CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A természet, a sportvadász meg a kicsi borz

A természet, a sportvadász meg a kicsi borz
"ma már elmondhatom: a férfiak befogadtak"

 


- Az Erzsébet-kórházban dolgozom fizioterápiás szakasszisztensként. Napjaim nagy részét a természettől távol töltöm. Több évtizeddel ezelőtt kezdődött. A férjemet kísértem el a vadászatokra, jól esett a kellemes levegő, az erdő csendje, de arra is jó volt, hogy magyar vizslámat megfuttassam. A vadászatra akkor még nem gondoltam, az tudvalevően a férfiak világa. Talán, mert színesítettem a vadásztársaságot, a férfiak mindenbe bevontak. Ma már elmondhatom, befogadtak - mondja dr. Galgóczy Lászlóné.

Amikor a sportvadászt arra kértem, mondja el, mi a szép a hobbijában, arról beszélt, hogy nincs csodálatosabb annál, amikor a magaslesről figyelheti a napot. Párás reggeleken a kelő nappal egyidőben megszólal a madarak kórusa. Úgy hangzik, mint amikor egy láthatatlan karmester beint az énekeseknek, s kezdetét veszi a hangverseny. Este pedig az utolsó sugarakkal együtt gyengül a dallam is; a láthatatlan, megfáradt karmester hirtelen leinti az ég énekeseit.

- Előbb a természet, aztán a vadászat?

- Szerintem igen - mondja dr. Galgóczy Lászlóné. - Meg kell ismernünk a természetet, az erdei vadakat, szokásaikat. Erről a vizsgabizottság előtt is számot kell adni. Szorgalmasan készültem a vizsgára, mindent megtanultam, amiről tudtam, hogy hasznomra válhat. A sikeres vizsga után jött a puding próbája. A zalai erdőség Dódi bácsijával indultam a kalandra. Visszafojtott lélegzettel lestem a kiválasztott vadat. Egy fának támaszkodva céloztam a mellső lábak meghosszabbított vonalára, majd rálőttem a szarvastehénre. Sikerült. Ma sem tudom, hogy örömöt, elégedettséget vagy győzelmet éreztem.

- Nem sajnálja a védtelen állatot?

- Ez csak addig okozott problémát, amíg meg nem értettem, hogy kettőnk közül a vad van jobb pozícióban. Az erdő az otthonuk, millió esélyük van a menekülésre. Kitűnő látásuk, szaglásuk azonnal elárulja, ha ember van a közelben. Ha megéreznek minket, könnyedén kereket oldhatnak. Egy megreccsenő ág szintén jelezhet. Tudni kell azt is, hogy bizonyos fajokat gyéríteni kell, a hibás egyedeket ki kell lőni. Végül: a lövésnek is megvan a rituáléja. A képzett vadászok tudják, hova kell lőni, hogy az állat a legrövidebb időn belül kimúljon. Mindezek birtokában, a máskor érzékeny női lelkem nem sír egy elejtett erdei vad láttán. Hanem a bociszemű őzikére még ma sem tudok lőni.

- Az eddigi legnagyobb zsákmány?

- Száznegyven kilós vaddisznó. Húszcentis agyara volt. Erre igazán büszke vagyok.

- Került-e veszélyes helyzetbe?

- Szerencsére eddig még nem, pedig a sebzett állat meglehetősen veszélyes tud lenni. A vadászok tudják: a meglőtt zsákmányt nem ajánlatos egyedül keresgélni, mindig kell egy partner, aki aztán a cipekedésben is segít.

- A ruházata olyan, mint a férfiaké.

- Rétegesen öltözködünk. A hajnali és az éjszakai vadászatokon alaposan lehűl a levegő. Még nyáron is. Fontos a sokzsebes kabát vagy mellény, mivel sok apróságnak kell kéznél lennie. Egyetlen bánatom van csupán: nem kapok a lábamra gumicsizmát. Negyvenegyes a legkisebb méret, ami nekem nem vadászatra, hanem csónakázásra való.

- Szeretik a vadételeket?

- Az asztalunkra csak kivételes alkalmakkor kerül vadétel. Barátainknak Mária-napra magam készítem az anyósomtól örökölt, saját ízlésem szerint készített ételt, ami változatossá és színessé teszi a konyhai örömöket. Kedveljük a vadételeket, de eléggé időigényes a pácolás, a szalonnával való spékelés, a hozzájuk illő áfonya- vagy ribiszkemártás elkészítése, túl gyakran nem vállalkozom rá.

- Vadászként mit szeretne elérni?

- Harminc éven át vadászhattunk a Harka és Ágfalva közötti erdőben. Három évvel ezelőtt, a földtulajdonhoz kötött vadászati jog megváltozása miatt erdő nélkül maradtunk. Manapság vagy megfizeti valaki a hobbiját és akkor bérvadászaton vehet részt, vagy meghívást kap egy vadásztársaságtól, ahol vendégként hódolhat szenvedélyének. Remélem, egyszer visszaáll a régi rendszer, társaságunknak ismét lesz vadászterülete. Ez azért is lényeges, mert a vadászaton túl nagyon fontos az etetés, az állatokról való gondoskodás. Megesett néhány évvel ezelőtt, amikor a Roth Gyula Vadásztársaság tagjaként a saját területünkön etettem az állatokat, hogy egy kis borz várta a kukoricát. Meglepődtem, mert a közeledésemre nem futott el. Evés után mellettem lépdelt tovább, akár egy mesefilmben. Mutattam a férjemnek, nézd csak, milyen kedves kísérőm akadt. Aztán megtudtam tőle, a téli álmát alvó borz azért szegődött a nyomomba, mert még nem ébredt fel teljesen.

Török Magda



2000. március 03., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület