CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

<

Befejezte sopronpusztai forgatását a Hermannfil Studio stábja
A ,,Most vagy soha" című filmet 2004. augusztus 10-én, 22 óra 15 perckor mutatja be a ZDF egyik legnézettebb műsora: a Grad 37.
 
    Az 1989. augusztus 19-én, a Páneurópai Piknik eseménye révén nevezetessé vált nap délutánján két órára sajtótájékoztatót hirdettek meg a szervezők a Lővér Szálló teraszára. Ezért a berlini Hermannfilm Studio forgatócsoportja is stílusosnak találta, hogy utolsó forgatási napján, pénteken ugyanarra a helyszínre hívja össze a sajtót.
    Ugyan a zuhogó eső egyáltalán nem akadályozta meg a stábot abban, hogy a szálló teraszán forgasson, de a sajtótájékoztatót végül is a Lővér Szálló egyik konferenciatermében kellett megtartani. Az eseményen jelen volt Nagy László, a Páneurópai Piknik egyik szervezője, és Dr. Kárpáti György a sopronpusztai áttörésről készült film soproni alkotója.
 
Nagy László, Konrad Hermann, Hans-Peter Gaul, a ,,Határok nélküli barátság"-kártyával

    Konrad Hermann a film szerzője és rendezője emberi sorsokon keresztül –  három, az áttörés helyszínén annak idején a sopronpusztai helyszínen a határon menekült család történetét végigkísérve  – mutatja be a sorsfordító eseményeket, arra koncentrálva, ami az emberek lelkében, gondolataiban ment végbe azokban a pillanatokban. Ezért a családok felkutatása, az interjúkészítések és a legizgalmasabb életpályák bemutatása céljából több mint 4000 kilométer utazott be a stáb, akiknek ezúttal tagjait is bemutatta a rendező. Anne Gebhardt asszisztens, Andreas Bergmann operatőr, és Cristoph Mat segédrendező hihetetlen ügyszeretettel és munkabírással bírkozott meg feladatával, amely között hajnali Fertő-menti napfelkelte-forgatásoktól az éjjeli forgatásig minden volt.
    A film ötletével kapcsolatosan a filmesek köszönettel említették meg Erdei János (Magyar Turizmus Rt.) nevét, akinek egy előadásán találtak rá a film alapötletére, továbbá megköszönték Dr. Kárpáti György segítségét, aki a soproniak által jól ismert, és az áttörésről készült filmjével segítette az ügyet. A Fertő-Hanság Nemzeti Parknak azt köszönték meg a németországi filmesek, hogy a park területén is forgathattak, a B.W. Pannonia Med Hotel műszaki dolgozóinak pedig azt, hogy rekord idő alatt egy ,,díszlettechnikai csodát" műveltek, azaz néhány óra alatt ,rekonstruálták" az áttörés helyére az ,,eredeti" kaput.
És természetesen köszönet hangzott el a Páneurópai Piknik '89 Alapítványnak, személy szerint Nagy Lászlónak, a ,tiszteletbeli stábtagnak", aki minden, a forgatáshoz szükséges eszközt, berendezést előteremtett.
    A közeljövőben Németországban annál a családnál forgat a stáb, amely a Kárpáti-filmen menekülés közben szerepel. A család tagjai eddig még nem látták a 15 éve készült felvételt, ezért valószínűleg igen megható pillanatokat rögzíthet majd Konrad Hermann és csapata, akkor, amikor az immár 18 éves lány, és szülei viszontlátják életük valószínűleg, eddigi legmegrázóbb pillanatait.
 

Képkockák Dr. Kárpáti György 1989. augusztus 19-én rögzített filmjéből, amelynek szereplőit a nézők a 2004. augusztus 10-én bemutatandó, német  filmben viszontláthatnak majd

(A képeket a szerző engedélyével közöljük)

 
    Hans-Peter Gaul sajtóreferens beszámolt a Super TV műsorújság akciójáról (amelyről előző cikkünben részletesen  már írtunk), arról, hogy a film kapcsán kvízjáték indul, amelynek nyereméne egy magyarországi, soproni út, és újból ismertette a magyar Turizmus Rt. Határok nélküli barátság-kártya akcióját.
 
    A Most vagy soha filmet 2004. augusztus 10-én, 22 óra 15 perckor mutatja be a ZDF egyik legnézettebb műsora: a Grad 37.
    Így viszik a Páneurópai Piknik és egyben Sopron jó hírét szerte Németországba, az események jelentőségét és súlyát nagyon is érző és értékelő német barátaink.

    Nagy László, a Páneurópai Piknik'89 Alapítvány nevében az idei 15. évforduló előkészületeiről számolt be. A Konrad Adenauer Alapítvánnyal közösen rendezendő konferencián – amelynek Pozsgai Imre és Habsburg Ottó a védnökei – a tervek szerint az EU-jogharmonizáció, illetve az EU és kultúrpolitika viszonyáról folyik majd tanácskozás, és további ezúttal a soproni Fő teret is helyszínként használó szabadtéri rendezvényekkel igyekeznek majd a pikniket a városba is ,,behozni" a természetesen elmaradhatatlan, és az eddigi  hagyományokat hűen követő helyszínen történő koszorúzás és megemlékezés, továbbá az Európa-koncerttel együtt.
    Úgy tudjuk, hogy a jubileumra további meglepetés-programmal is készül a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány.
    Sokakkal együtt arra is kíváncsiak vagyunk, hogy melyik magyar televízió, és mikor mutatja majd be elkészülte után a Most vagy soha filmet....
 
 

A német alkotók Dr. Kárpáti Györggyel
És a fáradhatatlan stáb

 
A filmfelvétel képkockái Dr. Kárpáti György videofilmjéből valóak és jogvédettek, bármely célú felhasználásuk kizárólag a Videográf Stúdió Sopron.engedélyével

Csatolt cikk:
Most vagy soha - film készül a Páneurópai Piknikről - képriport a forgatásról



2004. május 30., vasárnap 01:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület