CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Ha Dalos-hegy, akkor legyen (ezúttal) Dalos-hegy! - A kórusének és a természetjárás közös ünnepe

A VII. Dalos-hegyi Kórustalálkozó
Ha Dalos-hegy, akkor legyen (ezúttal)Dalos-hegy! - A kórusének és a természetjárás közös ünnepe
 
 

    A Dalos-hegyi Kórustalálkozó, a kórusének és a természetjárás közös ünnepe,  idén is a Várisi Zenepavilonnál énekléssel, hivatalos köszöntővel és emlékfaültetéssel kezdődött, majd a Daloskőhöz tett túrával folytatódott.
    Amíg az elég gyors ütemben megtett ,,hegymászást" követően a  kórusok kifújták magukat, addig a Daloskőnél a résztvevő iskolák elhelyezték emlékcsokraikat, majd következett a szabadtéri kórusfesztivál.
    A rendezvényen 650 kórustag lépett fel, és további ötszáznál is több érdeklődőből állt a rendezvény hallgatósága, akik közül sokan kísérték a természetismereti tanösvény bejárására is a túrázókat.
    Este a Dalos-hegyi Emlékhangverseny a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban folytatódott, ahol a Törökugrató Ált. Isk. Budapest (karvezető Kovács Márta), a Hegykői Bolla Géza Gyermekkar (Zambóné Piacsek Erzsébet), a Völcseji Népdalkör, és a Horváth józsef Művészeti Iskola (Kiss Vidor) kórusai léptek fel.
    A Tűztoronyból felcsendülő esti hangverseny, amelyet a Soproni Fúvószenekar tagjai adtak, szintén a rendezvény  hagyományos és közkedvelt műsorszámai közé tartozik már.

***

    Attól Dalos-hegyi az – újraindítása óta évenként immár hetedik alkalomal megtartott – kórustalálkozó, hogy azt a Dalos-hegyen tartják.
    Ezért szakítva azzal a – protokollmeghívottak és a sajtó – által egyaránt alkalmazott eddigi "gyors és kíméletes" gyakorlattal, hogy a Lővér körúthoz mindösszesen 50 méterre lévő,  Várisi Zenepavilonnál, aztán meg az esti koncert – szintén öltönyben és nyakkendőben megközelíthető –  helyszínén  kísérik figyelemmel az eseményeket, ezúttal a rendezvényt – annak lényeget jelentő, és igazi élménytadó részét – a Daloskőhöz mi is elkísértük. Ha Dalos-hegy, akkor legyen (ezúttal) Dalos-hegy!
    Így hát a délelőtti napsütésben elindultunk felfelé a meredek kaptatón, a 650 kórustaggal, és a népes érdeklődők csapatával együtt a Daloskőhöz...

***

    1863-ban rendezték Magyarország első dalosünnepélyét. Emlékét a Dalos-hegy és az ott felállított emlékoszlop őrzi. Az egyik legsopronibbnak tartják az eseményt, amelyről  Csatkai Endre helytörténész az első magyarországi ,,dalosünnepélyként" ír. 141 éve  Pozsony, Győr, Kőszeg, Kismarton, Szombathely, Nagyszombat,  Pinkafő, Bécsújhely, Gloggnitz, Baden és Neunkirchen dalosai találkoztak a Dalos-hegyen.
    Az ismétlődő alkalmaiban újraélesztett hagyományt kitartó munkával és elszántsággal viszik tovább a rendezvény mai szervezői: Pécsváradi Ágnes, tanár, Hárs Olivér és Szabó Miklós, az Árnika Erdei iskola vezetői.

Képriport



2004. április 26., hétfő 00:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület