CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


Háát... haladgatunk...

A 'bond' köteléket is jelent


A 'bond' (Tudják! "Nevem Bond. James Bond") köteléket is jelent. Nyilván ezért választotta az Ericsson Magyarország május 11-i szakmai napjának "talajául" a 007-es ügynök egyik filmjének (Aranyszem) nyitóképeit és filmzenéjét. E virtuális talaj adta meg a nap alaphangulatát. Mozgalmas, lebilincselő - kivételekkel (mert akadt unalmas előadás is) -, és nagyon-nagyon elgondolkodtató volt.

Amikor az agyunkkal vezérelt számítógépeken törik a fejüket ikszek és ipszilonok, okos koponyák a világ nem egy kutatóközpontjában - a magyar újságíró vidáman használja és kihasználja billentyűkkel "vezérelt" PC-jét és mobiltelefonját, és nem igazán számít arra, hogy a közeli hónapokban vagy években számára is kézzelfogható közelségbe jönne ez a gondolatvezérelt hogyishívják (igazán, tényleg, kíváncsi leszek, mi lesz majd a neve...). A nem szakújságíró (pl. jómagam) esze a kitűnően megszervezett, prezentált (video, power point) előadás alatt, amikor a sok számadat és szakmai fogalom - elektrotechnikai: bemenő jel, kimenő jel, jeltovábbító, jelátalakító, rézkábel, optikai kábel, valamint speciálisan mobiltávközlési: DSL, ADSL, MMS, 3G - és a bemutatott berendezések sokatmondóan sorjáztak a szakma számára (mobiltávközlési cégek), nos, az ember esze egy kicsikét elkalandozott.

Oda, az ősi-ősi dobjelekhez. Ott is a rezgés dominált. A dob bőrfelülete volt a rezgésgeneráló, a dob teste az erősítő, az egész eszköz plusz az emberi tenyér, ujjak, kar mozgása, izomereje voltak a rezgés kiváltói... a levegő a jeltovábbító - valahol messze pedig egy másik ember koponyájában a dobhártya a jelvevő "berendezés" - és az információk továbbítódtak. Aztán jöttek a harangok, majd "kisvártatva" Bell... Alexander Graham Bell. Meg a mi Puskás Tivadarunk... és sokan-sokan mások, ezrek, tízezrek, százezrek, akik fejlesztésen és előállításon dolgoztak-dolgoznak - hogy ma mindenkinek lehessen mobiltelefonja, nem csak Muldernek és Scullynak az X-aktákban. Emlékeznek az első sorozat ősöreg mobiljaira?

Nos, manapság ott tartunk - vagy tartanak, akik tartanak, tehát meg is tudják fizetni... beleértve országokat és mobiltávközlési cégeket is -, hogy a mobiltelefon (ügyes mindenféle eszközök, központok, tornyok, műholdak, programok segítségével) már videotelefon lehet, és a mobilon tévézhetünk, netezhetünk (a többes szám alatt minket, embereket kell érteni, mai embert, a Földön, ahol épp egekbe szökik az olaj ára... és tudjuk, hogy az milyen csúnyaságokat csinál a különféle iparágakban... akár a szép jövőbe nézegető mobiltávközlésben is...), azaz: a kapcsolatteremtésnek és informálódásnak olyan széles spektrumú lehetősége, eszköze a mobiltelefon (no, persze, a megfelelő fejlesztésű, újdonatúj, de hát ezt nem is kell mondanom), amilyenről Bell egyáltalán nem alkothatott valami halvány elképzelést sem anno.

És persze mindjárt magának követelné az igazi érdemeket Faraday **Michael Faraday (1791-1867) British physicist and chemist... ...was the discoverer of electro-magnetic induction, electro-magnetic rotations, the magneto-optical effect, diamagnetism, field theory and much else besides. http://inventors.about.com/library/inventors/blfaraday.htm** , vagy őt megelőzően mindazok, akik csak az elektromos áram mibenlétéről sejtéseket fogalmaztak meg, akik a legeslegelőször kísérleteztek vele stb. És "Állj! Állj!" - jöhetne a dinamók, motorok, mindenféle, az elektromossággal összefüggő berendezések mindmegannyi feltalálója, beleértve az atomenergiából kapott elektromos árammal kapcsolatos speciális szerkezetek összes konstruálóját is, protestálni, hogy "De ha én nem vagyok, nem tartanátok itt!".

Igen, akkor nem gondolkozhatnék azon, hogy bedugom a dugót a konnektorba, és kivasalom a blúzom délutánra, és azon sem, hogy felkattintom a villanyt, ha sötét van. Meg azon sem álmodozhatna senki, hogy milyen hasznos is lesz, ha már széles körben elterjed a képes-hangos mobil, mert ha nem tud mit felvenni a hű, de fontos eseményre, csak odatartja a videotelefonját a szekrény elé, és megbeszéli a barátnőjével, netán a kedves mamával képpel-hanggal: mit tanácsol...

Igazán nem akarok itt borúlátóskodni, de mindig újra és újra eszembe jutott e csodálatos technikával ismerkedvén az Ericsson szakmai napján - mely napon reggel hallgattam a rádióban, hova magasba kúszik is világszerte a kőolaj ára -, hogy vajon tényleg így lesz-e, erre haladunk-e, ilyen lesz-e a jövő, ha netalántán ismét leselkedik ránk egy újabb olajválság. Nem lesz-e megint olyan kemény helyzet itt-ott a világban, beleértve EU-tagállam hazánkat is, hogy az emberek a fűtés megoldásával, az autó üzemanyagának valahogy beszerzésével sokkal inkább foglalkozni fognak, mint azzal, hogy video-konferenciázzanak Velence gondolája, egy japán expresszvonat és mondjuk, himalájai hegymászó barátjuk sátrának helyszínei közt? Én a technikára szavazok. Felteszem, Ön is így van ezzel, és Te is így gondolod. Azután majd meglátjuk, egy-két éven belül társaloghatok-e gyermekeimmel városok-országok között, dobálva a rezgéseket jelkibocsátón, jelátalakítón, jeltovábbítón keresztülbukdácsoltatva, és mindeme folyamatot a kezemben tartott holmikkal fogalmam sincsen, gyakorlatilag-materiálisan hogyan, de én magam fogom létrehozni, elindítani... mert én vagyok a császár, a nagyon-nagyon istenített felhasználó, az ügyfél, a fogyasztó, akiért (és akinek pénzéért) ezen a világon minden tökéletesítés, fejlesztés, újítás történik.

Ha nem szóródik az életünkbe a Szahara keserű homokja, újabb csodálatos technikai megújulás előtt állunk! A számítógép és az internet után immáron a mobiltelefóniában.



A kép forrása: http://www.adts.info/hidrogen/index.htm

Sebők Lili



2004. május 12., szerda 14:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület