CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A tervezett mélygarázsról hozott önkormányzati határozatról

A Polgári Összefogás bírálata a tervezett mélygarázsról hozott önkormányzati határozatról

A Polgári Összefogás frakciója nevéban tartott sajtótájékoztatót 2004. május 28-án Abdai Géza frakcióvezető és Havas András, a Pénzügyi Bizottság elnöke.
A május 27-ei, Kis Várkerületen kialakítandó mélygarázs építésére vonatkozó önkormányzati közgyűlési határozatot bírálva az ellenzék képviselői kifejtették: a frakció szavazataival sem támogatta az előterjesztésben szereplő finanszírozási konstrukciót, mert nem ért egyet az önkormányzati vagyon kockáztatásával, "a vállalkozó garantáltan nyereséggel fektethet be, mert a kockázatot az MSZP-SZDSZ koalíció képviselőinek szavazataival Walter Dezső polgármester előterjesztésére teljes egészében Sopron önkormányzatára hárították". Havas András kampánydöntésnek minősítette az elfogadott határozatot, amely felelőtlen, hosszú távú kötelezettségvállalást von maga után az önkormányzat számára.

Abdai Géza elmondta, az ötlettel a frakció egyetértett, támogathatónak ítélte meg, úgy gondolja a beruházás pozitívan változtatná meg a Kis Várkerület arculatát. Ugyanakkor a képviselő kifejtette: az operatív lízingszerződéssel, az önkormányzat egy meghatározott kiadás mellett, a nem garantált, tervezett évi 90 milliós bevétel elmaradása esetén veszteséget termelhet.

Havas András elmondta, hogy 1991 óta kijelölt helyek vannak arra vonatkozóan, hogy hol szeretne a város parkolóházat, vagy mélygarázst megépíteni, építtetni. Azóta még nem jelentkezett egyetlen vállalkozó sem, a kockázati tőke oda megy, ahol elviselhető a kockázat. A Hátulsó utcai bérlakás építési beruházáson megvalósítandó mélygarázsra kiírt pályázatra sem érkezett pályázatannak ellenére, hogy a beruházás garantálatan megvalósul. Éppen ezért nem ért egyet a közgyűlési előterjeszés második határozati javaslatával, amelynek alapján az önkormányzat az operatív lízing keretében húsz év alatt vásárolná vissza a megépült mélygarázst. A képviselő szerint, a lízing a legdrágább hitelkonstrukció az önkormányzat számára, a tervezett beruházás kifejezetten a "Public Private Partnership" - a köz-és magánszféra együttműködésének példája, ahol a magánszférának kellene vállalni a teljes tőkebefektetési kockázatot.

tsz



2004. május 31., hétfő 20:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület