CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

"A távozók ay otthon maradóknak "Valete!".t mondtak"

Éljetek boldogul

A valétálás a hagyományőrző diákság talán legmagasztosabb szokásainak egyike. Más egyetemeken, főiskolákon a ballagás feleltethető meg neki, de annál mindenképpen mélyebb tartalmú. A ballagás elnevezés újabb keletű, Selmecen 1830-tól ismeretes, ahol a latin nyelvből vett ,,Valete!'' (Éljetek boldogul!) szóból valétálásnak, vagy röviden ,,valétá''-nak hívták, kissé elmagyarosítva. A főiskolát végzett, végbizonyítványt nyert elvalétáló diákokat hívták valétánsnak, a búcsúzásnál énekelt diákdalokat valétánsdaloknak, és a búcsúbált valétabálnak. A valétálás eredete a selmeci diákok első valétálásánál is sokkal régebbi keletű. Nem más, mint a középkori lovagoknak a lovagi tornára, a diáknak más városba, a mesterlegények vándorútra indulásakor dívott búcsúzkodás későbbi diákos megjelenése.

A távozók az otthon maradóknak ,,Valete!''-t mondtak. Már Selmecen is sokat változott a valétálás szertartása. Roth Gyula így írt a selmeci valétálásról: „A nyolcadik félévben lesz a diák valétánsá, megválasztják a valétaelnököt, megalakítják a valétabizottságot, amely a hagyományos ünnepséget rendezi. Minden valétáns kiválaszt egy-egy balekot (Leibfuchs-nak), akinek kötelessége, hogy őt a hivatalos valétaünnepségeken kiszolgálja. Ezek kezdete a szalagszentelés. Közös lakomán, amelyen a tanárok a valétánsok asztalánál, a Firmák és balekok külön-külön asztalon részt vesznek, a valétaelnök felszólalása után elsötétítik a termet, a sötétben minden valétáns felrakja a tenyérnyi széles zöld selyem szalagot, amelyet az év végéig állandóan viselni köteles. Valétaszalag kétféle van, a rövid karszalag, és a hosszú aranyrojtos vállszalag, amelyre egy-egy édes kislány kihímezte a valétáns monogramját és a Ballag már a vén diák első sorát az évszámokkal együtt. A valétamenetet megnyitja a legvénebb diák, hosszú botra kötözött tölgycsokrot víve. Utána jönnek a szemeszterek száma szerint sorban a veteránok, azután a zene, s ennek nyomában a búcsúzó diákok tölgylombbal kalapjuk mellett, valétaszalaggal a mellükön, négyes sorokban összeölelkezve, szemükben könny, ajkukon nóta. A menetet a többi, maradó évfolyam hallgatói zárták be, akik egyesével kígyóvonalban, szalamanderben vonultak, s az egész társaság a Ballag már a vén diákot énekelte a hosszú úton többször is. Hogy mit jelent a ballagás a selmeci diákoknak - azt úgy vélem - csak ennek az Alma Maternek fia tudja megérteni. A selmeci diákélet utolsó akkordja a grubenrock porolás, ami ismét speciális bányászszokás volt. A grubenrock az a sokszor foltozott, illetve tarkára hímzett kabát, amelyet a bányász munka közben, diák minden bányajárásnál hord. Amikor a diák teljesen elvégezte a főiskolát, kezébe kapja a záradékolt indexet, szóval végérvényesen filiszter lett, akkor először is oldalba rúgta háromszor a főiskola központi épületét, azután a Leibfuchsa és egy másik balek megfogta a panyókára vetett grubenrock két végét és azt nádpálcákkal a filiszter hátán porolva végigkísérték egészen a város kapujáig, és ott a szú szoros értelmében kirúgták jeléül annak, hogy most már ők az urak Selmecen, a filisztert pedig kidobják.”

A valétálásnak ma három kiemelkedő pontja van, a valétaszakestély, a ballagás és a valétabál.

A valétaszakestélyt április elején tartották sopronban. Megtörtént a valétaszalag feltűzése és a hattyútollazás. A karszalagon kívül ma már csak a valétaelnök visel aranyrojtos valétaszalagot, melyet vállon átvetve hord.

A valétálás tulajdonképpen búcsú a várostól, a cimboráktól, a diákélettől illetve a közös nehézségektől. A vén burschból lassan filiszter lesz.

A valétálás szombaton a megszokott rend szerint történt.

A valétaelnök búcsúbeszédet mondott, elköszönt az Akadémiától, a professzoroktól és a maradó diáktársaktól. Szólt az Akadémia rektora is, a maradók nevében szintén búcsút mondtak. A balekok átadták valétáló firmáiknak a valétabotot. A menet elején haladtak a firmák, bányászlámpákkal a kezükben, szalamandermenetben. Őket követték a valétálók négyesével, egymásbakarolva, két oldalról fáklyások sora világította az utat. A város ezalatt teljes sötétségben volt, csak itt-ott látszott egy-egy aprócska fénypont, az ablakokba kitett gyertyák fényei. A polgárok ezzel jelzték, hogy ők is átérzik e szertartás mélységét. Felhangzanak ősi valétáns nóták. A menet a Városkapun át a Városháza előtti térre vonult. Itt ismét elköszöntek a valétálók, ezúttal a várostól, ezt követően pedig dr. Gimesi Szabolcs a polgármester el tőlük.

Egyetemi polgárság mulatozása reggelig tartott.

A valétálás utolsó mozzanata, amikor a valétálót -- még firma, de már fél lábbal filiszter – balekjai kirugdossák a Tűztorony kapuján át, miközben waldenját lehúzzák róla. Ekkor lesz a firmából rongy filiszter. Bár a ballagás országos szokássá vált, a valétálás bensőségét mégis megőrizte az a szoros barátság, amely az együtt valétáló hallgatókat összekötötte egymással, a várossal és az Alma Materrel.

Tátrai Gábor - Ugró Sándor



1999. május 14., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület