CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Forintok és megoldások

Forintok és megoldások
Vállalkozói fórum a gazdasági programról


A gazdasági program meglétét jogszabály írja elő az önkormányzatok számára, a város ebben a tekintetben mulasztásos törvénysértésben van, hiszen a program elkészülte 1990 óta várat magára, a jelenlegi tervezet az első csíra - mondta el a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester nemrég azon a vállalkozói fórumon amelyen a kamarák és ipartestületek képviselői vettek részt.

Az önkormányzat megalakulása óta gyakorlatilag tűzoltással van elfoglalva - fogalmazott Ágota Gábor - így nehéz volt olyasmit az asztalra tenni ami a jövőbeli elképzelésekre vonatkozik. A gazdasági koncepció a költségvetésre van kihegyezve, amelynek elkészültét a tavalyinál is nagyobb viták övezik. A bevételek nem fedezik a felvállalt szolgáltatások költségeit. Ebben a helyzetben két út lehetséges: vagy hitelt vesz fel az önkormányzat, amiből ideig-óráig finanszírozhatók a kiadások, de könnyen csődhelyzet állhat elő, vagy szűkíteni kell a felvállalt szolgáltatások körét.

Kamarai oldalról elhangzott kérdésre válaszolva Ágota Gábor elmondta, a gazdasági program végleges változata könnyen lehet, hogy nem a vállalkozók szája íze szerinti lesz. A tervezet jobbára célokat fogalmaz meg, stratégiai fejlesztésekről szól. Az önkormányzat ráhatása a gazdasági szférára ugyanis csekély. A koncepció nem érinti lényegében a helyi adókat, miközben az adóbevételek elköltése a városi gazdasági stratégia fontos eleme. Ilyen módon a gazdaság részt vállal a nem vállalkozói szféra fenntartásában is, léteznek olyan területek amelyeknek a működtetésre minden körülmények között áldozni kell, úgy mint az egészségügyre vagy az oktatásra.

Ágota Gábor kitért az uniós csatlakozás közeledtével kapcsolatos teendőkre. A jövőben felértékelődik az, hogy egy-egy önkormányzatnak mekkora pénztartalékai vannak. A csatlakozáskor olyan pénzalapok nyílnak meg, amelyekhez csak úgy lehet hozzáférni, ha a megvalósítandó programokhoz a saját források is rendelkezésre állnak. Példaként a fővárost említette: százhatvan milliárd forintos tartalékkal rendelkeziknek, de ebből nem szándékoznak metrót építeni.

A jelenlegi helyzetben az alapképzés meglehetősen nehézkes, azonban a vasi megyeszékhely is kísértetiesen hasonló helyzetben van, mint Sopron. A közeljövőben ezért célszerű volna a Nyugat- magyarországi régió három városának - Zalaegerszeg, Szombathely, Sopron - közös alapképzésre törekedni, "a ma neked, holnap nekem" elv érvényre juttatásával. Ez a megoldás a városok közti feladatok koordinálását is segíthetné.

Az ipari parkról szólva elmondta, nem szerepel a jelenlegi gazdasági programban, ám a következőkben már helyet kap, Sopron egyik kitörési pontját jelenti. Az önkormányzatok gazdálkodásában olyan típusú struktúraváltozásra van szükség, amilyen a kilencvenes évek elején az iparvállalatoknál történt. A jelenlegi költségvetés tervezet kilencvenöt százaléka a működési kiadásokról szól, csupán öt százalék jut fejlesztésekre és beruházásokra. Lehetséges megoldásként Ágota Gábor megemlítette, a kiadási tételeket egyenként felül kell vizsgálni, mindegyiknél fel kell tenni a kérdést finanszírozzuk ezt akár hitelből is? Ha igen akkor rendben van.

Farkas Ciprián



2000. március 03., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület