CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Nyári fesztiválajánló- második rész
Sziget - Hozd ki anyádat is!
1999-2001

A Sziget Fesztivál, ahogyan múlt héten olvashattuk lapunk hasábjain is, idén augusztus 4-11. között kerül megrendezésre. Elég nehéz néhány szóban összefoglalni, pontosan mit is jelent ez az egész a fiatalok számára, s hogy mennyire nem arról szól már, mint az 1993-as első fesztivál. Mennyi kultúrális és családi program van, mennyi nem rockzenei előadás, mennyi beszélgetés, találkozás. S mennyi ember.
1999 óta tudósítunk erről a rendezvényről, ajánlóként nézzük végig együtt, hogy az elmúlt évek során mi mindent írtak szerzőink...

1999
A napfogyatkozás éve. Apocalyptica jött és sikert aratott. A hőskor vége felé járunk, újságunk először megy ki a Szigetre.

Sziget, valahanyadjára
"Mert a sziget, a sziget, a sziget, háton a leglepattantabb hátizsákban a legretkesebb hálózsákkal. Az első nap tömeges vonatozásával, aztán keresztül a városon, a túlterhelt HÉVjével, hevével, baloldalt elhúzó Árpád feje és delem utcákkal, megrettent benzinkutasokkal, a sorbanállással, a biztonsági őrökkel, motozásokkal, és az azt követő hét nappal, az elveszésekkel és elvesztéssekkel, kába fejjel, és sípcsontba vágó sátormadzagokkal..."

Robinson torzul - sziget1
"Egy helyen kell lenni. Pontosabban mozogni kell, véletlenszerűen, és elengedni mindent, ami fontos, avagy annak tűnik."

Negyedik nap
"Továbbá beköltözött a Love parade is, na jó csak egy kamionnal, de az legalább vérprofi, szépen lassan halad keresztül a szigeten, mellette pörögni testedzésnek is remek, bizton állíthatom"

Ötödik nap
"Az elmúlt évek során folyamatosan nőtt a khm, az illemhelyek száma, a zuhanyozóké nem. A héven már nem csak a prosztó filatorigát megállót duruzsolja a hangos, hanem Filatorigát-Pepsi szigetet. Elfogadtuk a mobil telefonok jelenlét, ki előbb ki később. Néhány éve még tömeges fujjogást-vesszőfutást előidéző maroktelefonok látványa teljesen beépült, sőt ahogyan kinéz jövőben az egyetlen biztos megoldást jelenti a tragikus senkinemtalálsenkit helyzetre, amit csak nagyon kevéssé enyhített az üzenőtáblák telepítése."

2000
A nyolcadik fesztivál. Ettől az évtől külön rovatban foglalkozunk a Fesztivál eseményeivel. Megjelenik a Pannon Praktikum Világzenei Nagyszínpad. Van egy olyan reklámfilm, amiben egy lány szól a szüleinek: "Levittem sétálni a teknőst. Egy hét múlva jövök."

Sziget2K
A fesztivál most nyolcadjára kerül megrendezésre, több-kevesebb viszontagsággal, a Hajógyári szigeten, nevéből fogalom lett, meg a HÉV Filatorigáti megállójából is, az egyre inkább bezárkózóbb politikát folytató benzinkúttal együtt, és a híddal, melyen elhagyhatod végre tenmagad, egy hétre, augusztus másodikától, legalább akkor.

Pepsi Sziget 2000
"Ismét eltelt egy esztendo. S ha még a legtöbb ember a VOLT lázában ég, néhányan már kicsit elobbre tekintenek. Nemsokára jön a május, kezdodik a nyár"

Jegyre fel!
"Lezajlottak a ballagások, az írásbeli érettségik egy része. Egyre melegebb lesz, és mindez egy dolgot jelez... Közeledik 2000 augusztusa... Közeledik a Sziget is."

A kérdés hozzád is szól
"Aerosmith, Apocalyptica, Beastie Boys, Blink 182, Bloodhound Gang, Fatboy Slim, Faithless, Guano Apes, Liquido, Metallica, Prodigy, Red Hot Chilli Peppers, The Offpsring... Ok a legjobbak - legalábbis szerintünk. Ok jönnek a Szigetre - legalábbis reméljük. "

Szigetelni jó...
"Lassan egy év telt el azóta, mégis, mintha csak tegnap történt volna. Fekszem a sátorban, nyár van és én mégis fázom. Ráz a hideg, forgolódom, közben magamban az Insomnia-t dúdolgatom, és így megy ez már órák óta. Mit órák óta, így megy ez már három napja! "

A kocka túlsó oldala
"A koncerteken pedig egymást tapossák, néhány fiatalt meg feldobnak a tömeg tetejére és azzal szórakoznak, hogy mikor esik le... Valóban erről szólna a Sziget? A több ezernyi látogató, akik évről-évre visszatérnek ide, talán másként gondolja. Elég lenne csak egy pillantást vetni a Sziget tavalyi térképére: nagyon sok kulturális és gyerekrendezvénynek adott otthont. A Sziget mindannyiunké, lehetőséget ad egy kis kikapcsolódásra, azonban az a legjobb benne, hogy nem csak egy alternatívát kínál, sőt!"

Élő (?) tudósítás a Szigetről!
"Ez a gondolot talán minden szigetlakó fejében megfordul egyszer-kétszer... Vajon hol is kezdődött a mai nap? Tegnap délután, amikor a tömött vonattal zakatoltunk fel Pestre? Vagy csak az első nagy koncert után, amin résztvettünk? Vagy az első sorbanállás a telefonért, a zuhanyért, az üdítőért?"

A beszámolo folytatódik
"Azon túl, hogy ti jól érzitek magatokat, van abban valami jelképes is, valami, ami talán még az öreg Európa ezredfordulós hangulatához is köthető, hogy van egy hely Közép-Európa szívében, ahová fiatalok százezrei érkeznek a világ minden tájáról, akik különbözőségük és egyformaságuk ellenére, vagy éppen emiatt csak egymásra néznek és már ismerik is egymást. Sok különböző nemzet, sokféle zenei irányzat vagy életmód képviselői, mégis egy nyelvet beszélnek, a Sziget nyelvét, amihez még az először kilátogatóknak se kell gyorstalpalót elvégezniük, hogy értsék"

Kispál a király!
"A műsor minőségéből ítélve, tényleg világsztárok lehettek a fiúk, mert nagy bulit csináltak, nem maradt ember szárazon."

Elnézést, ezt a te cipőd?
"A szerzetesek rockzenét játszottak, a szám címe Hare Krishna volt, és mindössze három szót tartalmazott: Hare, Krishna, Rama. A 45 percen át (!!!!) tartó szám alatt a tömeg szó szerint tombolt: a technósok, a rockerek, a punkok és az egyszerű betérők"

A Nagyszínpad újabb sikerei
"Éjjel rájöttünk arra is, hogy a kétszemélyes sátorba nyugodtan befér hét ember is... én meg aludtam az ajtó előtt, hálózsákban"

Hogyan zuhanyozzunk Sziget után?
"Fekete víz folyik le rólam, pedig a Szigeten is fürödtem minden nap. Normális étel, majd 14 órás alvás..."

2001
A kilencedik fesztivál. Májusban egy sajtótájékoztató az Est kávézóban, kint az óbudai Hajógyári-szigeten. A Sziget szlogenje, hogy "Hozd ki anyádat is".

Újra Sziget rovat!
"Tavaly óta történt néhány érdekes dolog, például a rendezvény elnyerte az Arany Titán Díjat. Ezt az Ifjúsági és Sportminisztérium a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok és az ifjúságért kimagaslóan sokat tevékenykedő személyek és szervezetek elismerésére alapított tavaly novemberben - s bírálóbizottság döntése alapján az év bulija a Pepsi Sziget volt. "

Jegyre fel!
"A jegyek árai az egyszámjegyű infláció ellenére szépen emelkedtek (érdemes összehasonlítani a tavalyi árakkal!)"

Sztárok a szigeten
"Az idei fesztivál nagy újdonsága a Metal Hammer Színpad, ahol a klasszikus heavy metaltól a dallamos rockon át a black metalig minden kemény stílus képviseli magát: legendás hazai együttesek (Beatrice, Ossian, Lord, Pokolgép), külföldi fellépők, mint pl. a Hammerfall, Overkill és a Nightwish"

Sziget előtt, után és közben
"Teljesen mindegy, ki fog fellépni az idén, ki marad otthon és ki mondja le az utolsó pillanatban, csak az a fontos, hogy egy kicsit együtt legyünk, jól érezzük magunkat és egymást, és majd ha véget ér, hét áttombolt nap után hulla fáradtan, otthon az ágyba dőlve, mindenféle zavaró gondolatok nélkül álomra hajtsuk fejünk, miközben még az egész testünk bizsereg és kézfejünk a tudatalattink parancsára tudattalanul még a ritmust veri, átevezünk egy egészen más, színes hangokkal és mosolygó arcokkal teli új világba: de jó lenne, csak jövő augusztusban ébredni fel újra."

Nemsokára kezdődik
"A telefonhívásokban és e-mailekben egyre többször bukkan fel egy bizonyos szó... Az emberek hosszas listákat írogatnak, rég nem látott ismerősökkel egyeztetnek, ellenőrzik sátraikat... Készülődés mindenhol"

Milyen szép nap van ma, szerda?
"Mintha csak egyetlen egy nagy este telt volna el a legutolsó Szigeten töltött napomtól. Forróság, por, hatalmas embertömeg - ezek fogadtak minket, amikor megérkeztünk a fesztiválnak otthont adó óbudai Hajógyári szigetre"

A sokszínű Sziget
"Ez kétségtelenül a hajnal színe, de mi még ekkor is a különböző sátrak közt sétálunk. Az utakon lévő forgalom csökkent, a hetijegyesek lassan aludni térnek, a napijegyesek pedig csoportosan haladnak a kijárat irányába. A csomagmegőrző előtt még útbaigazítok néhány embert a Tilos sátor felé, majd alvás. Szomszédaink ekkor kelnek... "

Esti hangulatkép
"Domó, egy pesti ismerősöm pedig éjfélkor ünnepelte a 18. születésnapját - méghozzá fél órán belül négy különböző helyen is."

Sziget - 3 másodpercben
"Alig léptünk ki, máris egy újabb nem-hivatalos rendezvénybe botlottunk. Kanadainak tűnt a srác, talán még mondta is, nem rémlik. A lényeg, hogy két haverjával, egy dobbal meg egy gitárral a sátruk elôtt jókora sót levágtak. Körülállta ôket a nép. Nekem tetszett, ahogy a srác dumált, szép volt az angolja, de a zenéjük pocsék. "

Civilek a Szigeten
"...részt vehetünk ökumenikus istentiszteleten, megnézhetjük a zsidó táncokat, de akár a Kelta Hagyományőrzők Egyházába is beléphetünk"

Az utolsó napok
"Mindenesetre - fáradtan, két elfogyasztott kávé közt - arra gondolok, hogy már csak 51 hét van hátra és jövőre is újra visszajövünk... "

Szigetzárás
"legismerkedésibb mondat: "Gyere be a sátorba oszt majd meglátjuk!" "

Szerzőink, akik a fenti cikkeket elkövették: Bacsárdi László, Balogh Zsolt, Gludovátz Gábor,Kereskényi Balázs, Nagy Árpád

Poros pincében dobozokban turkált: Bacsi

Folytatás következik



2004. május 20., csütörtök 12:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület