CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Hiller István kulturális miniszter értékelő sajtótájékoztatója a soproni Városházán

Mi történt a kultúrában az elmúlt 2 évben?

A kulturális minisztérium az elmúlt évben aktív és kezdeményező politikát folytatott világos stratégiával és módszerében a partnerséget, az együttműködést, a tárgyalást választotta. A minisztérium és személy szerint a miniszter is az ország egészéhez, kultúra iránt érdeklődő állampolgárához, intézményéhez szólt - mondta Hiller István kulturális miniszter 2004. május 29-én a soproni Városházán tartott  sajtótájékoztatóján.


Walter Dezső polgármester, Hiller István kulturális miniszter
és Kránitz László országgyűlési képviselő

A miniszter elmondta: soha sem különböztette meg a kulturális politikában jobboldalt és baloldalt, mert „nincsen szociáldemokrata népdal, nincsen liberális népmese és nincsen konzervatív vers, hanem egy egységes nemzet van”, és ennek az egységes nemzetnek az Európai Unióba történő intergrálódása különös felelősség és lehetőség.
Ahogy eddig, ezután is együttműködésre  kívánja szólítani a politikai paletta minden irányzatának a képviselőjét, a magyar kultúra, az európai uniós Magyar Köztársaság sikere érdekében.

A miniszter szerint a jelenlegi kulturális politikának a legfontosabb előnye az elmúlt tizenöt évhez képest, hogy világos, egyértelmű, jól értelmezhető startégiával rendelkezik.
"Az a politika amelyik sok prioritást foglal magába, vagy határozatlan, vagy gyáva", ezért a minisztérium a kulturális politikában két világos területre fektette a hangsúlyt: az egyik a magyar kultúra külföldi bemutatása illetve a külföldi hazai befogadása, a másik a magyar közkultúra helyzete, „a magyar közművelődés elmozdítása a holtpontról, amelybe mintegy másfél-két évtized taszította” – hangsúlyozta Hiller István

Kiemelkedően sikeresnek értélkelte a miniszter a magyar kultúra nagy-britanniai bemutatkozását,  a Monet és barátai kiállítást, a megvalósításokról szólva kiemelte: az elkészült filmtörvény bizonyítja, hogy a feszült belpolitikai légkör ellenére is lehet és van mód az összefogásra.

A miniszter úgy gondolja, hogy az elmúlt időszakban egy határozott és jó színvonalon képviselt érdekérvényesítő képessége mutatkozott meg a kulturális politikának, ez a továbbiakban is várható úgy a projektek véghezvitelében, mind források tekintetében.

tsz



2004. május 30., vasárnap 02:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület