CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Milyen jövőt jelent Magyarországnak az Európai Uniós tagsága?

Milyen jövőt jelent Magyarországnak az Európai Uniós tagsága?

A Jereván lakótelepen a Lackner Kristóf Általános Iskolában, Dr. Szájer József és Járóka Lívia a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Európai Uniós választási listájának jelöltjei tartottak fórumot. A rendezvény előtt sajtótájékoztatón Dr. Szájer József  bemutatta a sajtó és a nyilvánosság előtt Járóka Líviát, aki a párt listáján a nyolcadik helyet foglalja el.


Szájer József és Járóka Lívia

A Szövetség szeretné megszerezni a választásokon az Európai Parlamenti helyek több mint felét, Járóka Líviának a listán lévő nyolcadik helye jó esélyt biztosít számára, hogy bejusson az Európai Parlamentbe. Különös jelentősége van annak, hogy annak ellenére, hogy Európában 12 milliós cigány lakosság él, lehet, hogy az egyetlen párt, amelynelk a listáján Európai Parlamenti képviselőként cigány jelölt kerülhet be a Fidesz lesz  Járóka  Lívia személyében – hangsúlyozta Szájer József.

Az Európai Parlamenti képviselettel kapcsolatban Dr. Szájer József  kijelentette: a lista második jelöltjeként is szeretné megőrizni a térség iránti elkötelezettségét.  A Szövetség listáján területi szempontból is beosztották a képviselő jelölteket, mindenki egy-egy magyarországi térségért, így Győr-Moson-Sopron megyéért a két soproni jelölt a felelős.
Dr. Szájer József elmondta, hogy szeretnének Sopronban egy Európai Parlamenti képviselői irodát is működtetni, amelyen keresztül a térségben élő állampolgárok Sárvártól Veszprémig  az irodán keresztül is megkereshetik a képviselőket és eljárthatnak európai parlamenti képviselői ügyekben.
A jelöltek szeretnének együttműködni a Fidesz helyi képviselőivel, mind az önkormányzatokban, mind pedig a térségben működő magyar országggyűlési képviselőkkel, annak érdekében, hogy összehangolt lobbyzást tudjanak megvalósítani a térség érdekében .
A képviselni kívánt régió lefedi azt a területet, amely a Nyugat-Magyarországi régiót is magában foglalja, ezért Szlovéniával, Horvátországgal és Ausztriával szeretnénelk közös munkával, minél hatékonyabban a régiós együttműködést szolgálni, minél több fejlesztést, uniós forrásokat  a régióba hozni, a listán szereplő jelöltek közül többen foglalkoznak közlekedési és infrastrukturális ügyekkel – tájékoztatott a fideszes poliotikus.

Szájer József  kiemelte: nem létezik Magyarországon olyan törvény amely tiltaná egyidejűleg az uniós és nemzeti parlamenti képviselői működést,  bár nehéz a két feladatot együtt ellátni. Amennyiben ezt más szabály nem írja elő, 2006-ig szeretné kitölteni a mandátumát.
Miután egy esztendeje megfigyelőként ugyanezt tette, a politkus úgy gondolja, a jövőben is tudja vállalni, a kettős munkát.
A Fidesz szerint, ahhoz, hogy sikeresen csatlakozhasson az ország az Európai Unióhoz, itthon kell számos ügyet rendbe tenni.

A sikeres uniós csatlakozás érdekében a politikus a legfontosabbnak az Orbán-kormány által elért eredmények visszaállítását, azok bővítését  tartja.

Magyarország helyzete az elmúlt időszakban a különféle mérőszámok alapján is romlott. Első alkalommal van lehetőség arra, hogy a parlamenti ciklus közepén is véleményt nyílvánítsanak a polgárok a kormány tevékenységéről –hangsúlyozta Szájer József

Járóka Lívia bemutatkozásában elmondta, hogy Tatán született, de kétéves kora óta Sopronban él, iskoláit is itt végezte. Főiskolai tanulmányait Szombathelyen folytatta, angol szakos tanári képesítést szerzett, majd Lengyelországban szociológiát tanult. Jelenleg doktori tanulmányokat folytat egy londoni egyetemen, ahol antropológusként végzett az idén. A doktori dolgozatát ezekben a hónapokban fogja megvédeni.
„A Fidesz szeptemberben keresett meg hivatalosan ezzel a remek, számomra  megtisztelő ajánlattal”,  különösen azért, mert szövetségesének tudhatja a Lungo Drom-ot, amely Magyarországonaz egyik legerősebb cigány szervezet - mondta Járóka Lívia.

A jelölt szerint a Fidesz koncepció az első olyan anyag, amelyben már konkrét cigány ügyek is felmerülnek.

A politikusnő azért tartja különösen erősnek a listát, mert nagyon markánsan kívánja képviselni a hazai és a határon túli kisebbségek érdekeit.
A listán lévő nyolcadik helye garantálja, hogy komoly szakmai munkát tudjon folytatni – hangsúlyozta Járóka Lívia.

A sajtótájékoztatót követő fórumon a jelöltek az uniós jövőkép és lehetőségek bemutatása után, válaszoltak a résztvevők által feltett aktuális kérdésekre.

tsz
 



2004. május 20., csütörtök 23:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület