CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Édesapja mellett lelt végső nyughelyet Sopronyi-Thurner Ferenc

Sopronban saját és családja kívánságára a tegnap végső nyughelyére, a Szent Mihály temetőbe, édesapja mellé helyezték Sopronyi-Thurner Ferenc hamvait.
Sopronyi Thurner Ferenc, a hajdani, népszavazás idejében tevékeny polgármester második fiaként, 1916. augusztus 19-én született Sopronban, ahol tanulmányait is végezte, és ahol a bányamérnöki diplomáját is szerezte. 1941-ben Budapesten szerzett gépészmérnöki diplomát, és a Soproni Selyemiparnál kapott állást. 1943-ban tartalékos hadnagy – mérnökként a Dunai Repülőgyárral került ki Ausztriába, majd Angliába, végül Kanadába., ahol 1999. június 5-én, 82 éves korában bekövetkezett halálig élt.

Walter Dezső polgármester a sírnál tartott búcsúztató beszédében felsorolta azokat a sikeres mérnöki munkákat, amelyek Sopornyi Turner Ferenc nevéhez kapcsolódnak: A Montreali Olimpiai Stadion üléseit mozgató berendezés, a Mirabelli Repülőtér csomagszállító rendszere, számos Alumínium Olvasztómű tervezése, kivitelezése, üzembe helyezése. Beosztottként és vezetőként is mindig az alaposság, a határozottság jellemezte.
Sok Kanadában letelepült magyar és más nemzetiségű mérnök köszönheti sikeres pályakezdését Thurner Ferencnek.
,,Nem csoda hát, hogy 1999-ben Montrealban tizennégy különböző nemzetiség vett részt a búcsúztatásán - mondta Walter Dezső polgármester.
,,Sopronyi Thurner Ferenc nagy elismerésnek örvendett a sok nemzetiségű kanadaiak körében. Ezt hangsúlyozták a ravatalánál álló szónokok, a Kanadai Magyar Mérnök Egyesület elnöke és a Magyar Köztársaság Nagykövete Papp Sándor is.
Hajtsunk fejet tisztelettel Sopronyi - Thurner Ferenc emléke előtt, hiszen távol hazájától élete végéig arra törekedett, hogy a magyarságot megismerjék és tiszteljék a világban, hogy Sopron történelmét, kultúráját ismerjék, hagyományait ápolják a Kanadai magyarok.
Ebben partnere volt felesége Gyöngyi, akinek köszönhető, hogy a Thurner - hagyaték értékes darabjai eljutottak városunkba, a Soproni Múzeum gyűjteményét gyarapítják, s hogy eddig is több ezren láthatták különböző kiállításokon.
A Thurner - hagyaték túlmutat tárgyakon, emlékeken, a Thurner - hagyaték elsősorban a Soproniak szívében él, a Sopront ismerők és szeretők szívében él tovább.
Sopronyi - Thurner Ferenc hamvai hazatértek. Immár magyar földbe nyugosznak, a Soproni fenyvesek aljában, az idők végezetéig.
Emlékét megőrizzük!" - hangzottak Walter Dezső polgármester szavai.
Sopronyi Thurner Ferenc újratemetésének szertartását Horváth Imre városplébános celebrálta.

H.Á.-T.É.
Fotók: Lobenwein Tamás2004. május 12., szerda 21:57


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület