CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Ásó, kapa, nagyharang

Ásó, kapa, nagyharang
Dr. Reményi Anna ügyvéd a bontóperekről


Különös teremtmény az ember, már ami házaséletét illeti. Úgy tartják, a házasságba bekívánkozik, aki kint van, s kikívánkozik, aki benne él. A szakmáját több, mint három évtizede gyakorló, keménységéről és határozottságáról is ismert dr. Reményi Anna soproni ügyvédtől érdeklődtünk, vajon a tavasznak köze van-e a házasságok felbomlásához, s a bontóperek megindítása tekintetében beszélhetünk-e idényjellegről?

- Az utóbbi évek tükrében kétségkívül emelkedett a bontóperek száma, mégsem beszélhetünk szezonalitásról. A tavaszi nagytakarítással nem nő arányosan a perek száma, a válások nem kötődnek évszakhoz, ünnepekhez sem - szögezte le dr. Reményi Anna ügyvéd. - Magánemberként gyakran háborogtam azon, hogy sokakat a karácsony sem tántorított el elhatározásuktól. A válások döntő részét a férfiak italozása, az abból eredő durvaság motiválja, de a munkanélküliség is ide vezethet.

- Lehet tipizálni, hogy a nők vagy a férfiak kopognak elsőként a válóperes ügyvéd ajtaján?

- Határozott szándékkal a szenvedő fél, többnyire a nő teszi meg az első lépést. Mindig az, akinél betelt a pohár. Megfigyelésem: az esetek többségében az ügyvédhez forduló férfiak életében már megjelent az a bizonyos harmadik, aki miatt a válást kezdeményezik.

- Az ügyfelek megnyílnak az ügyvédjük előtt?

- A hozzám fordulókat nyomatékkal kérem az őszinteségre, mert csak ennek birtokában tudok dolgozni. Ha kiderül, hogy eltitkoltak előttem bizonyos részleteket, felbontom a megbízást.

- A válásokban szerepet játszik a számmisztika? Arra a bizonyos hetedik évre gondolok, amely elválaszt, vagy végleg összeköt?

- A hiedelem valóban úgy tartja, hogy a házasságban töltött hetedik év a választóvonal. Nos, a bontóperek statisztikája egészen mást mutat. A válások zöme a hetedik évben a legritkább, viszont előtte is és utána is gyakori.

- Vannak olyan tipikus házaspárok, akiknek a bontópere a szokásosnál is nehezebb, kínosabb?

- Egyes kollégáim szerint az orvos házaspároktól óvja meg az Isten az ügyvédeket. Nekem velük még nem volt nehézségem, de nemrégiben megígértem, pedagógus házaspárt többé nem vállalok. Becsülöm a pedagógusokat, de ügyfélnek nehezek. Nem akarnak megérteni semmit, tudálékoskodnok, megjátsszák az értetlent, amelyek valóban kínos szituációkat szülnek.

- Prakszisában voltak válási csúcsok, notórius visszatérők?

- Két házaspár volt eddig a gyakorlatomban, akik házasságának szétbontásában két-két alkalommal közreműködtem.

- Mennyi idő alatt lehet ma elválni?

- Miután a szokásosnál is terheltebbek a bírák, meglehetősen hosszadalmas a procedúra. Kétféleképpen lehet manapság elválni. Öt dologban kell a feleknek megegyezniük azon túl, hogy mindkettejüknek kérniük kell a házasság felbontását a közös megegyezés esetén. A gyermek(ek) elhelyezésében, tartásában, a gyerekkel történő kapcsolattartásban, a közös lakás használata, valamint az ingóságok megosztásának tekintetében kell azonos véleményen lenniük. A bíróság csupán rögzíti az életközösség megszakadásának időpontját, nem firtatja a házasság megromlásának körülményeit. Ekkor viszonylag gyorsabb a válás lefolytatása is. Ha nem közös megegyezéssel válnak, fel kell tárni a házasság megromlásának okait. A gyermekek elhelyezése mindig komoly és megfontolt utánjárást igényel, ezért a válás kimondása időben is elhúzódhat.

- Milyen tanácsot adna a házaspároknak?

- A fiatalabb korosztály tagjai egy-egy szokványos veszekedés után máris szaladnak a válóperes ügyvédhez. Nekik tanácsolom, aludjanak egyet, s csak ha jól megfontolták a válási szándékot, megérett az elhatározás, azután keressék az ügyvédet. Ugyanis az esetek többségében néhány nap múlva, amikor már alaposan beleástuk magunkat az ügybe, jön a levél: tekintsük semmisnek a beadványukat, mert kibékültek...

- Mikor minősíthető sikeresnek a válóperes ügyvéd munkája: ha elválasztja a párokat, vagy amikor a békéltető tárgyalást követően az addig válni akarók elállnak szándékuktól?

- Ügyvédként arra kapok megbízást, hogy a bírósági tárgyalásra készítsem el a beadványt, s ügyfelemet törvényesen képviseljem. Ebből adódóan munkám akkor sikeres, akkor vagyok elégedett, ha megbízóm kérését maradéktalanul teljesítettem. Ez persze nem zárja ki a békéltető tárgyalásokon való aktív részvételemet. Magánemberként pedig számomra is öröm, ha ismét összetartó és szerető családként látom a szülőket és gyermekeiket.

Visztai Juli



2000. március 13., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület