CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Az 1989-es határnyitás helyszínén a két miniszterelnök közösen vágta át az erre az alkalomra készített, szimbolikus vasfüggönyt

Medgyessy-Schüssel találkozó a sopronpusztai 1989-es határnyitás helyszínén
- Soha többet nem fordulhat elő, hogy ezen a helyen határ válasszon el embereket egymástól – hangsúlyozta Medgyessy Péter miniszterelnök szombaton Sopronpusztán, ahol találkozott Wolfgang Schüssel osztrák kormányfővel. Az 1989-es határnyitás helyszínén a két miniszterelnök közösen vágta át az erre az alkalomra készített, szimbolikus vasfüggönyt.
A Páneurópai Piknik helyszínén néhány méteres szakaszon szombaton ismét vasfüggöny volt Ausztria és Magyarország között. 15 évvel a határ áttörése után hazánk Uniós csatlakozása alkalmából találkozott a két ország miniszterelnöke a helyszínen, ahol közösen vágták át a jelképes szögesdrótot.
Medgyessy Péter miniszterelnök beszédében úgy fogalmazott: „Kinyíltak a kapuk. Ezzel az aktussal azt kell, hogy mondjam, játszásiból sem lehet itt soha többé határ. Nem lehet sohasem többet olyan, hogy elválasszon embereket egymástól. Nagyon büszke vagyok, hogy itt lehetek Wolfganggal, aki nagyon sokat tett azért, hogy az Unióban ott legyünk, és sikeresek lehessünk.”Az osztrák miniszterelnök a történelmi pillanat jelentőségére hívta fel a figyelmet. Wolfgang Schüssel azt Modta: „Április 30-án éjszaka megvalósult, ami 20 éve még csupán utópiának tűnt, 10 éve kívánság volt, ma viszont a valóság: Magyarország és Ausztria újra egyesült egy új Európában.”A Páneurópai Piknik helyszínén a határvonalon átívelő hidat építettek dán és magyar fiatalok.

Medgyessy Péter miniszterelnök, Walter Dezső Sopron polgármestere és Wolfgang Schüssel osztrák kancellár

A két vezető politikus egy-egy határátkelésnél használatos emlékbélyegzőt kapott.
- Ez egy "játékútlevél", ami azt a célt szolgálja, hogy az utolsó alkalomal azt lepecséltettessék az átkeléskor - magyarázta Medgyessy Péter Wolgang Schüsselnek, miután kölcsönösen dedikálták egymásnak az erre az alkomra kiadott "útiokmányt".
Walter Dezső polgármester Sopron nevében soproni Kékfrankossal ajándékozta meg a magasrangú vendégeket emlékeztetve őket arra, hogy Sopron a Kékfrankos fővárosa.
- A szomszédainkkal jól fogunk élni majd egymás mellett, Sopron megtalálta a magya helyét a régióban. Burgenlandban barátaink és partnereink vannak, akikkel tudunk majd együtt dolgozni - mondta a polgármester.

T.A.L. -T.É.



2004. május 02., vasárnap 00:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület