CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Most vagy soha - film készül a Páneurópai Piknikről - képriport a forgatásról

Most vagy soha címmel a tervek szerint 2004. augusztus 10-én mutatják be Németországban azt a 1989-es sopronpusztai Páneurópai Piknik és határáttörés eseményeiből ihletett filmet, amelyet a német ZDF megbízásából a berlini HERMANNFILM Stúdió készít.

A filmstúdió öt fős stábja a napokban Sopron környékén, és az áttörés helyszínén forgatott. A film producerét és alkotóját, Konrad Hermannt a sopronpusztai áttörés helyszínén az újra felépített kapunál találtuk munka közben. A film elkészítésének ötlete a Magyar Turizmus Rt. -nek egy berlini bemutatóját követően született meg az alkotó fejében.

Az 1989-es eseményeket egy család történetén keresztül ismerhetik meg a nézők. A filmben szereplő családra a korabeli felvételek alapján találtak rá a filmkészítők, nem kevés kutatómunka, keresgélés nyomán, amelyben nagy segítséget kaptak a Páneurópai Piknik '89 Alapítványtól, nevezetesen Nagy Lászlótól az események egyik akkori szervezőjétől, újságíróktól, és egykori menekültektől, akik aztán ,,kézről-kézre" adták a filmkészítőket, mígnem el nem jutottak addig a kislányig – mára már ifjú hölgy – akit édesapja sírva visz át a határon.

Az emberi sorsokra koncentrál, a történet mögötti érzelmi tartalmat kutatja a film, azt ami az akkori NDK-menekülteknek a fejében és a szívében volt - mondja Konrad Hermann – , mindazt, amit csak ők tudnak elmesélni, mert csak ők maguk élték át igazán, és ezért az ő egyénenkénti történetük mind igazán hiteles is. Az embereket, a nézőket pedig, érdekli az ő további sorsuk is.

A rendező-producer – az egyébként a szokásos nagyságrendű ZDF-költségvetéssel készülő film kapcsán – két alapvető kérdést tart fontosnak. Egyrészt vallja, hogy a társadalmi politikai változások nagy történelmi dimenziói mellett számos, nagyon is emberi dimenzió is jellemzi a kort, és a társadalom tagjait, és azok mind bemutatásra méltóak és érdemesek.
Másrészt arról is meg van győződve, hogy az 1989-es eseményekre emlékeztetni kell a magyarokat és a németeket. Ez utóbbiakat arra, hogy mit tettek a magyarok Németország újraegyesítéséért, hogy tudatosuljon a németekben az a nagyon fontos szerep, amelyet Magyarország felvállalt a történelmi változások folyamatában.
Akkoriban Konrad Hermann Berlinben élt, és a fal leomláakor ő is ott volt az első átkelők között. Emlékszik arra a kimondhatatlan eufóriára, reménységre, amely azóta is élete egyik legnagyobb élménye.

Hans-Peter Gaul a forgatócsoport egyik tagja, fotós, a ,,Super TV" félmilliós példányszámú műsorújság szerkesztője a film promocióján (is) dolgozik.
Miként? A németországi filmbemutató hetében soproni különszámot jelentetnek meg. A Páneurópai Piknik-kvízjátékkal soproni utazásokat nyerhetnek majd a szerencsés német megfejtők, akiket itt-tartózkodásuk idején a Páneurópai Piknik Alapítvány'89 kalauzol el az áttörés helyszínére.

A Turizmus Rt. ,,Határok nélküli barátság" kártyát is kiadott, amelyeknek birtokosai az elfogadóhelyeken 15 százalékos kedvezményt kapnak a magyarországi szolgáltatásokból.

Harminc filmnél többet kattintgatott el a fotós Sopronban és környékén, mint mondja: hangulatos képriport is készül a fotókból, azért, hogy erre a vidékre vonzza azokat a turistákat, akik valaha NDK-sként fordultak itt meg.

És az is ,,természetes", hogy Gaul úr is volt NDK-s. Az 1989-es események idején éppen úton volt – meséli – és így a történtekről egy-két nap múlva értesült.
- Nehéz időszak volt az akkori – emlékszik vissza – , de tele voltak reménnyel. Azokban az időkben a sopronpusztai határáttörés egy biztató jele volt az akkori közelgő változásoknak, ezért a reményt is felkeltette és élette bennük - mondja.
Hans-Peter Gaul a filmhez kötődő munkájában az alkotóval együttműködve a karakterek visszaadásában, a történet atmoszférájának megteremtésében segít, ezért fontosnak tartja, hogy átélje a forgatások hangulatát is.
Sajtósként az is feladata, hogy a film megfelelő propagandáján dolgozzon, azért hogy azt minél többen megnézzék.

S hogy a jelenkori németországi köztudatban hogyan van jelen a piknik története?
Ezelőtt 15 éve nagy téma volt - véli a sajtós, és hozzáteszi: a 15 éves évforduló jó alkalom arra, hogy újból elővegyék a történetet. A jubileumok egyébként is jó alkalmat teremtenek arra, hogy akár emocionálisan gazdag produkciókon keresztül – mint amilyennek a Most vagy soha filmet az alkotók szánják – újból megelevenedhessenek a történelem fontos eseményei.

A film készítői arról is tudnak, hogy az egykori menekültek közül sokan szeretnének eljönnek a 15. évfordulóra, hogy újból összegyűljenek az áttörés egykori helyszínén, s majd a filmet is bemuttják, az vlószínűleg még több látogatót hoz majd a hekyszínre, amely egyelőre csendes és nyugodt, csupán a túloldali határőrök figyelik kíváncsian a magyar oldalon folyó munkát.  
 

Akikről, amiről – egyébként –  a képriport szól.

Egy korabeli eredeti kapu, de nem ,,az" eredeti, mert annak – mint megtudtuk – nyoma veszett.
A stáb, a rendezővel, folyamatos kapunyitogatással (és csikorgással) a megfelelő beállítás kedvéért.
Határőrök éppen váltás előtt. Aztán értelemszerűen újabbak, a váltás utániak. (Kitartóan őrzik Ausztria területét: egy lépést sem befelé!)
Andreas Waha, az egykori polgármester, aki nem lépheti át a határt, mint ahogyan a stáb sem (valószínűleg mert nem hivtalosan megnyitott határátkelő), és így a kerékpárosok sem, akik ezen (EU?) nagyon csodálkoznak.
És látható a képeken Nagy László, aki a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány részéről segíti a stábot, – mint ez utóbbiak mondják – teljesen önzetlenül és minden szükségessel, az extra hosszúságú létrától az éjszakai forgatáshoz áramot termelő generátorig.

Kíváncsian várjuk a filmet!


Tóth Éva

Képriportunk a május 26-i forgatáson készült.


Fotó: TZs, TSz



2004. május 28., péntek 01:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület