CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

A Széchényi Ferenc Megyei Műveltségi Vetélkedő eredménye

250 évvel ezelőtt, 1754. április 29-én, Széplakon látta meg a napvilágot gróf Széchényi Ferenc, a Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár alapítója. E jeles évfordulón a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, Fertőszéplak, Sopronhorpács és Nagycenk Önkormányzata és a Széchenyi István Emlékmúzeum kétnapos rendezvénysorozattal tisztelgett a könyvár- és múzeumalapító emléke előtt.

A rendezvénysorozat zárásaként dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke megnyitotta a Széchényi Emlékkiállítást. E rendezvény keretében került sor a Széchényi Ferenc Megyei Műveltségi Vetélkedő eredményhirdetésére és díjátadására is.

A Fertőszéplakon, Sopronhorpácson és Nagycenken zajló programokon túl a megye iskolásait is bevontuk a megemlékezésbe, hiszen április 20-24. között öt fordulóból álló műveltségi vetélkedő zajlott a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a Kisalföld napilap közös szervezésében. A kérdések összeállításánál Kenessei Károly, a nagycenki Széchenyi Emlékmúzeum igazgatója és dr. Horváth József, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár igazgatója nyújtott nagy segítséget. A technikai lebonyolításban a család napilapja, a Kisalföld mellett a megyei önkormányzat internet szolgáltatója, a Different Kft. volt segítségünkre.

A Kisalföld hasábjain naponta megjelenő kérdésekre a megyei önkormányzat weblapján található feladatlap kitöltésével lehetett válaszolni. A végleges sorrend megállapításánál a hibátlan válaszok számán túl a válaszadás gyorsasága is meghatározó szerepet játszott.

Néhány jellemző számadat:

A felhíváshoz 11 megyei település 13 intézményének 26 osztálya, összesen 410 gyerek csatlakozott: Agyagosszergénytől Sopronig, Gönyűtől Fertőszéplakig, Csornától Mosonszentmiklósig. A legfiatalabb versenyző 3. osztályos általános iskolás, a legidősebb 9. osztályos gimnazista. Több település iskolájából az egész felső tagozat bekapcsolódott a versenybe. Annak is örülünk, hogy a Széchenyi, illetve Széchényi nevet viselő intézmények is fontosnak tartották a hagyományápolás ezen formáját.

Eredmények:

A vetélkedő legeredményesebb csapata a soproni, a Széchenyi István Gimnázium 7. A osztálya, osztályfőnökük Szentpáli Csaba. Ők egyetlen választ tévesztettek el. A 31 fős osztály egynapos osztálykiránduláson vehet részt Budapesten, ahol az Országos Széchényi Könyvtárat és a Parlamentet látogathatják meg

II. helyezett: a soproni Széchenyi István Gimnázium 8. B. osztálya, osztályfőnökük Robotka Csaba. Ők is 23 kérésre tudták a pontos választ, ám mindezt időben gyorsabban tették. Jutalmuk 30.000 Ft-os támogatás az osztálykirándulásukhoz..

A Széchényi Ferenc Megyei Műveltségi Vetélkedő III. helyezettje a fertőszéplaki Széchényi Ferenc Általános Iskola 6.A osztálya, osztályfőnökük Robotka Csabáné. Ők a 25 kérdésre 23 helyes választ adtak. A díj 20.000 Ft-os támogatás az osztálykiránduláshoz.

További eredmények:

4. helyezett: a fertőszéplaki Széchényi iskola 8. osztálya
5. helyezett ugyancsak ebből az intézményből a 7. osztály
6. helyezett a soproni Handler iskola 9. a osztálya
7. helyezett a kapuvári Páli Szent Vince Kat. Ált. Iskola 6.a osztálya
8. helyezett a fertőszéplaki Széchényi iskola 7. osztálya.
9. helyezett a gönyűi általános iskola 7. osztálya.
10. helyezett a ciráki Horváth Imre Ált. Iskola 8. osztálya.

P.Z.



2004. április 30., péntek 09:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület