületére 1946 áprilisában is, hogy elbúcsúzzon a szülőföldjüket elhagyni kényszerülő 1300 ágfalvitól.
Amikor pedig, a zászlóba egy másik címert kellett volna tenni, akkor azt hazavitte a vasutas. A felesége egy ruhásszekrényben őrizte, de minden év március 15-én elővette. Amikor aztán Szabó néni már nagyon idős lett, a féltve és titkon őrzött zászlót rábízta egy jó magyarra, aki rúdjára feltekerve a garázsban tartotta azt.
Szabó néni minden év március 15-én elzarándokolt a zászlóhoz, amelyet elővett, meglengetett, és közben elszavalta a Nemzeti Dalt.

Áll a ,,történelmi zászló" a templomban; aki éppen most tartja, annak nagyapját Párkányból telepítették magyarsága miatt Ágfalvára, oda, ahonnan a ,,német ajkú jó magyarokkal" – ahogyan a polgármester mondja – az a vonat nyugatra indult.
S miközben a templomban nyilvánosan elhangzik ez utóbbiak megkövetése, a padsorok közül – itt a nyugati határszéli kis faluban – halkan indul, majd egyre hangosabban emelkedik a magasba a Székely Himnusz.

A ,,történelmi zászló" és Ágfalva fölött egyszer csak megnyílik az ég, hogy kárpát-medencei sorsunkat befogadja.

Tóth Éva

(Ágfalva, 2003. júliusa)

Az írás az ágfalvi Vitézavatás alkalmából, egy Wágner Gézával folytatott beszélgetés alkalmával született, de közlésére végül is eddig nem került sor



2004. április 21., szerda 23:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület