CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Magyar filmek Cannes-ban
www.dunatv.hu
Hat év után újra szerepel magyar játékfilm a május 12-én kezdődő Cannes-i filmfesztivál hivatalos programjában. Antal Nimród Kontroll című alkotása a legjobb első filmnek járó Arany Kameráért versenyez.

Ez az első olyan filmfesztivál Cannes-ban, amikor Magyarország az Európai Unió tagjaként az idén egyedüliként szerepelhet a rangos filmmustrán. Hazánk a Magyar Pavilonban a magyar filmekről, a szakmáról és a filmtörvényről tájékoztatja az érdeklődőket, ami egyben új együttműködési lehetőséget is jelenthet a külföldi producerekkel - közölte Vezér Éva, a Magyar Filmunió igazgatója. Antal Nimród játékfilmje mellett Mundruczó Kornél Kis Apokrif No2 című vizsgafilmje is bemutatásra kerül a Cinéfondation elnevezésű programban, amely a legkiválóbb főiskolás filmeket vonultatja fel a fesztiválon.



Uniós internet címek jövő áprilisától
ww.mti.hu
Az Európai Unióban 2005 áprilisában vezetik be az "eu" végződésű internet címeket, domain neveket. Mint azt az unió illetékesei elmondták, a jövő év áprilisától regisztrálják majd a jelentkezőket, addig még hosszú előkészületeket kell végezni. Júniusban és júliusban határozzák meg a regisztrációs helyeket, majd előreláthatólag decemberben kezdődik az a négy hónapig tartó időszak, amikor a magánszemélyek benyújthatják "eu"- s címre vonatkozó igényeiket. Valamennyi márkanévvel rendelkező cég, vagy magánszemély igényt formálhat "eu"-végződésű internet címre, feltéve, ha valamelyik EU tagországban lakóhellyel rendelkezik. A címek elosztásánál a szokásos elvet érvényesítik: a korábban jelentkező kapja meg a cím viselésére a jogot.
Világszerte 46,5 millió internet címet regisztráltak eddig, közülük 28,1 millió "com" végződésű.


Magyar páros premierje a Greenpeace tengeri bevetésén
Népszabadság  • Szerző: Pogár Demeter
 
Soós Attila kifeszíti a feliratos vásznat: Génkezelt élelmiszer - ne vásárold! (kép: Forrás: Greenpeace)
A Greenpeace International Esperanza nevű hajója – világméretű kampány keretében – az elmúlt két hétben két, génkezelt szóját szállító hajót állított meg a Földközi-tengeren: április 28-án Malaga kikötőjénél a Winnert, május 9-én pedig a Velencéhez közeli Chioggánál a Keoyang Majestyt. A mozgalom történetében először a tengeri akciókban részt vett két magyar aktivista is. Római tudósítónk a két hajófoglalás között a ravennai kikötőben, az Esperanza fedélzetén találkozott velük.
 
Az Esperanza legénysége tudta, hogy a szállítmány Argentínából érkezik, és hogy Malagába fog megérkezni, de azt pontosan nem, hogy mikor. Napokig várták Spanyolország partjainak közelében, hogy a Winner átkeljen a Gibraltári-szoroson. Addig a nyílt vízen gyakorolták, hogyan lehet a motorcsónakokból a saját hajójukra felmászni, de a célpontból is felkészültek – a Winner testvérhajójáról készült fotók alapján.

– Amikor jelezték, hogy jön a hajó, azonnal beöltöztünk. Reggel háromnegyed nyolckor már csapdosott a tengervíz a szemembe – emlékezett élete első tengeri bevetésére Soós Attila.

A Winnert két rohamcsónakkal kö-zelítették meg, s kalóztechnikával kötéllétrákat akasztottak a hajó korlátaiba. Első hullámban négy mászóember elfoglalta a fedélzeti rakodódarukat és a magasban kibontotta a Greenpeace tiltakozó transzparenseit. A négy mászó közül az egyik Attila, egy további pedig a barátnője, Kondor Éva volt. A második csoportban mentek a többiek, a tartós berendezkedéshez és a mintavételhez szükséges felszereléssel. Eközben állandóan zuhogott az – Andalúziában egyébként ritka – eső.

A meglepett indonéz személyzet nem tanúsított ellenállást, s a kapitány is csak akkor ijedt meg, amikor a Greenpeace-aktivisták feltörték a kifogásolt rakomány plombáit. Megpróbálta leparancsolni a „kalózokat”, de azok nem mozdultak, amíg nem tudtak közvetlenül kapcsolatba lépni a tulajdonossal. A foglalás végül 13 órán át tartott: a Nidera szállítmányozási cég este kilenc körül egyezett bele a tárgyalásokba.

– Át volt ázva minden ruhám. A daru kezelőfülkéje igen szűk és büdös volt, nem lehetett benne pihenni. Abban reménykedtem, hogy minél előbb visszakerülünk az Esperanzára, ahol fel tudok majd melegedni a szaunában – idézte fel a kaland élményét Éva.

És hogy miért olyan fontos két magyar számára, hogy testi épsége kockáztatásával génkezelt szójaszállítmányokat tartóztasson fel a tengeren? Nos, Éva szerint az emberek többsége otthon nincs is tudatában annak, hogy voltaképpen menynyi szóját is fogyaszt: az élelmiszereknek ugyanis a 60 százaléka tartalmaz valamilyen formában szóját. Az pedig, hogy a génmanipulált növények biztonságosak lennének, egyáltalán nem bizonyított.

A magyarok úgy kerültek a hajóra, hogy a Greenpeace kelet-közép-európai mászókat keresett két hónapos mediterrán kampányához. Mindketten megfeleltek, hisz tapasztalt hegymászók és képzett fotósok is egyben (a fiatalember több évet dolgozott különböző képes magazinoknál, s New Yorkban is megfordult, hogy a szakmában tovább képezze magát). Ráadásul május elseje óta EU-állampolgárok is. Ez utóbbi azért fontos, mert a hatóságok, ha úgy adódik, nem tudják őket kitiltani az unió területéről. Mindketten gyerekkoruk televíziós élményei óta vágytak arra, hogy közük legyen a Greenpeace-hez. Évát egy atomhulladékot szállító vonat megállításáról, Attilát egy bálnavadászat megakadályozásáról készített képsorok „fertőzték meg”.

–Csodáltam ezeket az embereket, a bátorságukat, azt, hogy konkrétan is tenni mernek az állatok megmentéséért – mondta Soós Attila. Elmesélte azt is, hogy édesapja, aki kolozsvári iskolaévei idején sokszor elvitte hegyet mászni, megtanította rá: „ha képes vagy rá, hogy a teli konzervet felvigyed magaddal a csúcsra, arra is képesnek kell lenned, hogy az üres dobozt onnan le is hozd utána”.

Az Esperenza magyar Greenpeace-párosa voltaképpen a közöttük szövődött kapcsolatot is a környezetvédő mozgalomnak köszönheti: egy közös háromnapos kiképző táborozás idején, sámántánccal megbabonázott hangulatú tábortűznél „jöttek össze”. A jövőjüket is ökológiailag tisztán képzelik el: egy kis földet szeretnének venni valahol az erdélyi hegyekben, oda egy faházat építenének, törpe vízgenerátoros és napelemes energiaellátással. Gyerekeket táboroztatnának itt, akiknek megmutathatnák, hogy „a tehén nem lila” és „a tojást a tyúk tojja”.

A Greenpeace oktatóitól a Föld vé-delmének alapszabályai mellett megtanulták, hogyan kell területeket, épületeket „blokkolni”, úgy, hogy az erőszaknak még csak a látszatát is elkerüljék. Megtanították nekik, hogy ellenállás közben a kezüket véletlenül se emeljék fel, mert így olyan felvételek készülhetnek róluk, amelyeket az agresszivitás „bizonyítékaként” használhatnak fel ellenük.

A paksi, rendőri erőszakba torkollt tiltakozáson nem voltak jelen, de a Zengőért szervezett összefogásban mindketten részt vettek. Éva egyike volt azoknak az aktivistáknak, akik ott egy fához láncolták magukat. Attila részese volt egy, ESSO-benzinkutak ellen szervezett luxemburgi akciónak is, amely arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy az olajipari óriás nem áldoz a környezetvédelemre.

Az Esperanzára kerülésükkel kapcsolatban szomorúan mesélték: amikor otthon híre ment, hogy részesei lehetnek a Greenpeace tengeri tiltakozásinak, sokan azt kérdezték tőlük: mennyit kaptok ezért? Magyarországon ugyanis makacsul tartja magát az a tévhit, hogy a Greenpeace-aktivisták pénzt kapnak azért, amit tesznek.

Pedig ez a vállalkozás nem erről szól, s még csak nem is kényelemes sétahajókázás. Az amszterdami bejegyzésű Esperanzán – amelyet eredetileg tűzoltóhajónak épített a gdanski hajógyár a szovjet haditengerészet részére – mindenkinek megvan a feladata: a profik a gépkezeléssel és a hajó navigálásával vannak elfoglalva, az amatőrök pedig ha kell, takarítanak, rozsdafoltokat csiszolnak és festenek le, vagy éppen a konyhán segédkeznek. És persze gyakorlatoznak: újra és újra elpróbálják, hogyan kell átmászni a motorcsónakról a hajóra a hullámzó tengeren, „amikor minden mozog minden irányba”. Van videó és szauna, s az ennivaló ingyen van ugyan, de keményen meg kell dolgozni érte. A sörét már mindenki maga fizeti, és még Greenpeace-póló sem „jár”.

Éva és Attila számára az a legnagyobb élmény, hogy testközelből ismerhette meg a Greenpeace-szellemet: itt, az Esperanzán, ahol ott vannak a mozgalom veteránjai is, de nincsenek „nagy emberek”, nem kell „viselkedni”, s szerény angol tudásuk ellenére is gyorsan befogadta őket a sokszínű és barátságos nemzetközi közeg.

– Ezt már megtapasztaltam, ez az enyém, ezt az élményt már nem tudják elvenni tőlem – mondta Éva.

– A jó cselekedet jóérzéssel tölt el. Most, hogy részt vettem ebben az akcióban, úgy gondolom, hogy nem kell majd szégyenkeznem a gyermekeim, unokáim előtt, hogy nem tettem semmit az ő Földjükért – összegezte tapasztalatait Attila. Búcsúzkodás közben felhívta a figyelmemet, hogy megint rosszra fordult az idő, s ez az ő kurta tapasztalata szerint azt jelenti, hogy ismét akció készül.

A RAI másnap esti híradója jelentette, hogy az Esperanzáról négy ember kapaszkodott fel egy Chioggába tartó szójaszállító hajóra és odaláncolta magát a fedélzethez. Mivel az Esmeraldán jelenleg összesen négy mászó van, nem volt nehéz kitalálni, hogy a magyar Greenpeace-esek köztük voltak.

Ravenna, 2004. május

 A szivárványharcosok

A Greenpeace mozgalom „időszámítása” 1971-ben kezdődött, amikor vancouveri környezetvédők maroknyi csoportja elhatározta, hogy megakadályoz egy, az alaszkai Amchitka-szigeten – egy tektonikus törésvonal mentén – tervezett amerikai nukleáris kísérletet, s megmenti az ott honos ritka madarakat és vidrákat. Bár a robbantást az USA mégis végrehajtotta, még ugyanabban az évben befejezte kísérleteit a szigeten, amelyet természetvédelmi területté nyilvánított.

Az első aktivista csoport, úton Amchitka felé ellátogatott a cree indiánokhoz, akik egy legendájuk főszereplői után szivárványharcosoknak nevezték el őket; a történet a pusztulás szélére sodródott Föld megmentéséről szól.

A Greenpeace talán legnagyobb sikere, hogy 1975-ben a Muroroa-zátonynál folytatott tiltakozásaival a föld alá kényszerítette a francia légköri nukleáris kísérleteket. A francia titkosszolgálat 1985-ben Aucklandban felrobbantotta a mozgalom Rainbow Warrior (Szivárványharcos) nevű hajóját. A merényletnek egy halálos áldozata is volt.

A mozgalom médiatudatos, merész – ejtőernyősök, vitorlázók és sziklamászók bevonásával végrehajtott – radikális, de erőszakmentes akcióival a többi között az olajszennyeződések, a károsanyag-kibocsátás, a bálnavadászat és a génmanipuláció káros hatásaira hívta és hívja fel a figyelmet.

Az amszterdami székhelyű Greenpeace-nek jelenleg negyvennél több országban – köztük hazánkban – csaknem hárommillió támogatója van. Magyarországon elsősorban a paksi reaktorbaleset nyomán tartott megmozdulás megszervezésével és a Zengő-hegyi tiltakozás támogatásával tette magát ismertté.

A génkezelt élelmiszerek

A genetikai módosítás (GM) eljárása során élő szervezetek (adott esetben növények) DNS-ébe idegen géneket visznek be, ami megváltoztatja az alany génszerkezetét, bizonyos esetekben megszüntetve azok egyes tulajdonságait, más esetekben újakat létrehozva. A biotechnológiai eljárás hívei szerint a termények így ellenállóbakká vállnak az időjárással és kártevőkkel szemben. Az ellenzők ezzel szemben azt állítják, hogy a genetikai manipuláció nem veszélytelen, mert következményei kiszámíthatatlanok, az eljárás által olyan növények jöttek léte, amelyek sohasem voltak az emberi táplálkozás részei. Az opponensek fő érve, hogy a génkezelt élelmiszerek veszélytelen voltát egyelőre senki sem bizonyította. Ezzel szemben az első keresekedelmi forgalomba került, genetikailag módosított szójaféle, a Monsanto RR esetében 2000-ben bebizonyosodott, hogy a DNS-ében új szegmensek jelentek meg.



Felújítják a waterloo-i csatamezőt
www.radio.hu
Felújítják a waterloo-i csatamezőt, hogy a világtörténelem egyik leghíresebb ütközetének helyszínén méltó módon fogadhassák az ide látogató turistákat.
 A Brüsszeltől délre fekvő mezőn 1815. június 18-án ütköztek össze Napóleon francia császár hadai a Wellington brit herceg vezette szövetséges haderővel.
A csatatér környéke jelenleg igen elhanyagolt állapotban van.  

Magyar borrali Dakarban
www.nol.hu  • Szerző: Marnitz István
 
Helybeliek töltik a magyar palackot magyar üdítővel Szenegálban
Azok a honfitársaink, akik jövőre célba érnek a Párizs–Dakar-ralin, az emberpróbáló küzdelemben kiszáradt torkukat ottani magyarok által gyártott itallal öblíthetik le.
 
Üdítőital- és borpalackozó üzemet létesített Dakarban, Szenegál fővárosában az ott élő Berzsenyi Béla és felesége – tudtuk meg. A házaspár hat éve szállít az Észak-Afrika nyugati partján fekvő tízmilliós államba magyarországi bort és pezsgőt. Az utóbbi években a francia hagyományokat a borkultúra terén is hűen őrző ország piacán évi 120 ezer palack értékesítésével tízszázalékos részesedést értek el. (Noha a lakosság 90 százalékát kitevő muzulmánok elvileg nem isznak alkoholt, azért Berzsenyiék szépen megélnek belőlük.) Fő magyarországi partnereik a Hungarovin, a szabadegyházi Boldex Kft. és a kerekegyházi Kabai Kft. Kérdésünkre, miért – az onnan igencsak távoli – Magyarországról szerzik be termékeik többségét, Berzsenyi Béla úgy felelt, „talán nosztalgiából”.

A 80 millió forint értékű beruházással elkészült palackozóüzem azért létesült, mert a szenegáli kormány nemrég védővámokat léptetett életbe a borra és a pezsgőre, így a helyi gyártás jövedelmezőbbé vált. A palackfújót, az üdítőgyártó és -töltő gépsort, illetve a tárolótartályt Magyarországról szerezték be, és az üvegek alapanyagául szolgáló műanyag tekercseket, a mustmassza formájában érkező boralapanyagot, valamint az üdítőital-koncentrátumot is magyar cégek szállítják (ezekre a termékekre nincs védővám). Berzsenyi Béla megemlítette, hogy üzemvezetőjük, Lapid László főborász ötvenöt évesen vállalta a dakari kalandot. A beruházásra létrehozott Santos Trading nevű céget a házaspár ötven százalékban birtokolja. A másik fél egy spanyol pénzügyi befektető, bizonyos Diego Perez, aki nem vesz részt a napi munkában. Berzsenyiék napi kétezer palack – körülbelül fél euróba kerülő – másfél literes üdítő és ezer üveg literes kiszerelésű, egy eurót kóstáló, olcsó asztali bor gyártásával számolnak. A család a Szenegál által teljes mértékben körülvett, brit kultúrájú Gambiából irányítja az üzletet, de az ottani piacban nem látnak akkora fantáziát.

Berzsenyiék jól ismerik a Dakarba évente menetrendszerűen érkező magyar ralisokat: hat éve még el is szállásolták a sportembereket, ám amióta a versenyzők láthatólag jobb anyagi helyzetben vannak, inkább a közös városnézések, kulturális programok kerülnek előtérbe. Jövőre pedig minden bizonnyal egy kis hazaival is megvendégelhetik őket.



Eltűnnek az Indiai-óceán korallszigetei?
www.magyarhirlap.hu
Az Indiai-óceán elveszítheti korallszigeteit a következő 50 évben, ha folytatódik a víz hőmérsékletének emelkedése, és a globális felmelegedés okozta károkat nem állítják helyre a zátonyokon - közölték hétfőn tengerszakértők.
 
A Seychelles-szigetek is veszélyben vannak
 
A globális felmelegedést okolják a tudósok azért, hogy Mozambiktól Eritreán át Indonéziáig a korallzátonyok 50-98 százalékban elpusztultak. Okunk van azt gondolni, hogy ha a karbondioxid fokozódásával együttjáró klímaváltozás folytatódik, a földfelszín és az óceánok hőmérséklete is emelkedni fog - mondja Carl Lundin, a svájci a Világmegőrzási Unió (IUCN) tengeri programjának vezetője.

A tudós szerint ha minden marad a régiben, jó esély van rá, hogy ötven éven belül eltűnnek a korallszigetek. Ezek a természeti képződmények egyébként igen érzékenyen reagálnak a külvilág változására. A felmelegedés például könnyen az atollok elszíntelenedéséhez és pusztulásához vezethet.

Lundin szerint az 1998-as El Nino-hatást követte a tengeri áramlások elhúzódó felmelegedése, s ez okozta az Indiai-óceán koralljainak széleskörű pusztulását. A kutató szerint az egyedülálló ökoszisztémával rendelkező Seychelles-szigetek különösen nagy veszélynek vannak kitéve.  Xinhuanet/Reuters



Hurráoptimizmus vagy tárgyilagos szembenézés a jövővel?
www.erdelyinaplo.hu

      Az Európai Unió (EU) történetének legnagyobb b?vítésére került sor: május elsején tíz ország, köztük Magyarország csatlakozott az unióhoz. Az EU ezzel 25 tagállamot tömörítő, összesen mintegy 450 milliós közösséggé, a világ legnagyobb összefüggő szabadkereskedelmi övezetévé vált.
      Magyarországgal egy id?ben Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Észtország, Málta, illetve Ciprus görögök lakta része csatlakozott az eddigi tizenöt uniós tagországhoz: a csatlakozók összesen mintegy 75 milliós lakossága uniós állampolgárrá vált.
      Az optimisták szerint a bővítés Európa történelmi újraegyesítését jelenti a XX. században kialakult több évtizedes megosztottság után. A tizenöt évvel ezelőtt még két ellenséges katonai-politikai tömbre oszló kontinensen először alakult ilyen hatalmas közösség. A bővítésben résztvevő közép- és kelet-európai országok számára a csatlakozás tizenöt éves, legtöbbször fájdalmas reformfolyamat végkifejletét jelenti.
      Míg Medgyessy Péter magyar miniszterelnök és a kormánypártok szónokai megnyilatkozásaikban főleg a csatlakozás pozitív oldalairól, a várható előnyökről beszéltek, Václav Klaus cseh elnök a nemzethez intézett éjféli beszédében pragmatikusan így fogalmazott: előfordulhat, hogy csalódnak majd az Európai Unióban. Klaus jelképes üzenetként – beszédének helyszínéül a közép-csehországi Blanik-hegyet választotta. A legenda szerint a hegy alvó lovagokat rejt magában, akik akkor ébrednek majd fel, ha meg kell menteni a cseh hazát.
      Tény, hogy a csatlakozó országokban, így Magyarországon is megoszlanak a vélemények arról, hogy mi várható a közeljövőben az új EU-tagságtól. Sokan attól tartanak, hogy az árak emelkedésével jelentősen csökkenhet az életszínvonal, másrészt a kis és közepes vállalkozók tízezrei mehetnek tönkre, akik rövid idő alatt nem felelnek meg az igen szigorú uniós elvárásoknak. Ez a folyamat leginkább a mezőgazdaságból élőket fenyegeti, akik többszörösen hátrányos helyzetben vannak uniós társaikhoz képest. Sokan a globalizáció győzelmének tartják az unió új bővítését, mivel az integráció legnagyobb győztesei egyértelműen a multinacionális cégek.
      A határon túli magyarság békés újraegyesítése továbbra is a távoli jöv? ködébe vész, hiszen a többi nemzetrész (Felvidéket kivéve) egyelőre a kintrekedtek táborában vár bebocsátásra. A következő évek nagy kérdése, hogy a magyar politikai elit miként tudja Brüsszelben képviselni, megjeleníteni a határon túli magyarság jogos követeléseit.
O. A.



2004. május 11., kedd 20:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület