CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Az Európai Parlament: kiállítás a választópolgárok tájékoztatására
Az első alkalommal választó fiataloknak Választási képeskönyvből szerezhetnek információt

Az Európai Parlamentet és annak működését bemutató kiállítás nyílott ma a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ első emeletén. A kiállítás az Országos Választási Iroda segítségével jött létre, a Helyi Választási Iroda pedig megteremtette a bemutatás helyi feltételeit.
A kiállítást Dr. Tölli Katalin, Sopron Megyei Jogú Város aljegyzője nyitotta meg, jelen voltak a soproni Polgármesteri Hivatal irodavezetői, a Helyi Választási Iroda munkatársai, továbbá a helyi politikusok, önkormányzati képviselők közül két-három személy volt jelen.

A tárlat megnyitójában Sopron aljegyzője hangsúlyozta: a Helyi Választási Iroda nagy hangsúlyt fektet a soproni választópolgárok tájékoztatására, másrészt a választópolgárok érdeke, hogy minél több ismeretet szerezzenek a jövőbeni életüket hathatósan befolyásoló Európai Unióról.

A kiállított tablókon nyomon követhetőek hazánk csatlakozási törekvéseit, a Brüsszelben aláírt Társulási Szerződéstől a csatlakozási okmány athéni aláírásáig.

A folyamat egyik kiemelkedő állomása volt az országos népszavazás. Az évszázad első országos népszavazáson - 2003. április 12-én - arról határoztunk, egyetértünk-e Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozásával. E történelmi jelentőségű referendum hazánk több mint 8 millió választópolgárának lehetőséget biztosított arra, hogy részvételével és személyes döntésével közvetlenül befolyásolja Magyarország sorsát, az elkövetkezendő évtizedekben, évszázadban. Elmondhatjuk, hogy a döntés nem csak a 21. századra határozta meg hazánk sorsát, hanem az egész évezredre is. A választópolgárok 45,62%-a élt a lehetőséggel. Az országos népszavazáson a szavazók 83,7 %-a IGEN-nel voksolt. Sopronban a részvétel 57,23% volt. Az IGEN szavazatok aránya pedig 87,04%.

Az Európai Parlamentben - a 732-böl - Magyarország 24 mandátummal rendelkezik. 2004. június 13-án az európai parlamenti képviselők választására kerül sor. A választás felelős döntést igényel.
A kiállítást meglátogató - ez évben első alkalommal választó — fiatalok az itt kapott Választási képeskönyvből sok-sok hasznos, érdekes információhoz juthatnak.

A tárlat kiállítás képei bemutatják az Európai Unió rövid történetét, a bővülés folyamatát, az Unió működését.

Az Európa-eszme hirdetőinek és megvalósítóinak nevét mostantól nekünk magyaroknak is illik tudni, legyen az magyar vagy más nemzetiségű.
Ugyancsak az általános műveltség részévé kell hogy váljanak az integráció fontosabb egyezményei, ezek tartalma, létrejöttük időpontjai. Az uniós zászló, himnusz, állampolgárság, euro napjainkban a mindennapi életünk velejárói lesznek. Fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a fogalmakkal.

A híradásokban szinte minden nap hallunk az Európai Parlamentről. Ez a parlament a világon az egyetlen olyan nemzetközi politikai testület, amelyet általános választójog alapján közvetlenül választanak meg a polgárok. Egy képviselő átlagosan 600 ezer választót képvisel, ez a szám azonban kis országok esetében kevesebb, így ők felül reprezentáltak. A kiállítás segíthet az elkövetkezendő híradások jobb megértéséhez.

2004. május 1. óta Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja, az Európai Parlament | tagjainak június 13-i választásával képviseletünkről is gondoskodhatunk. Az Unióhoz való eddigi egyoldalú alkalmazkodás helyett részt vehetünk Európa jövőjének alakításában. A tagságba vetett bizalom önmagában nem elég a sikerhez, a lehetőség viszont adott, és rajtunk múlik, hogy mire használjuk.
(A kiállításmegnyitó rövidített, szerkesztett változata)



2004. május 05., szerda 21:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület