CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Tallózó az Educatio Press hírszolgálat híreiből
A tavaszi félévre a Diákhitel-igénylés végső határideje: május 15.

A 2003/2004 tanév utolsó Diákhitel-igénylési határnapja május 15-e. Mindazok, akik új igénylőként 2004. május 15-ig beadják diákhitel-igénylésüket és megfelelnek a jogosultsági feltételeknek, azok 2004. június 15-én, a tavaszi tanulmányi félév utolsó Diákhitel kifizetési napján - az igényelt összegtől függően - akár 125 ezer forinthoz is hozzájuthatnak.

A 2004. május 15-e után beadott igényléseket már csak a következő tanulmányi évre lehet figyelembe venni, ebben az esetben tehát az igénylő végérvényesen elesik a mostani tavaszi félévre kérhető Diákhitelétől.

A már törlesztési szakban lévő mintegy harmincezer ügyfél fizetési fegyelme továbbra is jónak mondható, csupán pár százalékuk halmozott fel jelentősebb hátralékot. Csak emlékeztetőül: a kötelező havi törlesztő részlet 2004-ben 3.180 Ft, melyet először a hallgatói jogviszony megszűnését követő hónap 5-éig, majd ez után minden hónap 5-éig kell átutaltatnia a törlesztőnek.

A Diákhitel Rt. - a többi diákhitel igénylő érdekében - a nem fizetőkkel szemben a jövőben is szigorúan érvényesíteni kívánja a jogszabályi előírásokat.

A Diákhitel Rt. tartja magát ahhoz a gyakorlathoz, hogy abban az esetben, amikor a törlesztő részlet hátralék meghaladja a jogszabályban rögzített mértéket "első lépésként" kipostázza az ún. utolsó fizetési felszólításokat. Ha erre nem történik érdemi teljesítés, akkor "második lépésként" következik a szerződés felmondása, aminek következtében a kamatokkal növelt kölcsönt egy összegben vissza kell fizetni. Ha az ügyfél ezen kötelezettségének sem tesz eleget, akkor következik a "harmadik lépés", ami az ügyfél adatainak átadást jelenti az APEH felé, amely intézkedik a behajtásról. A Diákhitel Rt. a közeljövőben 57 hitelfelvevővel szembeni követelését adja át az APEH-nak behajtásra.
(Educatio Press)



Balassi Bálint és a számítógépes irodalomkutatás - ME: május 10.

Horváth Iván: Balassi Bálint és a számítógépes irodalomkutatás címmel tart előadást a Mindentudás Egyetemén május 10-én (hétfőn) 19:30 órai kezdettel.

A reneszánszkutatás felfogható úgy, mint az előző információrobbanás kutatása. A nyomda forradalmáé. Ekkoriban találták fel azt, amit ma könyvnek nevezünk.
Az előadás első része egy reneszánsz könyvvel foglalkozik. Közösen megfejtjük Balassi "maga kezével írt könyvének" szerkezetét.
Csakugyan füstbe ment a 3x33 versből összeállítandó gyűjtemény terve? Vagy esetleg elkészült és fennmaradt a kötet?
A második rész tárgya egy új könyv: a költő műveinek internetes szövegkritikai kiadása, mely 1998-ban a maga nemében valószínűleg az első volt a világon. Szemügyre vesszük ennek a hálózati könyvnek egyik újítását: a programozott, véletlenszerű olvasás elvét. Az előadás tanulsága az, hogy a mi korunknak is fel kell találnia azt, amit a jövőben könyvnek fognak nevezni.
Az előadás helyszíne:
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Informatikai Épület Budapest, XI., Magyar tudósok körútja 2., Kozma László terem.
(Educatio Press)



Matsumae International Foundation ösztöndíjfelhívás

A Magyar Ösztöndíj Bizottság Irodája felhívja a figyelmet a Matsumae International Foundation (MIF) ösztöndíjára a 2005/2006-ös akadémiai évre.

A jelentkezés fő feltételei:
- korhatár: 40 év,
- doktori fokozat vagy egyetemi diploma és annak megszerzésétől számított minimum két éves kutatói háttér vagy a MIF által elismert akadémiai fokozat,
- megfelelő angol vagy japán nyelvismeret,
- japán intézményi fogadólevél.
Prioritást élveznek a természettudomány, műszaki- és orvostudomány területén pályázók.
A kiírásra nem jelentkezhet az, aki már korábban tartózkodott Japánban ösztöndíjjal vagy a MIF meghívására.
Jelentkezési határidő: 2004. július 31.
Az eredeti angol nyelvű felhívás és a szükséges adatlapok letölthetők az alábbi címen: www.mars.dti.ne.jp/~mif, illetve megtekinthetők a MÖB Iroda Ügyfélszolgálatán (1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor. 19-21., tel.: 422-0678).
(Educatio Press)



Pályázat "Harsányi István díj"-ra

A Manager Képzés Alapítvány Kuratóriuma a "Harsányi István díj" (kutatási ösztöndíj) elnyerésére 2004. évre ismételten pályázatot ír ki 2004. június 18-i beküldési határidővel.

A hazai menedzserképzés elősegítése, illetve a menedzsment ismeretek elsajátítása céljából magánkezdeményezés alapján 1991-ben életre hívott, a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság (SZVT) által gesztorált, közhasznú Manager Képzés Alapítvány a gazdasági, a műszaki és a természettudományi felsőfokú intézményekben graduális és posztgraduális, valamint a PhD képzés keretében tanuló hallgatók menedzsment ismereteinek bővítését, tudományos szintű feldolgozását hivatott elősegíteni.
Az Alapítvány Kuratóriuma a "Harsányi István díj" (kutatási ösztöndíj) elnyerésére 2004. évre ismételten pályázatot ír ki 2004. június 18-i beküldési határidővel.
A Kuratórium a menedzsment témakörben készített kiemelkedő színvonalú
- PhD disszertációkat
- diplomaterveket
- tudományos diákköri munkákat
- szakkollégiumi képzés keretében összeállított tanulmányokat
- szakcikkeket kívánja segíteni és elismerésben részesíteni.
A pályázatok elsősorban az alábbi menedzsment szakterületeken adhatók be:
- tudás menedzsment
- stratégia, üzletfejlesztés
- logisztika, anyagi folyamatok szervezése
- kontrolling, pénzügy, számvitel
- információ, informatika
- innováció, kutatás-fejlesztés
- marketing, PR
- környezetgazdaság, ergonómia, minőség
- humán menedzsment.
A pályaműveket csak írásos formában, magyar nyelven lehet benyújtani. Idegen nyelven akkor nyújtható be a pályázat, ha csatolnak hozzá egy publikációként közreadható magyar nyelvű tömörítvényt.
A pályázatok elbírálásának feltétele: a felsőoktatási intézmény hivatalos ajánlása, értékelése (tanszékvezetői, témavezetői, opponensi), valamint a pályázati adatlap teljes körű kitöltése.
Beküldési határidő: 2004. június 18-án 12.00 óráig beérkezően.
Beadás helye: Manager Képzés Alapítvány, SZVT Titkárság: 1027 Budapest, Fő u. 68. III/333.
Az ösztöndíjak átadása ünnepélyes keretek között, vagy a felsőfokú intézmények évnyitóján, diplomaosztó ünnepségén, illetőleg az SZVT közgyűlésén vagy elnökségi ülésen lesz.
A pályázati adatlap másolható, az Alapítvány Titkárságán (dr. Antos László titkár, tel: 453-6572) beszerezhető, vagy letölthető az szvt@szvt.hu címről.
(Educatio Press)



"Kereszteződések"

A Passióról "Kereszteződések" címmel rendezett film-fórumot a Berzsenyi Dániel Főiskola Örökmozgó Művészmozija és a Savaria Mozi április 21-én. A rendezvény vendégei voltak dr. Martos Levente Balázs teológus, a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Hittanár Szakának tanára és dr. Sümegi István filozófus, a Berzsenyi Dániel Főiskola Európai tanulmányok Intézetének tanára.

A beszélgetés előtt a résztvevők közösen tekinthették meg a filmet. Csaknem kétszázan fogadták el a szervezők meghívását.
Dr. Martos Levente elmondása szerint a film be akar vezetni a szenvedések titkába, és mint hívő közelíti meg az evangéliumot. A legerősebb teológiai szempont, hogy az ember szemlélje, megtapasztalja, amit Krisztus érte tett. A filmből világosan kiderül, hogy Jézus szándékosan vállalja a szenvedést és mindezt szeretetből teszi, míg a gonosz gonoszságból gyilkol.
Martos Levente a filmben kereste és meg is találta, hogy az Isten fia tiszta szívből érte szenvedett. Minden ember próbálja a látottakat saját magára vonatkoztatni és lássa meg, hogy Jézus személy szerint érte vállalta a halált, tette hozzá.
A másik megközelítés a teológus szerint a Mel Gibson által elmondott üzenet, ahogy ő próbálja a nézőknek bemutatni a történetet.
A filmbéli történet azonban néhányszor eltér a négy evangéliumban leírtaktól, mondta el Martos Levente.
Így például az evangéliumokban nem esik szó ördögről, Pilátust mogorvábbnak tűntetik fel, a holló sem szerepel, sőt a korbácsolást is csak az egyik említi meg.
A harmadik megközelítés szerint a rendező azoknak a fiataloknak készítette ezt a filmet, akik nem igazán ismerik Jézus szenvedésének történetét.

Dr. Sümegi István túl nyomatékosnak vélte a film egyes jeleneteit, amit azért nem tartott jónak, mert az emberek ezáltal elkezdik méregetni Jézust és az ő szenvedését.
A filozófus úgy gondolja, az a legnagyobb szenvedés, hogy Isten megalázkodott és emberként halt meg.
Hangsúlyozta, hogy az evangéliumok szerint a korbácsolás nem volt ennyire brutális. Viszont a filmen nem kérhető számon a történeti hűség, hiszen nincs két történész, aki teljesen egyformán vélekedik a történtekről. Sőt még az evangéliumok között is nagy az eltérés, de ezek célja elsősorban nem az események pontos visszaadása, hanem a szenvedésé.
Sümegi István arra is kereste a választ, hogy vajon mivel éri el a film a hatását: a zenével, az effektekkel, a sok vérrel. Minden bizonnyal valami mással is, ennél többel, vélekedett. Hiszen Jézust a mi bűneinkért feszítették keresztre, tehát ami történt, az értünk is történt. A film csak hittel együtt éri el hatását. Akik nem hisznek, azoknak sokkal kevesebbet mond.

A beszélgetés végén a jelenlévők rengeteg kérdést tettek fel. Szó volt antiszemitizmusról, melyről Sümegi István elmondta: azért nem felelhet a film, hogy mire használják fel, illetve ahogy mindennel vissza lehet élni, úgy ezzel az alkotással is. Egyes vélemények szerint Jézus szenvedését hitelesen előadni anélkül, hogy antiszemitizmus ne legyen benne, lehetetlen.
(Educatio Press)



2004. május 06., csütörtök 18:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület