CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 12., vasárnap, Pongrác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Abdai Géza szerint jól működik a koalíció

Többség és kisebbség
Abdai Géza szerint jól működik a koalíció

A Polgári Szövetség frakciója hét tagot számlál a soproni képviselő-testületben: négyet a Fidesz, kettőt az MDNP, egyet pedig az MDF delegált a három alpolgármestert adó testületbe. Abdai Géza frakcióvezetőt elsősorban a frakció konszenzusteremtő képességéről, valamint a koalícióban betöltött szerepéről kérdeztük.

- A koalíció a várost irányító szövetségként működik, jól végzi a munkáját. Nagyon sok munka van amögött, hogy ezt így ki lehessen jelenteni. Léteznek különféle fórumok, ahol egyeztetünk - úgy a koalíció, mint a frakció szintjén. A véleményeket, érdekeket a bizottsági hetet megelőzően hangoljuk össze, amikor a bizottsági üléseken képviselendő álláspontokat alakítjuk ki. Hasonlóképpen a közgyűlést megelőző napon is tartunk egyeztetést, amikor a módosító indítványokat, illetve a bizottsági üléseken elhangzottakat vitatjuk meg.

- Hogyan lehet a politikai csatározások közepette a különböző álláspontokat összehangolni a koalíción belül?

- Néha előfordul, hogy szinte "csont nélkül" mennek át javaslatok, ám a legtöbb esetben valóban konszenzusra kell törekedni. Én nem emlékszem rá, hogy bármikor is érvényre kellett volna juttatni a szigorú szavazási fegyelmet. Mindenkinek tiszteletben tartjuk az egyéni nézőpontját. Persze előfordulnak esetek, amikor nem érhető el a tökéletes egyetértés, de ez egy tizenötfős koalíciónál előfordul. Nyugodtan kijelenthetem, hogy a többség egyetlen határozati javaslatnál sem erőlteti rá akaratát az adott kisebbségre, a koalíció által beterjesztett javaslatokban minden képviselő álláspontja érvényre jut.

- Néhány esetben úgy tűnt, mintha a koalíciós egység egy pillanatra megbomlott volna. Minek köszönhetők a kiszavazások?

- Én ezzel nem értek egyet, hiszen a sajtó is azzal van tele, hogy működik a szavazógép. Pontosan ezért igyekszünk olyan álláspontokat kialakítani a közgyűlésre, amelyet mindenki el tud fogadni. Sokan csak arra várnak, hogy a koalíciós partnerek mikor kerülnek összetűzésbe egymással, vagy mikor vitatkoznak. Viták vannak, de építő jellegűek és nem olyanok, amelyeket egy bulvárlap el tudna adni.

- Módosul a frakció politizálásának stílusa 2000-ben?

- Továbbra is a kulturált, személyeskedésektől mentes politizálást kívánjuk megvalósítani a képviselő-testületben. Nem akarunk felesleges politikai vitákat gerjeszteni, természetesen az ilyenek elől nem térünk ki, ám semmiképpen sem szándékozunk azoknak forrásai lenni. Az esztendő során majd merülnek fel kardinális kérdések, mint az ipari park, a Magyar Művelődés házának a felújítása... Ezek eredményezhetnek hangos vitákat.

Farkas Ciprián



2000. január 20., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület