CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Akadémiai közgyűlés
www.dubatv.hu
L Az európai uniós csatlakozással végetért a Kelet és Nyugat közötti hányódás - jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, amikor megnyitotta a tudós társaság 173-ik közgyűlését. Az ünnepi megnyitón részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök, Hiller István kultuszminiszter, valamint az európai és a bajor akadémia elnöke is. Hiller István köszönetet mondott az akadémiának azért, hogy évtizedeken át őrizte, ápolta és egyben tartotta a magyarságot és európaiságot.



Első uniós munkanap: útlevéllel azért könnyebb
Népszabadság - www.nol.hu

Nyírbátorban felvonták az unió zászlaját: elsejétől ez a háromszáz kilométeres szakasz az EU külső határa (kép: MTI - Oláh Tibor)
Az Európai Unió határain az első „munkanap” nagyobb zökkenők nélkül, ám jó néhány apróbb bosszúsággal telt el. Nekünk, az újdonsült uniós polgároknak a leginkább megszívlelendő tanulság: EU-tagság ide, szabadabb mozgás oda, jó, ha az ember magával viszi az öreg kék bőrű útlevelét, mert a személyazonosságival való átlépés – a módszer újdonsága miatt – még a legtöbb helyen körülményes. Ám sem bécsi, sem párizsi, sem római tudósítónk nem tud róla, hogy magyar állampolgárt személyivel visszafordítottak volna.
 
Munkatársunk még népköztársasági címeres személyijét Münchenben „ezzel a sz...al akar beutazni” megjegyzéssel forgatta-forgatta a határőr, de végül is beengedte. Az EU-határőröknek csaknem száz új okmányt (csak Magyarországról négyféle személyit) kellene felismerni, és a mai terrorveszélyes világunkban kiszűrni az esetleges rossz szándékú csalókat. A szlovák oldalon szinte semmi sem változott a korábbi időszakhoz képest, az országba belépő magyarokkal éppúgy felnyittatják a kocsicsomagtartót, mint azelőtt. A cseh–szlovák határon élők rosszabbul jártak. Míg egy korábbi egyezmény szerint átjárhattak a zöldhatáron, akiknek a túloldalt ingatlanuk volt, mostantól kerülhetnek akár ötven kilométert is.



Van határ, ahol maradt a nemzeti jelkép
www.mgyarhirlap.hu
 
Magyarország EU-csatlakozásának egyik leginkább szembeötlő szimbólumaként a napokban uniós – kék alapon sárga csillagos – határjelző táblákat helyeztek el a határállomásokon. Ezt azonban a legtöbb helyen nem új tábla állításával, hanem a régi, piros-fehér-zöld nemzeti színű "lematricázásával" oldották meg. Határállomásaink többségén így táblán nem szerepelnek a magyar nemzeti színek, csak az uniós verzióban olvasható a Magyar Köztársaság felirat. Az EU-t jelző táblákkal egész Európában találkozhatunk, ezek mellett azonban sok helyütt a nemzeti színekkel ellátott jelzőtáblák is megmaradtak. (Strasbourgban az Európai Parlament tegnapi ünnepi ülése előtt is felhúzták az új tagországok nemzeti lobogóit is.)

Nincs magyar nemzeti színű tábla például a két Komáromot összekötő 112 éves Erzsébet hídon, vele szemben viszont ott látható a szlovák trikolóros és az uniós tábla is.
Átragasztották a táblát, így csak uniós színű jelzés áll a magyar–szerb határon lévő Hercegszántón, a magyar–horvát határnál Barcson, Ausztria felé pedig Hegyeshalomnál. Ugyancsak Ausztriába mehetünk Kópházán át, itt azonban magyar és uniós színekkel ellátott tábla is van. Orodán Sándor, a határőrség szóvivője lapunk érdeklődésére azt mondta, nem a határőrség feladata a jelzőtáblák cseréje. Ennél többet más hivatalos helyeken sem sikerült tegnap kiderítenünk.
Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő a Hír Tv-ben még a hétvégén arra utalt, szerinte a táblák kicserélése, a nemzeti színek elrejtése – amire nincs központi brüsszeli előírás – igazából szolgalelkűséget, mindenben megfelelni akarást jelent, pedig Európa sokszínűsége épp a nemzeti jelképek sokszínűségét is jelenti.
Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációvezetője a Magyar Hírlapnak azt mondta: "Az lett volna a bölcs megoldás, ha az előírt uniós mellett a magyar jelzőtáblát is meghagyják. Senki sem várja el tőlünk, hogy feladjuk nemzeti identitásunkat, de erről nincs is szó."
 
Perger István



Szigorú ellenőrzés a külső EU-határokon
www.mtv.hu
Az Európai Unió magyarországi külső határain csak teljes körű ellenőrzés után léphetnek be a közösségen kívüli országok állampolgárai - erősítette meg Szepesi István dandártábornok hétfőn a Nyírbátori Határőr Igazgatóságon, ahol katonai tiszteletadással v

A szigorúbb eljárás magába foglalja az okmányok számítógépes ellenőrzését, valamint annak vizsgálatát is, hogy az érintett személy nem jelent-e veszélyt a biztonságra, s rendelkezik-e a tartózkodáshoz, vagy a továbbutazáshoz szükséges anyagi feltételekkel - mondta az igazgató.

Hozzátette: a külső, az Ukrajnával, Romániával, Szerbia-Montenegróval és Horvátországgal közös, 1.103 kilométer hosszú határon a belépő, unión kívüli gépjárművekre is alaposabb ellenőrzés vár.

A nyírbátori igazgatóság vezetője megjegyezte azt is, hogy azokon a határállomásokon, ahol a feltételek adottak és a forgalom is indokolttá teszi, a gyorsabb átkelés érdekében elkülönítik az uniós és az unión kívüli személy-, illetve teherforgalmat.

Fontosnak tartotta megemlíteni: a külső határokon továbbra is lesz lehetőség ideiglenes átkelőhelyek megnyitására - erre korábban különböző kulturális rendezvények miatt került sor a magyar-román és a magyar-ukrán határon -, de az érintett állomásokon is a teljes körű ellenőrzést alkalmazzák majd.

A határőr dandártábornok külön kitért az úgynevezett zöldhatár őrizetére, s hangsúlyozta: az illegális határátlépés mind az unió belső, mind pedig a külső határán továbbra is szabálysértésnek számít.

"A határőrség - folytatta Szepesi István - már korábban áttért a schengeni követelmények szerinti határőrizetre, így lényegében Magyarország uniós taggá válása után nem változnak a feladatai".

A Nyírbátori Határőr Igazgatóság az utóbbi években három milliárd forint értékű technikai eszköz-fejlesztést hajtott végre. A magyar-román és a magyar-ukrán határszakaszon telepített és mobil hő-kamerák, térfigyelő rendszerek, lépés- és mozgás-érzékelők, illetve a határfolyókon radarral felszerelt járőrhajók segítik a feladatok ellátását.

Kiépült a számítógépes informatikai hálózat, korszerűsítették a határállomásokat és jelentősen növelték a szervezet hivatásos, illetve szerződéses létszámát is.



Hétfőn megnyílt a Szent István Könyvhét
Átadták az idei Stephanus díjakat teológiai és irodalmi kategóriában is
MNO
Az idén tizenkettedik alkalommal, május harmadikától egy hétig könyvvásártól lesz hangos a budapesti Ferenciek tere. A Szent István Könyvhét a keresztény szellemiségű könyvkiadók legrangosabb hazai seregszemléje.

A könyvhetet Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek, Magyarország prímása , a Szent István Társulat fővédnöke nyitotta meg. A megnyitón átadták az idei Stephanus-díjakat teológiai és irodalmi kategóriában is. A díjazottak minden évben olyan szerzők, akik magyar nyelven megjelent műveikben az egyetemes keresztény-európai kultúra értékrendjét közvetítik. Idén a Stephanus-díjat teológiai kategóriában Kereszty Rókus O. Ciszt. teológusnak (Irving, Texas) irodalmi kategóriában pedig Czigány György író, rádiószerkesztőnek adták át.

Idén huszonegy könyvsátorban várja az érdeklődőket harminc kiadó, minden nap reggel 9-től este 7-ig. A könyvhétre nem csak Magyarországról, hanem Délvidékről, Erdélyből és Svájcból is érkezik egy-egy kiadó.

A magyarországi szerzetesrendeket képviselő kiadók:
1. Agapé Kiadó (Ferencesek, Szeged – Újvidék)
2. Korda Kiadó (Jézus Szíve Népleányai, Kecskemét)
3. Don Bosco Kiadó (Szaléziak, Budapest)
4. Bencés Kiadó (Bencések, Bp. – Pannonhalma)
5. Paulus Hungarus Kiadó (Domonkosok, Bp.)
6. Nyolc Boldogság Kiadó (Katolikus Közösség, Homokkomárom)

A magyarországi Protestáns egyházakat képviselő kiadók:
7. Luther Márton Kiadó (Evangélikus Egyház, Bp.)
8. Kálvin János Kiadó (Református Egyház, Bp.)
9. Parakletos Alapítvány (Egyesült Protestáns Egyház, Kiskunfélegyháza)
10. Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem (Bázel, Svájc)

A Katolikus sajtó képviseletében résztvevő kiadók:
11. Új Ember (Hetilap, Bp.)
12. Távlatok (Jezsuita periodika, Bp.)
13. Vigilia (Folyóirat, Bp.)

Katolikus egyházi kiadók:
14. Ecclesia Szövetkezet (Bp.)
15. Jel Kiadó (Bp.)
16. Márton Áron Kiadó (Bp.)
17. Marana Tha Alapítvány (Karizmatikusok, Bp.)
18. Szent Gellért Kiadó és Nyomda (Bp.)
19. Szent Gellért Egyházi Kiadó (Szeged)
20. Gloria Kiadó (Kolozsvár)
21. Szent István Társulat (Bp.)
22. Apor Vilmos Katolikus Főiskola (Zsámbék)
23. Út, Igazság, Élet Alapítvány (Csolnok)

Keresztény szellemiségű világi kiadók és terjesztők:
24. Kairosz Kiadó (Bp.)
25. Zarándok Kiadó (Bp.)
26. Tinta Kiadó (Bp.)
27. Harmat Kiadó (Bp.)
28. Barankovics Akadémia Alapítvány (Bp.)
29. Heltai Gáspár Unitárius Könyvesbolt (Bp.)
30. Quo Vadis Könyvesbolt (Bp.)

Kiadványok

A könyvhétre ellátogató olvasókat közel hatezer kiadvánnyal, köztük 72 könyvheti újdonsággal várják. Irodalmi, lelkiségi, teológiai, történeti és filozófiai művek egyaránt megjelennek. Néhány fontosabb kiadvány:

Szent István Társulat:
Thomas Morus: Erősítő párbeszéd balsors idején. Morus Tamás börtönben írt utolsó nagy művének első magyar kiadása. Fordította: Gergely Zsuzsa.
Magyar Katolikus Lexikon IX. kötet: Meszr – Olt. A 12 kötetesre tervezett lexikon-
sorozat legújabb kötete, színes képmelléklettel.
Czigány György: Tizedek. Versek és glosszák.
Széppataki Viktória szerk.: A fény felé — Nők imakönyve. Gyűjtemény a világ legszebb nőknek és nőkről szóló imádságaiból.
Perlaky Lajos: A boldog élet filozófiája. Életbölcseleti elvek, életmódbeli tanácsok azoknak, akik békésen és boldogan szeretnének élni.
Leo Scheffczyk – Anton Ziegenaus: Mária az üdvtörténetben. A Szent István Kézikönyvek sorozat legújabb kötete, mely a katolikus dogmatika egy kevéssé ismert ágát, a Mariológiát tárgyalja tudományos részletességgel. Fordította: Vida Tivadar és Mezei Balázs.

Bencés Kiadó:
Anselm Grün: Életre vezetni. A vezetés elve Szent Benedek regulájában.

Luther Kiadó:
Bozóky Éva: Szárnyasoltár. Ókeresztény korban játszódó kisregény.
Szemerei Gábor: Belső szoba. Szobrászat és irodalom találkozása.

Kálvin Kiadó:
Margot Kässmann: Hit a terroron túl. Tanulmánykötet. Teológiai reflexió a 2001. szeptember 11-e utáni „lelki” helyzetre.
Fazakas Sándor: Emlékezés és megbékélés. Az európai integráció egyházi és teológiai vonatkozásai.

Jel Kiadó:
Ladocsi Gáspár: A Jézus Krisztus-jelenség a gnosztikus irodalomban. Patrisztikus írások sorozat.
Szent Ambrus: A kötelességekről és a bűnbánatról. Elmélkedések a keresztény erkölcsről.

Új Ember Kiadó:
Henri Boulad: Szerelem és szexualitás. A keresztény erkölcs szempontjából.

Ecclesia Kiadó:
Sík Sándor: A kettős végtelen. Válogatott versek.

Tinta Kiadó:
Szathmári István: Stilisztikai lexikon. A magyar nyelv kézikönyvei sorozatból.

Don Bosco Kiadó:
V. Schauber – M. Schindler: A szent pártfogók nagy könyve. A védőszentekről.

Kairosz Kiadó:
G. K. Chesterton: A józan ész nevében. Társadalmi-történelmi értekezés.
Sienai Szent Katalin: Dialógus. Domonkos misztikusok sorozat.

Korda Kiadó:
Nemeshegyi Péter: Krisztusi emberiesség. Értekezés a keresztény humanizmusról és emberképről.

Műsorok:
Május 7-én, pénteken: A Signum együttes koncertje 17 órától.
Május 8-án, szombaton: A Gágogó együttes gyermekműsora 15 órától; Úti áldás. Dinnyés József lemezbemutató koncertje 17 órától.



Finnek az angol rocklista élén
www.mti.hu

A vasárnapi angliai zárást követően a rock kislemezek 40-es listáját továbbra is a fiatal The Rasmus banda (képünkön) vezeti, de meglepetésre az "idősebb rocktestvér", a Him Solitary Man című dala a második. A finnek remekül szerepelnek az általános listán is, ahol a 6. és a 9. helyet foglalják el ugyanezekkel a kompozíciókkal.
Sőt, a rockalbumok versenyében a The Rasmus Dead Lettersét csak a Guns N, Roses slágergyűjteménye tudja hetek óta megelőzni. A Him zenészei sem panaszkodhatnak az angolokra, ugyanis az And Love Said No - 1997-2004 nagylemezük a lista 10. helyezettje, míg a Love Metal korongjuk a 26. helyen áll.

Ami az általános albumlistát illeti, a várakozásoknak megfelelően a briteket is meghódította Eminem a D12-es rappereivel. A pergő nyelvű rapperek D12 World című nagylemeze azonnal az élre állt, így a Guns N, Roses-nak és Anastaciának meg kell elégednie a 2. és a 3. hellyel. Az újdonságok közül a legmagasabbra az "árnyékok" jutottak, a 60-as évek legendás gitárzenekarának a Shadows-nak a Life Storyja a 8. helyen kezdett. Ronan Keatingnek ezzel szemben lehet, hogy csalódást jelent a Turn It Onnal elért 24. helyezése.

A Top 40-es általános kislemez-listát már harmadik hete az amerikai R&B énekes Eamon vezeti a F...It (I Don,t Want You Back) című dalával, megelőzve a tinédzser Busted popfiúk Air Hostesszét. Harmadik helyre a D12-es rapperek My Band című száma került.



2004. május 04., kedd 10:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület